Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ceļā uz harmoniju un garīgu brīvību. Liepājā notiks Imanta Kalniņa operas Matīss, kausu bajārs pasaules pirmatskaņojums

5. decembrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks Imanta Kalniņa operas Matīss, kausu bajārs pasaules pirmatskaņojums koncertizrādes formātā. Darba pamatā ir Aleksandra Čaka poēma

Aleksandrs Čaks poēmu sarakstījis 1943. gadā, taču tā publicēta krietnu laiku pēc autora nāves no nepublicētiem manuskriptiem 1972. gadā. Rakstnieks filosofiskā, vēsturiskā un psiholoģiskā savijumā apcerējis personības garīgo tapšanu, rūdīšanos un ceļu uz harmoniju sarežģītā laikā.

Imants Kalniņš operu sācis rakstīt Čaka simtgadē. Līdz šim nošu partitūra glabāta komponista bibliotēkā un nu – pēc divdesmit gadiem – tā piedzīvos pirmizrādi. Tapis monumentāls opuss trijos cēlienos un sešās ainās par Rīgu, rīdziniekiem, godu un mīlestību, par ceļu uz harmoniju un garīgu brīvību. 

Koncertizrādi veido mūzikas un drāmas telpas OratoriO izveidotāji – režisore Rēzija Kalniņa un diriģents un muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis. Radošajā komandā strādā dramaturģe Dace Micāne-Zālīte, scenogrāfe Sandra Strēle, gaismu mākslinieks Ainārs Pastars, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un horeogrāfe Inga Krasovska. 

Operas iestudējumā piedalās orķestra Sinfonietta Rīga mūziķi, Rīgas kamerkoris Ave Sol un operas solisti – Armands Siliņš, Krišjānis Norvelis, Viktorija Pakalniece, Artjoms Safronovs, Juris Jope, Edgars Ošleja un Rihards Millers.

Režisore Rēzija Kalniņa uzsver: "Nākotne nepastāv bez pagātnes, tieši tāpat kā koks neaug bez saknēm. Ja mēs vēlamies, lai mūsu nākotne un mūsu nākotnes paaudze domā, jūt un dzird, Čaks un Imka ir tieši tie skolotāji, kuri ar mīlestību var to viņiem iedot."

Diriģents Ainārs Rubiķis saka: "Šī opusa atskaņošana man ir būtiska ne tikai kā mūzikas pasaules pārstāvim, bet arī kā Latvijas kultūras daļai, kas izjūt dziļu nepieciešamību opusa atskaņošanā, komponistam klāt esot, nenoliedzot arī radnieciskās saites. Tā nu ir sanācis un sakritis, ka 2021. gads ir Imanta Kalniņa un Aleksandra Čaka laiks."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja