Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Notiks Baltijas un Ziemeļvalstu mākslas, zinātnes un zaļā dizaina simpozijs par Vairāk nekā cilvēku ekoloģijām

Šīs nedēļas nogalē no 11. līdz 12. jūnijam RIXC rezidencē "Lauki" (Talsu rajonā, mājās "Saliņas") un Irbenes radioteleskopā norisināsies starpdisciplinārs Baltijas un Ziemeļvalstu mākslas, zinātnes un zaļā dizaina simpozijs par Vairāk nekā cilvēku (More-than-Human) ekoloģijām, kura ietvaros norisināsies mākslinieku, zinātnieku un dizaineru vadītas radošās darbnīcas un diskusijas par dabas, atjaunojamās enerģijas, zinātnisko datu un sensoro tehnoloģiju praksi un metodoloģiju, veidojot starpdisciplināru platformu dialogam un plašākām diskusijām par ilgtspējīgas nākotnes vīzijām mākslā, zinātnē un dizainā. Simpoziju organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar starpdisciplināru Ziemeļvalstu-Baltijas mākslinieku, pētnieku un organizāciju tīklu State of the Art (SOTAN).

Iztēlojies, ka tu esi savienots ar visu, ko tu šajā brīdi dzirdi, jūti vai sasmaržo… Vai arī kaut vai mēģini apzināties, ka 90 procenti no mūsu šūnām, no kurām sastāv ķermenis, nav cilvēku izcelmes… Un cik ļoti mēs apzināmies tā saucamo “kritisko zonu” (Latūrs), plānu slāni, kas aptver šo planētu, kurā mēs dzīvojam un kurā rodas visa dzīvība… Kāda veida procesi, saistības un estētika spēj izmantot vairāk-kā-cilvēku pieeju? Vai pastāv kādi mediji, tehnoloģijas vai tehnikas, kas spēj veiksmīgāk mums palīdzēt kļūt “jutīgākiem” pret citiem un mūsu vidi?

Meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, RIXC organizē SOTAN mākslas, zinātnes un zaļā dizaina simpoziju par “Vairāk nekā cilvēku” ekoloģijām ar divkāršu mērķi: pirmkārt, parādīt un apspriest tehnikas un metodoloģiju, ko izmanto mākslinieki un dizaineri, kas strādā ar dabu, atjaunojamo enerģiju, zinātniskajiem datiem un sensorajām tehnoloģijām. Otrkārt, radīt starpdisciplināru platformu dialogam un plašākām diskusijām par Eiropas zaļā kursa un Jaunā Eiropas “Bauhaus” ilgtspējīgas nākotnes vīzijām un to saistību ar Ziemeļvalstīm.

Kā šīs politiskās vadlīnijas ir saistītas ar mākslu un kultūras praksēm, kas jau pašlaik tiek pielietotas Ziemeļeiropā (tādos inovatīvos projektos kā “dīķa baterija”)? Kādi ir iespējamie Jaunā Eiropas “Bauhaus” nākotnes scenāriji saistībā ar Baltijas valstīm, kurām ir pašām savs specifiskais post-padomju estētikas “mantojums” kā, piemēram, Irbenes radioteleskops, kas ir simpozija otrās dienas norises vieta…

Simpozija radošo darbnīcu un diskusiju rezultātā tiks radīts plāns konceptuāli jaunai “vairāk nekā cilvēku” perspektīvai, kas tiks veidota, balstoties uz tādiem jēdzieniem kā “zaļā nākotne” un “skaistā Eiropa”, kurus mūsdienās ietekmē ne tikai klimata pārmaiņas, bet arī pašlaik notiekošais karš…

RIXC rezidence “Lauki” mājās “Saliņas” ir norises vieta pirmajai simpozija dienai, kamēr naktsmītnes simpozija dalībniekiem tiks nodrošināta Pedvāles mākslas parka mākslinieku rezidencē – nesen atjaunotajā Firksu-Pedvāles muižas kungu mājā. Pirmajā simpozija dienā mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits vadīs radošo darbnīcu “Dīķa baterija”, iepazīstinot ar “zaļo” bateriju pagatavošanu, kurās elektrību ražo mikroorganismi, kamēr Baltijas un Ziemeļvalstu mākslinieki, pētnieki un dizaineri iepazīstinās ar savām nākotnes vīzijām, kā izmantot mākslu, dizainu un pētniecību ilgtspējīgas nākotnes radīšanā.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra Irbenes radioteleskops ir norises vieta simpozija otrajā dienā – ar diskusijām par “post-padomju militārajām industrijām”, Irbenes radioteleskopā norisināsies “Pēcpusdienas sarunas ar zinātniekiem”, atsaucoties uz Jauno mediju kultūras centra RIXC organizēto “Acoustic Space” simpoziju vairāk kā 20 gadus atpakaļ 2001. gadā un atklājot kas šo 20 gadu laikā ir mainījies sabiedrībā, mākslā un zinātnē, kā arī, kāds ir šīs starpdisciplinārās sadarbības potenciāls turpmākajā 21. gadsimtā.

Programma

 

Sestdiena, 2022. gada 11. jūnijs – 1. diena “atjaunojamā enerģija

Norises vieta: RIXC rezidence “Lauki”, lauku māja “Saliņas” (Talsu rajonā), Latvija

10:00 – 19:00

“Dīķa baterijas” radošā darbnīca (vadītāji: Rasa Šmite un Raitis Šmits)

“Ziemeļu un Eiropas zaļā kursa” diskusijas ar lektoriem

SOTAN tīkla prezentāciju un sarunu sesija” ar vakariņām (atvērta dalības sesija)

 

Svētdiena, 2022. gada 12. jūnijs – 2. diena “post-padomju militāro industriju ekoloģijas

Norises vieta: Irbenes radio teleskops (Ventspils)

13:00 – 17:00

Pusdienas ar zinātniekiem, iepazīstināšana ar RIXC projektiem radioteleskopā

Jaunais Bauhaus Ziemeļaustrumu Eiropā” diskusija ar lektoriem

SOTAN tīkla prezentāciju un sarunu sesija” (atvērta dalības sesija)

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

RIXC rezidence “Lauki”, lauku māja “Saliņas” Talsu rajons; Irbenes radio teleskops ,Ventspils

Kad?

11. jūnijs, 2022 – 12. jūnijs, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja