Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cēsu mākslas festivālā izskanēs Hildegardes meditācijas

Cēsu mākslas festivāls 5. augustā plkst. 19.00 aicina uz koncertu Hildegardes meditācijas Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā, Cēsīs. Tas veltīts Bingenes Hildegardei – viduslaiku vizionārei, mūķenei, dziedniecei un komponistei, kuras darbus varēs dzirdēt programmā. Koncertā piedalīsies vokālā grupa Putni, ērģelniece Kristīne Adamaite, dziesminiece Anta Eņģele un sitaminstrumentāliste Virdžīnija Laube-Vītiņa. Programmas mākslinieciskā vadītāja ir Antra Dreģe.

"Koncerts Hildegardes meditācijas ir iegremdēšanās mierpilnā skaņas telpā, ko stundas garumā piepildīs pārlaicīgi skaistie viduslaiku mūķenes, svētās Bingenes Hildegardes dziedājumi, Arvo Pērta, Žannas Demesjē, Orlando Gibonsa, Raiena Klēra instrumentālie opusi,  Alfonso X un 12.-13. gs. spāņu vokālā mūzika, kā arī monohorda un Tibetas skanošo trauku un dažādu zvanu skaņu improvizācijas. Šodienas nemierīgajā laikā apzināti izvēlējāmies pievērsties dziedinošām un dvēseles spēkus harmonizējošām saskaņām, iesaistot koncerta atskaņojumā arī instrumentus, kas tiek plaši izmantoti mūzikas terapijā. Koncerta programma veidota kā vienots, nepārtraukts skaņas plūdums," skaidro Antra Dreģe.

Bingenes Hildegarde (1098–1179) ir, iespējams, pirmā mūzikas vēsturē vārdā nosauktā profesionālā komponiste sieviete - savdabīga un ietekmīga viduslaiku personība. Viņu zināja kā izcili apdāvinātu mistiķi un pravieti, ķeizaru un pāvestu padomdevēju, daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autori. Visas Hildegardes dziesmas ir sakrālas, viņa pati ir arī dzejas autore. Iedvesmu saviem darbiem un svētīgajai dzīvei Hildegarde smēlusies dievišķajās vīzijās, kas bija kopā ar viņu jau kopš agras bērnības. Mūzika viņai bija mistiska debešķīgās sfēru harmonijas atbalss. To apliecina salīdzinājums, ko, klausoties Hildegardes mūķeņu dziedāšanā, teicis kāds viņas laikabiedrs: "Tā skanēja Paradīze pirms cilvēka grēkā krišanas."

Koncertā piedalīsies vokālā grupa Putni. Grupas repertuārā Bingenes Hildegarde mūzikai ir īpaša vieta. Kopš 2006. gada pie klausītājiem nonākušas jau vairākas šai izcilajai viduslaiku personībai veltītas programmas, tostarp Hildegardes sapņi, kas pagājušogad tapa kopā ar ērģelnieci Kristīni Adamaiti un komponisti Eviju Skuķi, saņemot pilnas skatītāju zāles ovācijas garīgās mūzikas festivālā Beļģijā.

Šogad programmā Hildegardes meditācijas tiek turpināta sadarbība ar Kristīni Adamaiti, kas 2014. gadā saņēmusi Lielo mūzikas balvu par darbu ansamblī. Šim sastāvam pievienosies savdabīgi skaistās balss tembra īpašniece, dziesminiece Anta Eņģele, kas šoreiz ierastās ģitāras vietā spēlēs viņas īpašumā esošo monohordu. Tibetas skanošos traukus, vibrofonu un citas perkusijas kopā ar Putnu dziedātājām spēlēs Virdžīnija Laube-Vītiņa.

Cēsu Mākslas festivāls šogad norisinās sešpadsmito reizi. Tā ietvaros Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā no 9. jūlija līdz pat 14. augustam būs skatāma laikmetīgās mākslas izstāde Zilā līča māja, kuras balsts ir mākslinieku Evitas Vasiļjevas un Kaspara Groševa sadarbība.

Koncertzāles Cēsis galerijā līdz 14. augustam būs skatāma Daiņa Pundura keramikas trauku izstāde Lielo dzīvnieku gaidot. Ekspozīcija ir iecerēta kā inscenējums pagātnē nenotikušiem notikumiem.

Savukārt līdz 28. augustam Cēsu Izstāžu namā būs apskatāma izstāde Bruno Vasiļevskis. P.S. Tās uzmanības centrā ir viena no spilgtākajām personībām Latvijas 20. gadsimta otrās puses glezniecībā. Izstādē līdzās Bruno Vasiļevska darbiem būs skatāmi Imanta Lancmaņa, Jura Pudāna, Maijas Tabakas, Miervalža Poļa u.c. mākslinieku darbi.

31. jūlijā koncertzālē Cēsis aizsāksies teātra izrāžu Grand Prix skate. 31. jūlijā skatītājiem būs iespēja vērot Dailes teātra izrādi Esiet sveicinātas, skumjas, 3. augustā Liepājas teātra Sarunu koncerts. Čaklais. Cits., 10. augustā Valmieras drāmas teātra Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?, savukārt 20. augustā – Latvijas Nacionālā teātra Mazā naudiņa. Izrāžu atlasi veikusi teātra kritiķe, Zane Radzobe.

Savukārt par tradīciju kļuvušais festivāla brīvdabas notikums būs vērojams 7. augustā plkst. 19.00 Cēsu pils parka estrādē. Skaistajā un ainaviskajā estrādē vasaras vakara noskaņās apmeklētājus priecēs Raimonds Pauls, Daumants Kalniņš un Latvijas Radio bigbends kopā ar stīgu grupu.

Pilna festivāla programma skatāma www.cesufestivals.com

 

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora Latvijas Mobilā Telefona, uzņēmuma AJ Power, Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda, koncertzāles “Cēsis” un Cēsu novada domes atbalstu.

 

Mākslas festivāla “Cēsis 2022” biļetes būs iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. SEB bankas klientiem, par biļetēm norēķinoties ar bankas karti, iespējams saņemt 10% atlaidi notikumiem. Īpašas atlaides paredzētas arī pensionāriem, skolotājiem, studentiem.

 

Plašākai informācijai par mākslas festivālu “Cēsis 2022” sekojiet www.cesufestivals.com vai festivāla Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja