Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Skaņu mežā uzstāsies eksperimentālā roka grupa Zs

9. oktobrī nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 2015 ietvaros mūzikas namā Daile uzstāsies apvienība Zs, ko izdevums The New York Times nodēvējis par vienu no spēcīgākajām Ņujorkas avangarda rokgrupām, informēja festivāla pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Ņujorkas eksperimentālā roka un "jaunās mūzikas" grupa Zs ir vairākkārt mainījusi sastāvu, un līdz ar to arī savu skanējumu. Sākotnēji tas bija sešu cilvēku ansamblis (divi tenorsaksofoni, divas elektriskās ģitāras un divi bungu komplekti), kas virtuozi izpildīja skrupulozi pierakstītas, ritmiski sarežģītas un reizēm tekstuāli ironiskas kompozīcijas. Sarūkot līdz triju cilvēku sastāvam, tā atbrīvojās no nepieciešamības pēc notācijas, taču saglabāja laikmetīgās mūzikas konceptuālās ievirzes, tajā pašā laikā uzsvērtāk strādājot ar troksni un elektroniskiem instrumentiem. Viscaur grupas attīstībai par tās nemainīgo vadītāju palicis Sems Hilmers, kuram šobrīd grupā pievienojušies laikmetīgās mūzikas interprets un indie roka ģitārists Patriks Higinss, kā arī Gregs Fokss, kas vislabāk pazīstams kā eksperimentālā melnmetāla grupas Liturgy bundzinieks.

2015. gada janvārī šobrīd aktuālais Zs sastāvs laida klajā savu debijas albumu Xe, ko mūzikas kritikai veltītais medijs Pitchfork novērtējis ar astoņām ballēm no desmit, piebilstot sekojošo: "Jūs iedomātos šo grupu ne tikai spēlējot albumā dzirdamo mūziku, bet arī rūpīgi to izplānojot un liekot to kopā kā sarežģītu puzli. Šī mūzika izklausās pārāk sarežģīti veidota, lai būtu tikai spēlēta. Taču, lūk, tikai viens no neskaitāmiem ar albumu Xe saistītiem brīnumiem – visi pieci skaņdarbi tikuši ierakstīti ar pirmo piegājienu, izmantojot tikai aptuvenas skices par skaņdarbu struktūru."

Pirms Xe iznāca minialbums Grain, kurā Hilmers, Fokss un Higinss veidoja haotiskas un rotaļīgi izkaisītas elektro-akustiskas kolāžas no Zs iepriekšējo sastāvu ierakstiem. Sems Hilmers apgalvo, ka sevi nebūt neuzskata par grupas vadītāju – drīzāk par sava veida kuratoru un administratoru. Sarunā ar The Village Voice viņš grupas stilistisko dažādību komentē sekojoši: "Mēs pēdējā laikā esam pieraduši vienkārši teikt "Zs ir Zs". Zs eksistē jau vairāk kā desmit gadus, un man šķiet, ka ir daudz interesantāk vienkārši pateikt: "Zs, tā ir tāda grupa, un jums būtu interesanti to paklausīties." Citādi sanāk teikt, ka šī grupa ir "post-minimālisma, neo-no-wave industriālais troksnis". Tādi jocīgi žanru nosaukumu savirknējumi parasti liek iedomāties kaut ko, kas neeksistē. Zs savukārt eksistē, tā ir tāda lieta, tāda grupa."

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Abonements uz visām trim festivāla dienām maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējā cena uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir sekojoša: 2. oktobris – 20 eiro, 9. oktobris – 15 eiro; 10. oktobris – 15 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja