Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dumkas un elēģijas – sāpes un dzīvīgums. Trio Palladio atgriežas Vidzemes koncertzālē Cēsis

Pēc ilgāka laika Vidzemes koncertzālē Cēsis 25. februārī plkst. 19.00 gaidāma atkalsatikšanās ar izcilo Trio Palladio – vijolnieci Evu Binderi, čellisti Kristīni Blaumani un pianistu Reini Zariņu. (Pirmskoncerta saruna – plkst. 18.00.)

Cēsnieki šo starptautiska vēriena latviešu mūziķu trio ir iemīļojuši jau kā Vidzemes koncertzāles rezidējošo kameransambli 2018. gadā.

Šoreiz trio klausītājiem piedāvās emocionālu programmu ar zīmīgu nosaukumu Dumkas. Dumka ukraiņu valodā nozīmē "doma" (burtiski tas ir šī vārda deminutīvs) un apzīmē lirisku ukraiņu vai poļu tautasdziesmu vai instrumentālu skaņdarbu, kura kopējo elēģisko noskaņu ik pa laikam negaidīti nomaina līksmība.

Programmas sākumpunkts ir leģendārā poļu komponista Zigmunta Krauzes jaundarbs Elēģija klavierēm, vijolei un čellam. Šis opuss radīts īpaši Trio Palladio, un tā izpildījumā Cēsīs dzirdēsim pasaules pirmatskaņojumu. "Elēģija ir sēru dziesma, bet šajā skaņdarbā tā izpaužas nevis kā vaimanas un bēdas, bet gan kā dvēseles kliedziens, sāpes un dusmas. Karš turpinās bez pārtraukuma – ja ne šajā zemeslodes daļā, tad citā. Bet, kad tas ir pavisam tuvu, sāp vairāk. Dziesmā citēta nedaudz mainīta, bet autentiska Senās Krievzemes melodija. Tā ir zeme, kas gadsimtiem ilgi aptvērusi daļu Krievijas, Ungārijas, Polijas, Austrijas un Ukrainas," komponists Zigmunts Krauze atklāj skaņdarba filosofisko jēgu.

Līdzās Krauzes refleksijai par notikumiem Eiropā skanēs Mečislava Veinberga Klavieru trio op. 24, kas radīts 1945. gadā, kad autors piespiedu kārtā bija šķirts no savas poļu ebreju ģimenes un dziļi sirdī nojautis tuvojošos traģēdiju. Koncerta programmu vainagos tās titulskaņdarbs – čehu komponista Antonīna Dvoržāka Trio op. 90 Dumkas, kura pretrunīgie, izteikti kontrastējošie elementi ierakstīsies vakara kopējā dziļi dramatiskajā, taču dzīvi apliecinošajā tematiskajā mūzikas audumā.

Trio Palladio kopš 2015. gada spēlē trīs izcili, starptautiski atzīti solisti, kamermūziķi un ierakstu mākslinieki: pašlaik Itālijā dzīvojošā vijolniece Eva Bindere, Londonas filharmonijas orķestra čellu grupas koncertmeistare Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. Trio veido konceptuālas programmas, visu laikmetu repertuāra dažādībā īpašu uzmanību pievēršot latviešu un Baltijas komponistu darbiem. Trio Palladio ir uzstājies Polijā, Anglijā, Skotijā un visā Latvijā. 2018. gadā trio debitēja Vigmora zālē Londonā, saņemot izcilas atsauksmes. 2020. gadā kritiķu atzinību guvušais trio debijas albums ar Pētera Vaska darbiem saņēma prestižā žurnāla Gramophone balvu Editor’s Choice.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja