Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas mākslas telpā tiks atklāta MAREUNROL'S personālizstāde Fieldwork: Invisible exercises

Izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa Lielajā zālē no 3. novembra līdz 29. decembrim norisināsies laikmetīgās modes un mākslas dueta MAREUNROL'S personālizstāde Fieldwork: Invisible exercises. Šī būs līdz šim vērienīgākā autoru vizuālo darbu reprezentācija, kurā māksla izgaismojas kā sajūtu telpa - vizuālās izteiksmes līdzekļi, pakļauti mākslinieku radītajam konceptam, ir iedarbīgākais instruments patiesības vēstīšanai.

"Ekspozīciju veido dažādu mediju mākslas darbi un visu telpu caurvij nesinhronizētas skaņas instalācijas, kas tiecas izjaukt citādi starp darbiem pastāvošo harmoniju. Izstāde konceptuāli veidota kā ceļš caur vairākiem etapiem/idejām, kuras simbolizē MAREUNROL'S pašreizējo vizuālo praksi - divas ieejas abu mākslinieku radītajā vidē apzīmē cikla sākumu un ar to saistīto izvēles pieņemšanu; daba saskarsmē ar pilsētvides turbulenci rada kustīgu bilžu ainavu, kurā cilvēks ir tēlnieciski veidots mākslas darbs. Meditācija par radīšanu motivē apdomāt patiesības principus un meklēt skaisto, taču tas nereti var novest pie radošas izdegšanas. Tam seko pacēlums, sagurums, tiekšanās pēc nezināmā. Izstāde ir vizuāla mākslinieku darba dienasgrāmata, kas vistiešākajā veidā ļauj apzināties mākslas tapšanas procesualitāti - neredzamos prāta un prakses vingrinājumus. Gaismas eja virza uz noslēgumu, vai kārtējā cikla sākumu. Kustība un tālāka vingrināšanās ir neizbēgama," pauž izstādes kuratore Auguste Petre.

MAREUNROL'S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) ir dizaina robežu paplašinātāji un pārkāpēji vienlaikus. Domātāji un stāstnieki, kas izceļ apģērbu (modi) ārpus ierastā funkcionalitātes rāmja, izmantojot to kā pavedienu pasaules un sevis izzināšanai. Viņu darbi ir prāta, iztēles un sajūtu konstrukcijas, kas kā jutīgas antenas uztver sava laika vibrācijas, dekonstruē tās, izvelk esenci un vizualizē universālā modes valodā. Tādējādi nemitīgi mudinot paraudzīties uz pasauli no cita skatu punkta. Piedalījušies daudzos starptautiskos konkursos un festivālos, biennālēs un grupu izstādēs ārpus Latvijas. Tostarp 12. Prāgas Kvadriennālē un ceļojošajā izstādē ARRRGH! Monsters in Fashion Benaki muzejā Atēnās un La Gaîté Lyrique Parīzē, Rīgas Starptautiskajā mākslas biennālē (RIBOCA 2). Duets ieguva divas galvenās balvas 24. Starptautiskajā Jēras modes un fotogrāfijas festivālā. Savukārt 2016. gadā tika izvirzīti starp desmit Eiropas nominantiem prestižajai starptautiskajai Woolmark modes balvai. 2019. gadā izdevuši grāmatu, kā vizuālu attēlu atskatu uz spilgtākajiem MAREUNROL’S darbiem. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā izrādīja retrospektīvu MAREUNROL’S darbu izstādi, kura kļuva par 2019. gada apmeklētāko izstādi DMD muzejā, un tika izvirzīta Latvijas Sabiedriskā medija Kg Kultūras balvas finālam kā 2019. gada labākā Vizuālās mākslas izstāde.

Auguste Petre ir neatkarīgā kuratore un producente. Ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, Mākslas vēstures un kuratoriālo studiju nozarē un kopš 2021. gada studē doktorantūras programmā Latvijas Kultūras akadēmijā. A. Petres intereses galvenokārt raksturo mākslas un sociālā konteksta sadarbība, kā arī 1990. gados dzimušo latviešu mākslinieku izpausmes. A. Petre kūrējusi vairāk nekā 20 laikmetīgās mākslas izstādes ar starptautisku mākslinieku dalību, viņa ir arī vairāku izstāžu koncepciju un pavadošo tekstu autore, bijusi Rīgas Mazākās galerijas programmas direktore un ir Rīgas Mazāko izsoļu cikla līdzautore. 2023. gadā veidojusi SEB Global Services laikmetīgās mākslas kolekciju. Ir ASNI mākslas sabiedrības līdzdibinātāja.

Kopš 2017. gada darbojas kā mākslas žurnāliste, regulāri veidojot publikācijas Latvijas un ārzemju medijiem, tostarp strādājusi par Baltijas redaktori portālā Arterritory.com. Vairāku zinātnisko publikāciju autore un kopš 2021. gada Auguste pastiprināti pievērsusies akadēmiskajai darbībai, strādājot kā vieslektore Latvijas Kultūras akadēmijā un Latvijas Mākslas akadēmijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja