Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūžībā aizgājusi māksliniece Maruta Raude

5. jūnijā mūžībā aizgājusi keramiķe Maruta Raude, pavēstīja mākslinieces vīrs Alfs Raudis.

Keramiķe Maruta Raude 1985.gadā beidza Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu. 1992.gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina grafikas nodaļu, diplomdarbs - apgleznoti porcelāna šķīvji Manu draugu pasaules – pasaules maniem draugiem (vad. A.Dembo). 2000.gadā ieguva maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, diplomdarbs – Zudušā dārza meklējumi jeb Dārza vēstures un tā simbolisko elementu pētījums mana radošā darba kontekstā (vad. A.Dembo, A.Teikmanis). Māklsiniece izstādēs piedalījās kopš 1991.gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre bija no 1998.gada.

Sarīkojusi vairāk kā 20 personālizstādes, piedalījās grupu izstādēs un mākslas simpozijos Latvijā un ārzemēs – Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Turcijā un Austrālijā. Maruta Raude bija ilggadēja Starptautisko porcelāna apgleznošanas simpoziju dalībniece Latvijas Mākslinieku savienības muzeja radošajā filiālē Zvārtavas pilī.

Māksliniece strādāja dažādās tehnikās, starp kurām dominēja porcelāns, tā veidošana un apgleznošana. Darbu tēmas ir cilvēku un dabas attiecības. Strādājusi arī grafikā, oforta tehnikā.

Marutas Raudes apgleznotās tējkannas iekļautas 2002. un 2013. gadā izdotajās Lark Books grāmatās 500 Teapots, kā arī citos šī izdevēja krājumos (500 Prints on Clay, Ceramic Sculptures).  Apgleznotie šķīvji minēti angļu autora Paula Skota grāmatā Painted Clay, bet apgleznojuma metodes – kanādiešu autora Matiasa Ostermana grāmatās The Ceramic Surface and Ceramic Narratives.

Marutas Raudes darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Powerhouse muzejā Sidnejā (Austrālija), Mersinas jaunās mākslas muzeja kolekcijā (Turcija), kā arī privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, Zviedrijā, Anglijā, Francijā, ASV, Honkongā. 

Atvadīšanās no mākslinieces Marutas Raudes notiks 12.jūnijā plkst. 13 Ikšķiles vecajos kapos.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieces Marutas Raudes  tuviniekiem un kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja