Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skatāma Oskaram Kalējam veltīta izstāde Ar dabas dvašu

No 24. aprīļa līdz 24. maijam Jāņa Akuratera muzejā Torņakalnā būs skatāma Oskara Kalēja 110. dzimšanas dienai veltīta izstāde Ar dabas dvašu..., informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Izstādē eksponētas gleznas no Akurateru ģimenes kolekcijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, Tukuma muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja un privātkolekcijām, kā arī arheoloģijas priekšmeti no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja.

Oskars Kalējs (1902-1993) - gleznotājs, Latvijas senvēstures, folkloras un tautas mākslas vācējs un pētnieks - pieder pie tiem ilgstoši un apzināti noklusētajiem māksliniekiem, kuru darbība un loma Latvijas kultūras ainā vēl nav īsti apzināta. Ainavu glezniecībā Oskaru Kalēju dēvē par gleznotāju ar dabas dvašu dvēselē. Viņš izkopis tonāli smalku, pelēkzaļi klusinātā zemes toņu gammā ieturētu izteiksmi, gleznojis galvenokārt Latgales ainavas.

Mākslinieka mūžs cieši savijies ar daudzām izcilām personībām un notikumiem Latvijas mākslas un kultūras vēsturē, tostarp ar dzejnieku Jāni Akurateru. No 1926. gada līdz studiju beigām 1931. gadā Oskars Kalējs īrēja istabu Akurateru ģimenes dzīvoklī Blaumaņa, arī vēlāk, kad mākslinieks iegriezās Rīgā, viņš ir biežs viesis Akurateru mājās. 1930. gadā Jānis Akuraters mazā piezīmju blociņā ierakstījis to gleznotāju vārdus, kuru darbi ir viņa kolekcijā. – pavisam septiņpadsmit mākslinieku darbi, tai skaitā desmit Oskara Kalēja ainavas.

Oskars Kalējs dzimis 1902. gada 24. aprīlī Rēzeknes apriņķa Bērzgalē. Pirmā pasaules kara laikā kopā ar ģimeni devies bēgļu gaitās uz Krieviju. 1920. gadā Maskavā iestājies Augstākajās mākslinieciski tehniskajās darbnīcās, kur sastapies ar Gustavu Kluci, Aleksandru Drēviņu, iepazinies ar krievu gleznotāju Konstantinu Korovinu. Pēc atgriešanās Latvijā studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, kur beidzis Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcu.

Jau studiju gados aizrāvies ar Latvijas senvēsturi un kopā ar Ernestu Brastiņu piedalījies Zemgales pilskalnu uzmērīšanā. Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas atgriezies Latgalē, kur strādājis par zīmēšanas skolotāju un vadījis paša izveidoto Valsts Vēsturiskā muzeja Daugavpils nodaļu. 1940. gadā piedalījies arī Latgales dziesmu svētku sarīkošanā. 1941. gadā Oskars Kalējs tika arestēts un izsūtīts. 1958. gadā mākslinieks atgriezās dzimtenē, bet viņa darbus šeit izstādīt nedrīkstēja. Oskara Kalēja gleznas izstādēs parādās tikai no 1970. gada, par Mākslinieku savienības biedru viņš kļūst mūža nogalē 1991. gadā.

Oskara Kalēja 110. dzimšanas dienai veltīta izstāde Ar dabas dvašu... no 24. aprīļa līdz 24. maijam būs skatāma Jāņa Akuratera muzejā Torņakalnā, O. Vācieša ielā 6a. Izstādes atklāšanā 24. aprīlī plkst. 18 piedalīsies mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas audzēkņi, kultūras centra Iļģuciems teātra studija Rampa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja