Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Skaņu mežā atgriezīsies Pēters Brocmans

9. oktobrī nepieradinātās mūzikas festivālā _Skaņu mežs 2015 _uzstāsies brīvās improvizācijas veterāns Pēters Brocmans ar savu jauno četru cilvēku ansambli, kurā ietilpst arī vibrofonists Džeisons Adašēvics un mūziķu tandēms, ko dēvē par vienu no labākajām ritma sekcijām brīvajā improvizācijā – Stīvs Noubls un Džons Edvardss.

Līdzīgi kā angli Dereku Beiliju, vācu saksofonistu Pēteru Brocmanu kritiķi un jaunāku paaudžu mūziķi bieži dēvē par vienu no Eiropas brīvās improvizācijas tēviem – daži pat izvirza minējumu, ka viņš bijis viens no pirmajiem šīs mūzikas spēlētājiem kontinentā. Viņa 1968. gada albums > tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem ierakstiem 60. gadu improvizētās mūzikas revolūcijā; tas šo mūziku, līdz tam laikam visbiežāk asociētu ar džezu, apvienoja ar dārdoši agresīvu un konfrontējošu skanējumu, mežonībā pārspējot pat no ASV nākušo frīdžezu. Kritiķe Džozlina Leina par albumu rakstīja sekojoši: "Tas ir kā stāvēt mežonīgas vētras priekšā. Noturēties stāvus šādas vardarbīgas enerģijas klātbūtnē ir pirmatnējs saviļņojums." Kopš šī albuma iznākšanas Brocmans spītīgi turpinājis radīt mūziku, kas ir, ja ne estētiski, tad saturiski neparedzama, dumpinieciska un pirmatnēji agresīva.

"Tas arī ir galvenais mūzikā – spriedze starp mūziķiem un publiku," kādā nesenā intervijā saka Brocmans.
Tiesa, novecojot kopā ar savu instrumentu (šobrīd saksofonistam ir 75 gadi), Brocmans savā mūzikā ir "ielaidis" arī liriskus elementus – galu galā, viņa varoņi allaž bijuši 50. gadu bībopa saksofonisti Lesters Jangs un Koulmens Hokinss. Šīm pārmaiņām apvienojoties ar Brocmana nemainīgo interesi par muzikālu brīvību un robustu skanējumu, ir izveidojusies mūzika, kas neparedzami mainās no raupjām un nesaudzīgām vētrām līdz melanholiskiem atelpas brīžiem.

Viens no labākajiem šādas vēlīnās Brocmana mūzikas paraugiem ir viņa nesen dibinātais kvartets. Grupa uzstāsies otrajā Skaņu meža koncertvakarā. 2014. gadā tika izdots kvarteta albums >, kam All About Jazz - ietekmīgākais meinstrīma džeza un brīvās improvizācijas kritikas resurss internetā – izteicis augstāko novērtējumu, proti, piecas zvaigznes. Žurnāls Rolling Stone savukārt to nodēvējis par vienu no labākajiem 2014. gada avangarda mūzikas albumiem.

Vairākus mēnešus vēlāk klajā nāca >’s>, Brocmana dueta albums ar Adašēviču, ko novatoriskās mūzikas žurnāls The Wire novērtējis kā "pārsteidzošā kārtā, vienu no muzikāli bagātīgākajiem ierakstiem Brocmana katalogā".

Pēters Brocmans jau reizi ir uzstājies Skaņu mežā – 2012. gadā noritējušajās festivāla desmitgades svinībās viņš improvizēja duetā ar zviedru baritona saksofonistu Matsu Gustavsonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja