Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Netveramā robeža starp "tad" un "tagad". Grafikas festivāls Printmaking IN un plaša izstāde Rīgā

Grafikas festivāls ir daudz vairāk nekā izstāde. Šīgada festivāla programmu papildina divi satelītpasākumi Rīgas apkaimēs – somu mākslinieka Juho Poesiloe Peisti personālizstāde Āgenskalna tirgus Jauniešu stacijā augustā un Stīva Vanoni rezidence Grīziņkalnā, kad jūlija beigās notiks gan izstāde, gan viņa vadītā meistarklase.

"Citus gadus festivālā paralēli notika vairākas izstādes, bet šogad grafika ir plašajā Rīgas Mākslas telpas lielajā zālē," stāsta viena no Printmaking IN kuratoriem Ieva Nagliņa. Programmu veido viņa un Als Paldroks, kurators no Igaunijas, kurš ir arī grafikas festivāla, kas no 1998. gada notiek Pērnavā, dibinātājs.

Izstādē Pārmaiņu priekšā piedalās ievērojams skaits dažādu paaudžu Baltijas mākslinieku, kuri savā daiļradē reflektējuši par pārmaiņu tematiku, – Aija Bley, Elīna Elere, Marta Folkmane, Raitis Hrolovičs, Mārīte Kluša, Ernests Kļaviņš, Leonards Laganovskis, Ilze Lībiete un Jānis Murovskis, no Igaunijas – Pēters Alliks, Jiri Arraks, Anonymous Boh, Tomass Kūsings, Taje Trosa, Regīna Mareta Sonseina un Leonhards Lapins, no Lietuvas – Marta Vosilīte, Vaiva KovieraiteTrumpe, Mikolajs Vilutis un Evalds Mikalauskis.

"Izstādes nosaukums ir atsauce gan uz sabiedrībā pašlaik valdošajām sajūtām par iespējamo pasaules kārtības maiņu, gan uz tām izmaiņām, kuras neizbēgami piemeklē visu un visus, matērijai pamazām sabrūkot un transformējoties citos elementos. Laiks ir tik satraucošs, izaicinājumu pilns. Kovida krīze, karš Ukrainā liek pārdomāt vērtības un saprast, ka pārmaiņas ir straujas un neprognozējamas. Katrs cilvēks savā dzīvē piedzīvo arī cikliskas pārmaiņas – nobriest par personību, maina darbu. Tāpat ik pa laikam notiek globālas pārmaiņas. Šobrīd ir sajūta, ka esam pārmaiņu priekšā, bet mulsina tas, ka nezinām, ko pārmaiņas mums nesīs. Mākslinieki nevairās no aktuālām tēmām un dažbrīd liekas, ka spēj paredzēt notikumus un pārmaiņas," iezīmē I. Nagliņa.

Varbūt pārmaiņu priekšā ir arī pati grafika? "Grafiskā valoda asociējas ar melnbalto, kas ir pamatu pamats, bet jau XX gs. virkne mākslinieku pievērsās arī krāsainai grafikai. Ienākot digitālajām tehnoloģijām, bija bažas, ka datorgrafika dominēs. Šobrīd jautājums ir par mākslīgo intelektu, un izstādē ir viens Ernesta Kļaviņa darbs, kas tapis sadarbībā ar mākslīgo intelektu – absolūti abstrakti neeksistējošu grāmatu vāki, tāda parafrāze. Jāiet, jāskatās izstāde un secinājumi jāizdara katram pašam," aicina I. Nagliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja