Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Starptautiskā atzinība

ABLV Charitable Foundation nominēts 2017. gada starptautiskajai balvai Corporate Art Awards

Līdzās Google Arts & Culture, American Express (ASV), Daimler (Vācija), Piaggio Foundation (Itālija) un citiem pasaulē pazīstamiem vārdiem ABLV Charitable Foundation par mērķtiecīgu ieguldījumu savas valsts mākslas procesu attīstībā ir nominēts 2017. gada starptautiskajai balvai Corporate Art Awards. Balvas uzvarētāji būs zināmi novembrī, tos noteiks ietekmīgi Itālijas mākslas pasaules eksperti – Ufici galerijas direktors Eike Šmits, Itālijas Nacionālā XXI gadsimta mākslas muzeja Maxxi direktors Bartolomeo Pjetromači, Venēcijas biennāles padomes loceklis Džanluka Komins u. c.

"Nominācija balvai ir pagodinājums, kas apliecina, ka fonda darbs laikmetīgās mākslas jomā spēj piesaistīt profesionāļu uzmanību arī starptautiskajā arēnā. Jau vienpadsmit gadu fonds, kuru labdarības mērķiem dibinājuši mecenāti Ernests Bernis un Oļegs Fiļs, veicina Latvijas sabiedrībā interesi par laikmetīgo mākslu kā ierosmes avotu domātpriekam un jaunām zināšanām, pašrefleksijai un pieredzes apmaiņai," stāsta Zanda Zilgalve, kura jau vairāk nekā piecus gadus vada ABLV Charitable Foundation.

ABLV Charitable Foundation darbības galvenais fokuss ir laikmetīgā māksla. Kā tas veidojies? 

ABLV Charitable Foundation kopš pirmās dibināšanas dienas 2006. gadā darbojas kā mākslas fonds. Tā bija mūsu dibinātāju ideja un vēlme. Fonda dibināšanas impulss bija ABLV Bank (toreiz – Aizkraukles banka) un Latvijas Kultūras ministrijas noslēgtais līgums, kurā banka apņēmās ieguldīt vienu miljonu latu (1,4 miljoni eiro) laikmetīgās mākslas kolekcijas izveidei. Kolekcija tiek veidota, tajā ieguldīti apmēram 800 000 eiro, iegādāts vairāk nekā 200 laikmetīgās mākslas darbu.

Kad 2005. gadā tika noslēgts nodomu protokols ar Kultūras ministriju par atbalstu kolekcijas izveidei laikmetīgās mākslas muzejam, manuprāt, neviens nevarēja iedomāties, ka pašiem nāksies šo muzeju arī uzcelt. Tieši šāda mēroga labdarības iniciatīva Latvijā ir nebijis precedents, kas nes līdzi gan izaicinājumus, gan pārsteiguma brīžus un tomēr lielu un patiesu gandarījumu visa darba procesā. Liels paldies jāsaka arī šīs iniciatīvas līdzautoriem – Borisa un Ināras Teterevu fondam –, ar kuriem kopā 2014. gadā esam nodibinājuši Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu.

Kuri orientieri palīdz izvēlēties atbalsta virzienus mākslā?

Par prioritāti fonda grantu programmās ir izvirzīts aktuālo mākslas procesu atbalsts Latvijā – nacionāla mēroga un profesionāla līmeņa mākslas izstāžu veidošanai, laikmetīgās mākslas teorijas un pētniecības darbam, starpdisciplināriem radošās sadarbības projektiem. Fonds mērķtiecīgi veicina mākslas vides veidošanos visos līmeņos – no profesionālās mākslas izglītības Latvijas Mākslas akadēmijā, kur jau vairākus gadus atbalstām maģistra studiju noslēguma izstādes, līdz mākslinieka karjeras nozīmīgākajiem sasniegumiem, piemēram, esam noslēguši ilgtermiņa sadarbības līgumu ar Kultūras ministriju un esam kļuvuši par Latvijas paviljona Venēcijas mākslas biennālē galveno atbalstītāju.

Fonds darbojas vienpadsmit gadu. Ko uzskatāt par fonda lielākajiem panākumiem?

Viena no labdarības īpašībām ir iedvesmot cilvēkus sev apkārt darīt labas lietas. Mūsu lielākais panākums ir tas, ka fonda atbalstīšanā un mūsu labdarības projektos iesaistās arvien vairāk cilvēku. Laika gaitā esam arī uzkrājuši pieredzi mūsu vadīto programmu ietvaros, līdz ar to spējam novērtēt konkrēto jomu aktualitātes. Mēs tiekam aicināti piedalīties dažādās valsts un pašvaldību mēroga darba grupās, komisijās, kurās labprāt uzklausa arī mūsu pieredzi un ieteikumus. Varam būt pagodināti, ka tiek jautāts arī mūsu viedoklis, jo mērķis mums visiem ir viens – veidot izglītotu un veselīgu sabiedrību ar drošu un sakārtotu vidi visapkārt.

Vai jūtat, ka fonda darbība maina mūsdienu mākslas vidi Latvijā?

Pateicoties laikmetīgās mākslas izstādēm un notikumiem, kas norisinās ne tikai mūsu valstī, bet arī ārpus tās robežām, kur Latvijas vārds tiek pārstāvēts tādā starptautiska mēroga pasākumā kā Venēcijas mākslas biennālē, sabiedrības izpratne par laikmetīgo mākslu un tās dažādajām izpausmēm ir augusi. Arī rūpīgi izstrādātie izstādes papildinošie radošie un interaktīvie izglītības projekti ir ievērojami veicinājuši dziļāku šīs jomas iepazīšanu gan no vismazāko apmeklētāju, gan arī pieaugušo puses.

 

Kultūras ministre Dace Melbārde:

Esmu gandarīta, ka prestižās balvas Corporate Art Awards žūrija ir pamanījusi un novērtējusi ABLV Charitable Foundation lielo ieguldījumu Latvijas laikmetīgās mākslas attīstības veicināšanā. Fonds noteikti ir pelnījis saņemt šo balvu. Pēdējos gados tas ir atbalstījis daudzas nozīmīgas mākslas norises – dažādu izstāžu veidošanu, mūsu mākslinieku darbu izrādīšanu ārpus valsts robežām, tajā skaitā Venēcijas mākslas biennālē. Būtisks ieguldījums ir arī fonda radītā grantu programma un laikmetīgās mākslas kolekcijas veidošana. Tāpat, sadarbojoties ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fondam, patlaban top Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, kas būs paliekoša dāvana Latvijas iedzīvotājiem valsts simtgadē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja