Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Turpinājumā būs dzīve. Kauņa aicina iepazīt Joko Ono daiļradi visās tās izpausmēs

Rudenī 2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā Kauņā tiks atklāta leģendārās mākslinieces pacifistes Joko Ono retrospekcija, ko jau tagad ievada viņas iespaidīgā instalācija Ex It

Ne jau visas mākslas izstādes ir skatāmas no pulksten astoņiem! – iepazīstinot ar Joko Ono instalāciju Ex It, saka Viļņas Laikmetīgās mākslas centra CAC vadītājs Ķēstutis Kuizins. Kopš janvāra vidus šis darbs, ko veido simt koka zārku, ir izvietots monumentālajā Lietuvas Bankas Kauņas filiāles finanšu operāciju zālē un aplūkojams bankas darbības laikā (līdz 11. septembrim). Ar laikmetīgo mākslu šeit negaidīti saskaras gan numismāti, kuri ierodas pēc jubilejas monētām, gan cilvēki, kuri nāk apmainīt Lietuvas litus pret eiro. Kad janvārī Kauņā tika atklāta Joko Ono instalācija, tā vairāk asociējās ar Covid-19 traģiskajām sekām un iespējamiem militārajiem draudiem, bet pēdējos divos mēnešos tā ieguvusi pavisam citu skanējumu. Zārkiem ir trīs izmēri, viens no tiem ir pavisam mazs. Katrā zārkā aug kociņš, instalāciju papildina dabas skaņas un putnu balsis.

Pirmo reizi šī kompozīcija tika izstādīta 1997. gadā Valensijā, vēlāk demonstrēta arī citviet pasaulē, un katru reizi, piemēram, pēc 11. septembra terora aktiem, realitāte ir mainījusi Ex It uztveršanas leņķi. Koki, kas aug zārkos, katrā pilsētā ir pieskaņoti vietas specifikai. Portugālē – olīvkoki, tagad Lietuvā – priedes un bērzi. "Koki turpinās augt, pavasarī parādīsies lapiņas," saka Ķēstutis Kuizins. "Ex It iemieso dzīvības ciklu. Darbā ir iekodēta atdzimšanas, atjaunošanās ideja. Tajā ir arī gaišums, turklāt labi, ka bankas operāciju zālē iekļūst dabiskā gaisma," viņš piebilst.

Jau sākotnēji darbs ir bijis iecerēts kā spēcīgs kara vai dabas katastrofas seku tēls, dzīvības un dabas vitalitātes metafora. "Ex It ir dzīve kā turpinājums," teikusi Joko Ono. Viņas māksla ir izteikti politiska un sociāla, Joko Ono daiļradi vienmēr iedvesmojusi ikdienas dzīve un vēlme saglabāt trauslo līdzsvaru starp varas un labā spēkiem. Visa pasaule pazīst Tokijā dzimušo Joko Ono kā Džona Lenona atraitni, un attieksme pret viņu joprojām ir pretrunīga, taču Joko Ono lomu mākslā būtu grūti pārvērtēt. To apliecina fakts, ka 2009. gada 53. Venēcijas mākslas biennālē viņai tikai pasniegta goda balva Zelta lauva par mūža ieguldījumu.

Nākamā gada 18. februārī Joko Ono svinēs 90 gadu jubileju. Foto – Metjū Placeks

Kauņā šogad varēs iepazīt Joko Ono daiļradi tuvplānā visās tās izpausmēs. No 9. septembra līdz 4. decembrim Kauņas Glezniecības galerijā, kur pašlaik ir iekārtota Marinas Abramovičas izstāde Esības atmiņa/Memory of Being, būs skatāma Joko Ono retrospekcija Brīvības mācību dārzs/The Learning Garden of Freedom. To organizē Viļņas Laikmetīgās mākslas centrs CAC sadarbībā ar Joko Ono Ņujorkas studiju Studio One, laikmetīgās mākslas muzeju Serralves Portu un M. K. Čurļoņa Nacionālo mākslas muzeju. Kauņas Glezniecības galerija atrodas pavisam netālu no lietuviešu arhitekta, mākslinieka un dizainera Jurģa Mačūna (1931–1978) bērnības mājas – pēc pārcelšanās uz ASV viņš kļuva par Džordžu Mačūnu un kopā ar domubiedriem 60. gados nodibināja kustību Fluxus. Joko Ono un Džordžs Mačūns labi pazina viens otru un sadarbojās Fluxus pirmsākumos Ņujorkā. Lietuviešu mākslinieks vienmēr ir ļoti atbalstījis Joko Ono un palīdzējis sarīkot viņas pirmo personālizstādi Ņujorkā.

Kauņas retrospekcijas pamatā būs Joko Ono ekspozīcija, kas 2020. gadā bija aplūkojama Portu. Tā aptvers nozīmīgākos posmus viņas daiļradē – konceptuālo mākslu, eksperimentālās filmas, instalācijas, objektus, performances un darbus ar vārdiem. Izstādi veido Joko Ono draugs un daudzu Fluxus izstāžu kurators Džons Hendrikss.

Nākamā gada 18. februārī Joko Ono svinēs 90 gadu jubileju, publiskos pasākumos viņa vairs nepiedalās un Kauņu neapmeklēs, taču māksliniece ir laimīga, ka daudzi viņas darbi ceļos uz Džordža Mačūna dzimto pilsētu.

Informācija: kaunas2022.eu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja