Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Diriģents Andris Nelsons ieved klausītājus Antona Bruknera simfonisma kosmosā

Maestro Andris Nelsons un viņa vadītais Leipcigas Gewandhaus orķestris piektdien, 5. februārī, laidīs klajā nākamo Antona Bruknera simfoniju cikla albumu – tajā ir iemūžināta Otrā un Astotā simfonija

Kā visos šā cikla ierakstos, austriešu dižgara lieldarbus papildina kāds Riharda Vāgnera sacerējums – šoreiz tā ir operas Nirnbergas meistardziedoņi prelūdija. "Otrajā simfonijā Brukners visu formulējis ļoti skaidri – lieliskas tēmas tiek atdalītas ar pauzēm, taču rezultāts tiek uztverts kā viens veselums. Pārsteidzoši, ka šis darbs skan tik reti, jo tas ir perfekts ievads Bruknera simfonisma kosmosā," apgalvo Andris Nelsons.

Astoto simfoniju pats autors raksturojis kā mistēriju, un Andris Nelsons respektē to savā interpretācijā. "Šajā opusā, īpaši lēnajā daļā, Brukners ieiet teritorijā, kas nav bijusi sasniedzama citiem komponistiem. Grandiozā darba vienotība ir brīnums," par Bruknera pēdējo pabeigto simfoniju saka diriģents (Devītā simfonija ir palikusi nepabeigta). 

Šo ciklu, tāpat kā visus Andra Nelsona ieskaņotos albumus, izdod ierakstu kompānija Deutsche Grammophon. Bruknera simfoniju sērijā kopš 2017. gada ir iznākuši jau četri albumi, kuros kopā ar Gewandhaus orķestri ir iemūžināta Trešā, Ceturtā, Sestā, Septītā un Devītā simfonija. Kā zināms, kopā ar Bostonas simfonisko orķestri latviešu diriģents turpina ieskaņot Dmitrija Šostakoviča mūziku (trīs no šā cikla albumiem ir novērtēti ar balvu Grammy), savukārt ar Vīnes filharmonijas orķestri Andris Nelsons ir ierakstījis visas Ludviga van Bēthovena simfonijas (komplekts izdots 2019. gadā). 

Andris Nelsons ir Leipcigas Gewandhaus orķestra muzikālais vadītājs kopš 2018. gada sākuma. Pērn rudenī tika paziņots, ka viņa līgums pagarināts līdz 2027. gada 31. jūlijam. Līdzās simfoniskās mūzikas koncertiem Andris Nelsons katru sezonu diriģēs vienu iestudējumu Leipcigas operas teātrī. Paralēli Andris Nelsons saglabā Bostonas simfoniskā orķestra muzikālā vadītāja amatu (kopš 2014. gada). Bostonā viņa līgums pagarināts līdz 2025. gadam un paredz ilgtermiņa sadarbību arī turpmāk.

Andra Nelsona vadītais Bostonas un Leipcigas orķestris ir kļuvuši par stratēģiskajiem partneriem – tie kopīgi pasūta jaundarbus mūsdienu komponistiem (to vidū jau ir bijuši Andris Dzenītis un Arturs Maskats), īsteno mūziķu apmaiņas programmu, sadarbojas repertuāra veidošanā, jauno mūziķu izglītošanā un meistarklašu organizēšanā. 2021. gadā abi kolektīvi plāno pievērsties Riharda Štrausa repertuāram, projekta kulminācija iecerēta nākamajā gadā, kad Bostonas un Leipcigas orķestris sniegs koncertu sēriju Eiropā.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka vasarā Andris Nelsons diriģēs divus koncertus Baireitas festivālā. Tie notiks 22. un 25. augustā, katrā no tiem skanēs atšķirīga programma. Pirmajā koncertā būs dzirdami operu Valkīra, Loengrīns un Parsifāls fragmenti, otrajā – Valkīras un Dievu mijkrēšļa fragmenti. Dziedās soprāns Kristīne Gerke, bass Ginters Groisbeks un tenors Klauss Floriāns Fogts.

No 2010. līdz 2014. gadam Andris Nelsons Baireitā diriģēja Loengrīnu Hansa Neienfelsa režijā, bet 2016. gadā viņš pēkšņi atcēla dalību Parsifāla pirmizrādē (kā iemesls tika minētas domstarpības ar festivāla muzikālo vadītāju diriģentu Kristiānu Tīlemani, kurš esot pārāk uzbāzīgi iejaucies mēģinājumu procesā).

Vasarā Andris Nelsons muzicēs arī Zalcburgas festivālā – 7. un 8. augustā viņš stāsies pie Vīnes filharmonijas orķestra pults. Skanēs Gustava Mālera Trešā simfonija, solo dziedās alts Violeta Urmana.

Informācija: andrisnelsons.com, gewandhausorchester.de, deutschegrammophon.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja