Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Dons Žuans Daugavas vidū

Pilsētā, kur uz saliņas Daugavas lokā jau kopš 2005. gada notikušas operas un baleta brīvdabas izrādes, tagad jau trešo vasaru notiek Operas dienas Jēkabpilī. Tās rīko pašvaldība sadarbībā ar starptautiski atzītā Krievijas režisora Jurija Aleksandrova vadīto Krievijas Valsts kamermūzikas teātri Sanktpēterburgas opera.

Visgaidītākais un intriģējošākais notikums kā arvien ir minētā teātra viesizrāde - šovasar skatītāju uzmanībai 26. jūlija vakarā Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē tiks piedāvāta V. A. Mocarta traģikomēdija Dons Žuans - stāsts, kurā mīlestība savīta ar greizsirdību, atriebību, kārdinājumu, dusmām un atriebības alkām. Bez tam Operas dienu klausītājus aicina vēl uz četriem citiem dažādiem koncertnotikumiem no trešdienas, 23. jūlija, līdz pat svētdienas pievakarei.

Bīstams valdzinātājs

Leģenda par neremdināmo dzīves baudītāju Donu Žuanu radusi atspoguļojumu vairāk nekā deviņdesmit dažādu mākslu sacerējumos - prozā, dzejā, dramaturģijā, kino un mūzikā. Vīnes klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta un libretista Lorenco da Pontes 1787. gadā radītā opera Dons Žuans ir šī stāsta un cilvēku tipāžu visiespaidīgākā un pārlaicīgākā interpretācija. Režisors, septiņkārtējais Krievijas teātra balvas Zelta Maska laureāts Jurijs Aleksandrovs, kurš dažādu valstu operteātros iestudējis jau vairāk nekā 200 izrādes un Latvijā visupirms iepazīts Opermūzikas svētkos Siguldā, šajā Mocarta operā saskatījis iespēju atkal jaunam radošam lasījumam.

Dona Žuana iestudējumus J. Aleksandrovs iepriekš ir veidojis Turcijā, Itālijā, Lietuvā un Sanktpēterburgas Marijas teātrī, kur nostrādāja 25 gadus. Arvien no jauna atgriežoties pie šīs Mocarta operas, režisors ir pārliecinājies, ka dažādos laikmetos Dona Žuana tēls atklājas citādāk - amplitūdā no romantiska mīlētāja līdz ciniskam izvirtulim, jo, "sabiedrība ielūkojas mākslas tēlā un saskata tajā sevi - kā spogulī". Lai kā arī būtu, J. Aleksandrova iestudējumi arvien apliecina nezūdošas vērtības - mīlestību, cēlsirdību, pašaizliedzību, godīgumu un arī veselīgu humoru. Izrādē, kuras dalībnieku krāšņie samta tērpi ievedīs Mocarta dzīves laikmetā, titullomu atveidos Sergejs Kaļiņins, Krievijas konkursa laureāts, kuru atceramies kopš dedzīgu jūtu pretmetos izdziedātās Rigoleto lomas 2012. gada vasarā. Arī pārējo lomu izpildītāji mums jau ir pazīstami - Vladimirs Feļauers, kura varenais bass liek nodrebēt, sulīgais mecosoprāns Larisa Pominova un citas Pēterburgas spožākās balsis - Jeļena Severina, Jevgeņijs Bajevs, Larisa Ivanova. Sanktpēterburgas operas trupā viss ansamblis ir perfekts - spēcīgs un saskanīgs. Pie orķestra diriģenta pults būs V. Goihmans, tērpus un skatuves vidi veidojis Krievijas Tautas mākslinieks Vjačeslavs Okuņevs, kurš ietērpis skatuves tēlus vairāk nekā 300 baleta un operas iestudējumos daudzviet pasaulē.

Balss no Norvēģijas

Arī šovasar vijoļmūzikas vakaru Jēkabpils tautas namā 23. jūlijā plkst. 18 sniegs Krievijas Valsts kamerorķestra Maskavas virtuozi pirmā vijole, starptautisko konkursu laureāts Aleksejs Lundins. Kopā ar viņu koncertēs arī dzīvesbiedre, starptautisko konkursu laureāte, pianiste Tatjana Fedosejeva un viņu meita - topošā vijolniece Marija Lundina. Programmā Kreislera, Paganīni un citu klasiķu skaņdarbi. Nākamajā dienā mūziķis sniegs meistarklasi A. Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņiem.

Par labu tradīciju Jēkabpilī kļuvis Operas dienas iesākt ar garīgās mūzikas koncertu Sv. Miķeļa evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur ir lieliska akustika. Ceturtdien, 24. jūlijā, plkst. 18 baznīcā dziedās jaunais soprāns Ilze Kozlovska, kura izskolojusies Oslo Mūzikas akadēmijā un dzīvo Norvēģijā. Viņa stāsta, ka ar neizsakāmu prieku gaida koncertu Jēkabpils baznīcā. "Mani pirmie dziedātājas gadi un spilgtākie iespaidi ir tieši no koncertiem Latvijas baznīcās. Ar grupu Mini-pops koncertējām gandrīz visās Latvijas baznīcās, arī Jēkabpilī. Koncerta programma būs emociju un mīlestības pilna," sola I. Kozlovska.

Kopā ar dziedātāju muzicēs ērģelnieks Aivars Kalējs un viens no spilgtākajiem jaunajiem Latvijas čellistiem Ruslans Viļenskis, kurš spēlē XVIII gadsimta itāļu vecmeistara darinātu čellu. Starptautisko koncertmākslinieka dzīvi viņš sācis jau četrpadsmit gadu vecumā un jau ir uzstājies Berlīnes Konzerthaus un Berlīnes Filharmonijā, Zviedrijas Bervalda zālē, Amsterdamas Concertgebouw, Alte Oper Frankfurtē, Theater Diligentia Hāgā un Marijas teātra jaunajā koncertzālē Pēterburgā. Aivara Kalēja izpildījumā skanēs arī ērģeļmūzika, tostarp viņa paša radītā.

Šīs vasaras Operas dienu lielajā atklāšanas koncertā Krustpils kultūras namā 25. jūlijā plkst. 18 skanēs jēkabpiliešu iemīļotās mākslinieces Sonoras Vaices dzidrais un niansēm bagātais soprāns. Līdzās opermūzikas hitiem - Rozīnas ārijai no Dž. Rosīni operas Seviljas bārddzinis un Margaritas ārijai no Š. Guno operas Fausts - Sonora Vaice gatavo trompetista un dziedātāja Andra Ābelītes īpaši viņai komponēto Dziesmu, ko abi atskaņos duetā. "Andris Ābelīte, kuru zināju kā lielisku trompetistu un populārās mūzikas dziedātāju, jau pērn patīkami pārsteidza ar klasiskās mūzikas vokālo interpretāciju," Dienai atklāja Jēkabpils pašvaldības kultūras pārvaldes projekta vadītāja Valda Priekule.

Miervalža Jenča, Ilzes Kozlovskas, Naura Indzera un Kalvja Kalniņa izpildījumā skanēs ārijas, kavatīnes un romances no Doniceti, Verdi, Pučīni operām, kā arī ainas no iemīļotām operetēm - J. Štrausa Sikspārnis un Čigānu barons - un populāra kino mūzika. Jēkabpils pilsētas kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā muzicēs arī atsevišķi un kopā ar itāļu bandoneonistu Paolo Ruso, kura virtuozā spēle ir dzirdama arī Holivudas romantiskajā grāvējā Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs (Love is all you need). P. Ruso sadarbojas ar daudziem starptautiski ievērojamiem mūziķiem un jau ieskaņojis astoņus albumus, taču viņa sirdslieta ir kompozīcija. Viņš sacer mūziku teātra izrādēm Kopenhāgenā un arī kino mūziku.

Ģimene brīvdienā

Ģimeniski notikumi risināsies koncertā Knīpas un knauķi Jēkabpilī Krustpils saliņā 27. jūlijā. Rīgas Latviešu biedrības bērnu vokālās studijas Knīpas un knauķi koncertizrādē Mūsu mammai un tētim skanēs komponista Andra Sējāna un Jāņa Ķirša dziesmas, kas sakārtotas režisores Lailas Kirmuškas stāstā, un Sanitas Sējānes horeogrāfijā ļaus līdzdzīvot izjūtu gammu kādas ģimenes dzīvē. Muzikālajā ģimenes brīvdienā iejutīsies Nauris Indzeris (tētis), Sanita Sējāne (mamma), Daumants Kalniņš (vecākais brālis), Laura Štoma (vecākā māsa), Marks Žubulis (jaunākais brālis), Signe Loca (jaunākā māsa) un paši mazākie bērni. Šis koncerts ir pieejams bez ieejas maksas.

Operas dienas Jēkabpilī 23.-27. VII

23. VII plkst. 16 Jēkabpils tautas namā. Vijolnieks Aleksejs Lundins (Krievija).

24. VII plkst. 18. Sv. Miķeļa ev. lut. baznīcā. Garīgās mūzikas koncerts. Ilze Kozlovska (soprāns), Aivars Kalējs (ērģeles), Ruslans Viļenskis (čells).

25. VII plkst. 18 Krustpils kultūras namā. Operas dienu atklāšanas koncerts. Jēkabpils pilsētas kamerorķestris, diriģents Mārtiņš Bergs. Solisti: Sonora Vaice, Ilze Kozlovska, Nauris Indzeris, Miervaldis Jenčs, Andris Ābelīte, Kalvis Kalniņš, Paolo Ruso (bandoneons), Ruslans Viļenskis (čells).

26. VII plkst. 20 Krustpils saliņā. V. A. Mocarta opera Dons Žuans, Krievijas Valsts kamermūzikas teātra Sanktpēterburgas opera brīvdabas viesizrāde.

27. VII plkst. 16 Krustpils saliņā. Koncerts ģimenēm. Knīpas un knauķi, Nauris Indzeris, Sanita Sējāne, Daumants Kalniņš, Laura Štoma, Marks Žubulis, Signe Loca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja