Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šķērsgriezums tiešā un pārnestā nozīmē

Dabas papirusi tekstilmākslinieces Ērikas Zuteres izstādē

"Izstādes nosaukuma Šķērsgriezums vistiešākais skaidrojums ir pavisam vienkāršs – papirusi, kas izmantoti darbos, ir tapuši no sagrieztiem, presētiem, apstrādātiem augļiem un dārzeņiem," skaidro māksliniece Ērika Zutere un piebilst, ka izstādes nosaukumu var arī vispārināt. "Šķērsgriezums ir arī atskats uz kādu laika posmu un mazliet tāda preparēšana – kas noticis un notiek."

Ērika Zutere beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu, bet viņas mākslā dzijas nebūt nedominē. "Agrāk tekstilmāksla bija diegi, krāsas, audumi, bet šobrīd izstādēs šim formulējumam ir ļoti plašs atšifrējums. Pasaules kontekstā jau lieto citu nosaukumu – šķiedru māksla. No dabīgajām šķiedrām top ne tikai papīrs," skaidro Ērika Zutere.

No augiem papīru ieguva jau senatnē. Pirmsākumos bija papirusa niedre. Ar citiem augiem gan nav tik vienkārši, lai gan tehnoloģija būtībā ir tā pati – papīrs tiek iegūts, izmantojot augu dabīgās saistvielas. "Man ļoti patīk rabarbers. Rabarbera šķiedra ir brīnišķīga, to var sapīt, saaust, salikt kopā. Pagājušajā vasarā plenērā no tā ar tradicionālo metodi taisījām papīru," aizrautīgi stāsta Ērika Zutere. Viņa eksperimentē arī ar citiem augiem. "Gurķis ir burvīgs materiāls. Papirusa tehnoloģijas pamatā ir tehnika, kad no auga izdzen ūdeni, un gurķī tā ir ļoti daudz. Pēc tam tas kļūst plāniņš, plāniņš, trausls, trausls. No citrusiem sanāk stingrāks materiāls. Ir ļoti interesanti – kā mainās krāsas, faktūras, struktūras. Saulē augi izbalē, papīrs arī satumst. Var jau arī šo papīru apstrādāt, jo ir dažādas lakas ar aizsardzību pret UV stariem, bet man patīk, ka materiāls ir dzīvs un mainās," stāsta māksliniece.

Vai uz šī papīra var rakstīt vēstules? "Šajā tehnikā nestrādāju sen, bet padomā ir arī projekts par augu tinti. Noteikti pamēģināšu! Tas būtu pateicīgs materiāls slepenām vēstulēm: uzraksti ziņu uz dabīgā papirusa ar dabīgo tinti, un krīzes situācijā bez problēmām var apēst – šņaks, un nekādu pierādījumu!" smejas Ērika Zutere.

Izstādē Šķērsgriezums šis materiāls būs kā iesaiņojamie maisiņi, kas papildināti ar dažādām tekstūrām, apvienojot papīru, papirusu, diegus un audeklu. Kad māksliniece sāk darboties, gatavojot augu šķiedru papirusus, pakāpeniski rodas arī ideja, kā tos izmantot, ar ko kombinēt. "Citreiz vispirms tiek atrasts kāds interesants augs, ko gribas saspiest, un tikai pēc tam, kad iegūts materiāls, izdomāju, kā to parādīt," par radošo procesu stāsta Ērika Zutere. Šo izstādi viņa nodēvē par laikietilpīgu izklaidi – spēli ar "papīru un piedevām", dabā atrastiem materiāliem, krāsām un kontrastiem.

Izstāde Šķērsgriezums skatāma Rīgā galerijā Istaba līdz 3. augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja