Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Alvis Hermanis: Daba ir stiprāka par mums

26. jūlijā nozīmīgā Zalcburgas festivāla operas sadaļu atklāj latviešu režisora Alvja Hermaņa iestudētā komponista Harisona Bērtvisla opera Gevains/Gawain (1991) – leģenda par vienu no karaļa Artūra Apaļā galda bruņiniekiem.

Pirms operas pirmizrādes notikušajā preses konferencē piedalījās iestudējuma radošā komanda, Alvis Hermanis, kā arī no Londonas bija ieradies operas komponists Harisons Bērtvisls.

Starptautiskajiem žurnālistiem tika stāstīts, ka izrāde ir ekoloģisks produkts, stāsts par mūsdienām nevis 14. gadsimta karaļa Artūra galmu. "Man šī dabas tēma ir ļoti būtiska, jo nāku no mazas valsts, kur cilvēki vienmēr bijuši tuvi dabai," preses konferencē teica Hermanis. "Es pats jūtu šo dabas enerģiju un zinu, ka daba ir stiprāka par mums."

Pēc preses konferences ir skaidrs, ka iestudējums būs par cilvēka konfliktu ar dabu, kā arī par to, ka mēs neapzināti iznīcinām to, darīdami paši sev pāri, un daba mums atriebjas. Operas radošā komanda aktīvi apsprieda pašlaik aktuālo dabas katastrofu tēmu, pieminot pasaulē notikušos, ievērojamos cunami, plūdus un citas ekoloģiskās katastrofas.

Protams, iestudējumam ir arī cits līmenis, kas atsaucas uz moderno mākslu, jo Gevains nav pasaka, bet gan 21. gadsimta mākslas darbs. "Pasaka vienmēr ir kaut kā metafora," konferencē stāstīja Hermanis. "Man bija svarīgi saprast kas ir šīs angļu poēmas mūsdienu metafora - civilizācijas konflikts ar dabu."

Intriģejoši, ka Hermanis ir ne tikai šī vērienīgā uzveduma režisors, bet arī skatuves iekārtojuma autors - scenogrāfs. Izrāde notiks tajā pašā Zalcburgas spēlēs laukumā, kurā Alvis Hermanis pērn iestudēja izcili novērtēto operu Zaldāti.

Galvenajā lomā – izcilais baritons Kristofers Maltmens, Zalcburgas mīlulis kopš 2007. gadā tur iestudētā Dona Žuana.

Zalcburgas festivāls šogad pārsteigs ar septiņiem jauniestudējumiem un pamatīgu garumu. Tas ilgs līdz pat 1. septembrim. Operas Gevains tiks atkārtota arī 29. VII, 2., 8., 15. VIII. Sīkāka informācija šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja