Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Coldplay. Dziesmas miljoniem

Grupa Coldplay izdod jaunu albumu Viva La Vida or Death And All His Friends un dodas pasaules turnejā


Kamēr Latvijā visvairāk gaidītais šāgada albums bija Prāta vētras ieraksts Tur kaut kam ir jābūt, citviet pasaulē ar tikpat lielu nepacietību tika gaidīts britu grupas Coldplay ceturtais darbs Viva La Vida or Death And All His Friends. Latvijā visi bija uztraukušies, ko ar Prāta vētru būs izdarījis producents reperis Gustavo, bet globālā mērogā mūzikas fanus interesēja, kā Coldplay skanējumu atsvaidzinās leģendārais Braiens Īno, kurš senāk producējis Deivida Bovija un U2 albumus. Ne ar Prāta vētru, ne ar Coldplay nekas dramatisks nav noticis - viņu jaunākajos albumos nav radikālu pārmaiņu vai kursa maiņas, toties ir viegla eksperimenta piegarša, kas jūtama ierakstā, taču šīs dziesmas domātas stadioniem. Stadionos tās skanēs pārliecinoši. Prāta vētra jūlijā sāk koncertturneju Latvijā, Coldplay vasarā spēlēs Ziemeļamerikā un Japānā, bet rudenī atgriezīsies Eiropā un tad atkal Ziemeļamerikā.

Pārāk seksīgi


Coldplay salīdzinoši ātri nopelnījuši pasaules labākās grupas titulu, ko mūzikas prese rotācijas kārtībā piešķir arī citiem grandiem - U2, Radiohead vai R.E.M. Coldplay dalībniekiem, jo īpaši grupas līderim Krisam Mārtinam, ir raksturīga tāda īpašība kā nervozais un nemierīgais pozitīvisms ar koķetēšanas pazīmēm. "Mēs esam tik nenormāli populāri, bet paši tomēr neuzskatām, ka esam tik labi." - "Ierakstījām dziesmu Lunar kopā ar Kailiju Minogu, bet tā izrādījās pārāk seksīga, lai iekļautu mūsu jaunajā albumā. Šajā karjeras posmā mēs nevaram atļauties būt tik seksīgi." Tie ir tikai daži no spilgtākajiem K.Mārtina pēdējā laika paziņojumiem, bet viņam nenoliedzami ir arī laba humora izjūta. Jautāts par to, vai pati Kailija pielikusi roku dziesmas Lunar sacerēšanā, viņš atbildēja: "Jā, viņa sacer lielāko daļu mūsu repertuāra, kamēr mēs veidojam viņai tērpus."

Šī grupa vienmēr izcēlusies ar to, ka sacer ļoti cilvēcisku rokmūziku, kuras pamatā ir emocijas un pārdzīvojumi. Viņu dziesmas ir viegli uztvert un viegli mīlēt, tām ir viegli dziedāt līdzi nekautrējoties. Karjeras sākumā, pēc debijas albuma Parachutes (2000) izdošanas mūziķi kultivēja "talantīgu studentu" tēlu - šie studenti toreiz spēlēja melodisku indie roku. Paceļoties popularitātes vilnī, Coldplay acumirklī kļuva par Lielbritānijas un visas pasaules iemīļotāko grupu, kā arī par ierakstu kompānijas EMI vērtīgāko aktīvu. Kad Coldplay atlika sava iepriekšējā albuma X&Y (2005) izdošanu, uzreiz samazinājās EMI akciju vērtība. Disks X&Y visā pasaulē tika pārdots 10 miljonos eksemplāru - šādi pārdošanas apjomi mūzikas industrijas krīzes apstākļos tiek sasniegti arvien retāk.

Lauvām par ēsmu


Viens no Coldplay dzinējspēkiem ir nepietiekama pašpārliecība - varbūt mākslota. "Ceturto reizi mūžā jūtamies kā lauvām par ēsmu izmesti," pirms ceturtā albuma Viva La Vida or Death And All His Friends klajā nākšanas saka K.Mārtins.

Uztraukumu mūziķi skaidro ar to, ka patlaban ir laiks, kad mūzika tiek patērēta ļoti ātrā tempā. "Laikā, kad visu nosaka mirkļa iespaids, ir diezgan riskanti izdot albumu, kas prasa klausītāja laiku, ko vajag noklausīties vairāk nekā vienu reizi, jo patlaban viss tiek vērtēts YouTube vietnē vai citās tamlīdzīgās vietās," norāda K.Mārtins.

Viva La Vida or Death And All His Friends tiek raksturots kā garīguma piepildīts albums - dziesmās tiek pieminēti svētie, Jeruzāleme, nāve, paradīze, pestīšana un citas labas, pareizas lietas. Muzikāli Coldplay skanējums, ko veidojis ne tikai Braiens Īno, bet arī Kanādas supergrupas Arcade Fire albuma Neon Bible producents Markuss Dravss, kļuvis daudzveidīgāks, krāsaināks, apjomīgāks - dziesmās ir jūtamas ambientās mūzikas vēsmas, skan tabla, flamenko ritmi un ziemeļafrikāņu melodijas.

Paldies par dāsnumu


Kriss Mārtins pauž nožēlu, ka Coldplay nav tādas brīvības kā Radiohead, kuri pērn atļāvušies savu jauno albumu In Rainbows internetā piedāvāt faktiski bez maksas, bet CD formātā albumu izdot tikai pēc dažien mēnešiem. Radiohead pēc līguma termiņa beigšanas aizgāja no EMI, kļūstot par brīvmāksliniekiem. Coldplay saista ilgtermiņa līgums ar EMI, taču viņi arī atraduši veidu, kā piedāvāt klausītājiem dažus "bezmaksas pakalpojumus" - grupas mājaslapā varēja par brīvu lejupielādēt jaunā albuma pirmo singlu Violet Hill, 7 collu vinila plate ar Violet Hill ierakstu tika pievienota britu mūzikas žurnālam NME, interneta veikalā iTunes, maksājot par vienu jaunā albuma dziesmu, pircējs saņems divas, Coldplay sniegs trīs albuma prezentācijas koncertus, uz kuriem fani var tikt par brīvu - Londonā (16.jūnijs), Barselonā (17.jūnijs) un Ņujorkā (23.jūnijs). "Kad sakām faniem - lūdzu, ņemiet dziesmu par brīvu, atnāciet uz bezmaksas koncertu, mēs paši uzreiz labāk jūtamies," savu dāsnumu demonstrē Coldplay.

"Sadarbība ar lielu ierakstu kompāniju patlaban tiek uzskatīta par kaut ko līdzīgu dzīvošanai vecvecāku mājās - tu it kā jūti, ka ir pienācis laiks izvākties un kādreiz tu izvāksies, tomēr vecmāmiņa tev joprojām ļoti patīk," skaidro K.Mārtins. "Mūsu līgums ar EMI noslēgts līdz kosmiskās ēras beigām. Pirmsnāves brīdī kāds pie manis noteikti pienāks un atgādinās: "Tu mums joprojām esi parādā trīs albumus!" K.Mārtins piebilst.

Gvinetas faktors


Smieklīgi, bet fakts - visi četri Coldplay dalībnieki par popmūzikas supevaroņiem kļuva, pateicoties Krisa Mārtina laulībai ar Gvinetu Paltrovu 2003.gadā. Taču šis pāris ir ļoti atšķirīgs no citām slavenību aliansēm: piemēram, britu dziedātājs Sīls ar savu dzīvesbiedri Vācijas topmodeli Heidiju Klumu allaž demonstratīvi skūpstās publiskās vietās, un viņi pat ierakstījuši duetu Sīla jaunajam albumam. Kriss ar Gvinetu principiāli nekādos saviesīgos pasākumus neparādās kopā. Viņa dzīvo savā Holivudas kino, sarkano paklāju un modes pasaulē, viņš - savā mūzikas pasaulē. Šis ir ļoti cienījams un apsveicams žests.

"Vienīgā lieta, kas man atgādina par to, ka esmu lielajā grupā, ir mana laulība ar kādu slavenu sievieti. Citādi mums grupā viss ir tieši tāpat, kā bija pirms 11 gadiem, kad tikai sākām spēlēt kopā," uzsver K.Mārtins, kurš parasti intervijās izvairās pieminēt sievas vārdu. Kāpēc? "Tāpēc, ka es ticu, ka divi cilvēki var būt kopā un viņu attiecībām nav vajadzīga publiska izpausme. Šīm attiecībām nav nekāda sakara ar dzīvi ārpus mūsu ģimenes. Man nepatīk, kad attiecības kļūst publiskas. Mēs esam kopā, jo mīlam viens otru, tur nav ko pārdot! Es vispār negribu par to stāstīt presei, pat ja tas draud ar to, ka mēs pārdosim par miljonu albumu mazāk!" šāda ir K.Mārtina reakcija uz jautājumu par Gvinetu Paltrovu. Par visu pārējo viņam var mierīgi jautāt.

***

Coldplay Eiropā


1.septembris - Strasbūra

2.septembris - Manheima

4.septembris - Liona

6.septembris - Barselona

7.septembris - Madride

9.septembris - Parīze

12.septembris - Ķelne

14.septembris - Hamburga

15.septembris - Berlīne

17., 18.septembris - Stokholma

19.septembris - Oslo

22.septembris - Prāga

23.septembris - Budapešta

24.septembris - Vīne

26.septembris - Minhene

28.septembris - Cīrihe

29.septembris - Boloņa

30.septembris - Milāna

2.oktobris - Roterdama

4.oktobris - Antverpene

1., 2., 3.decembris - Birmingema

5., 6.decembris - Glāzgova

7.decembris - Šefīlda

10.decembris - Liverpūle

11., 12.decembris - Mančestra

14., 15., 16.decembris - Londona

18., 19.decembris - Belfāsta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja