Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas Fotogrāfijas biennālē diskutēs par mākslas kolekcionēšanu

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa 2. jūnijā plkst. 18.00 notiks diskusija Kolekcionēt vai krāt? Diskusijas dalībnieki pievērsīsies mākslas kolekcionēšanas pieredzēm un praksēm, dažādām kolekcionēšanas formām un metodēm, kolekciju saglabāšanas un tālākas izmantošanas jautājumiem, kā arī – spriedīs, kā tehnoloģiju attīstība ietekmēs kolekcionēšanu. Veicinot mākslas pasākumu pieejamību, sarunai tiks nodrošināts surdotulkojums.

Diskusijas tematu iezīmē tās vadītāja, Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 (RFB 2022) izglītības pasākumu programmas kuratore Agnese Zviedre: "Lai gan mākslas darbu kolekcionēšana lielākoties tiek asociēta ar elitāru praksi – mākslas mecenātismu, valsts mākslas institūciju darbību vai privātu fondu kolekcijām, tai tomēr var būt visdažādākās formas un motivācijas. Arī Latvijā ir izskanējušas dažādas diskusijas gan par institūciju kolekcionēšanas pieredzēm, gan arī individuālajām jeb privātkolekcionāru praksēm. Kas notiek ar mākslas darbiem, kad tie nonāk kolekcijās? Darbu uztveri un reprezentāciju ietekmē arī mūsdienu tehnoloģijas. Kā tas maina kolekcionēšanas paradumus un iespējas? Ja kolekcijas tiek veidotas, lai identificētu un saglabātu nesenās pagātnes un mūsdienu materiālo un nemateriālo kultūru – kādi kritēriji tiek izmantoti, nosakot, kam nākotnē piemitīs vēsturiska nozīme?"

RFB 2022 diskusijā Kolekcionēt vai krāt? piedalīsies publicists, grāmatas Palimpsests par kolekcionārisma vēsturi Latvijā autors Pēteris Bankovskis, mākslas mecenāte un kolekcionāre, zvērināta advokāte Vita Liberte, muzeoloģe Astrīda Rogule, fotogrāfs Andrejs Strokins un uzņēmējs, laikmetīgās mākslas kolekcionārs, starptautisku kultūras projektu vadītājs un izstāžu kurators Māris Vītols.

RFB 2022 norisinās no 22. aprīļa līdz 10. jūlijam. Diskusija Kolekcionēt vai krāt? ir daļa no RFB 2022 izglītības pasākumu programmas un ievadīs izstādi ЛАВ = LOVE. Tā skatītājiem būs pieejama izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa Intro zālē no 17. jūnija līdz 10. jūlijam un sniegs ieskatu trīs – Andreja Strokina, Irēnas Bužinskas un Bolderājas grupas – fotogrāfiju, atklātņu un diapozitīvu privātkolekcijās. Kolekciju autori un izstādes kuratore Inga Brūvere aicina no šodienas skatpunkta attēlos fiksēto uztvert kā daudzslāņains, interpretācijām atvērtu materiālu jaunām kultūras atmiņas konstrukcijām.

RFB 2022 izglītības pasākumu programmas ietvaros notiek pasākumi kā fotomākslas speciālistiem un interesentiem, tā plašākai auditorijai. 9. jūnijā plkst. 18.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā gaidāma biennāles programmas izstādes Fotoalbums – subjektīvs naratīvs kuratores Baibas Teteres lekcija par fotoalbumu pētniecību. Savukārt 30. jūnijā izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa notiks publicistes un kuratores Irēnas Bužinskas lekcija Fotopastkarte kā radošo eksperimentu lauks 20. gadsimtā: inscenējums, montāža, kolorēšana.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Tās tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Biennāle skatītājiem piedāvā aktuālākos starptautiskās mākslas piemērus izstāžu ekspozīcijās, kā arī iepazīstina ar nozīmīgu mākslas teorētiķu idejām simpoziju, diskusiju, publikāciju, izstāžu un performanču formātos.

Vairāk informācijas: www.rpbiennial.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja