Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dziedošo stīgu kalps. "Soliņus" nekopē

Ģitārists Aivars Gudrais svin 60 gadu jubileju ar koncertiem

Parasti koncertus nākas atcelt, ja uz tiem nevar ierasties dziedātāji, kuri parasti ir skatītāju uzmanības centrā, bet grupas Turaidas Roze koncertus reizēm nācies pārcelt, jo neesot ticis ģitārists Aivars Gudrais. Vismaz tā viņa sešdesmit gadu jubilejas koncertu sērijas Dvēseles stīgas un jaunā albuma Saucēja balss atklāšanas svinībās stāstīja dziedātāji Olga Rajecka un Uģis Roze. Aivars gan pielabo, ka tādi gadījumi, kad viņš uz koncertiem nav ticis, bijuši reti, bet piekrīt, ka nospēlēt ģitārpartijas Imanta Kalniņa dziesmās tembrāli atbilstoši autora izlolotajam Turaidas Rozes skanējumam nevienam citam droši vien nav pa spēkam. Astoņdesmitajos gados Aivars spēlēja vai visās grupās, kam bija vajadzīgs ģitārists, kurš spēj sarunāties ar klausītājiem, izvilinot skaņu vibrācijas no elektriskās ģitāras stīgām un liekot tām dziedāt gan Mārtiņa Brauna Sīpolos, gan Jāņa Lūsēna Zodiakā, gan Imanta Kalniņa Turaidas Rozē.

Kā gan visām trim Latvijas roka vēsturē nozīmīgajām grupām, kurās astoņdesmitajos gados Aivars spēlējis, izdevies saskaņot savus koncertu grafikus, ņemot vērā soloģitārista noslogotību? Tā gluži neesot bijis: aktīvā darbība ar šīm grupām sekojusi cita citai, jo visas tās vienlaikus nemaz nebūtu iespējamas, – toreiz koncerti gan Turaidas Rozei, gan Sīpoliem notikuši pat pa četrdesmit mēnesī, un Sīpoli vispār visu laiku dzīvojuši pa Mārupes klubu, mēģinājumos pilnveidojot skanējumu. "Savā mūžā es nevienu ģitāras "soliņu" neesmu nokopējis. Varbūt tāpēc, ka biju pārāk slinks? Andris Kronbergs (savulaik grupas Mazā Selga vadītājs, tagad arhitekts – U. R.), kurš bija pirmais audzinātājs manā nosacīti lielajā skatuves dzīvē, vienmēr prasīja kaut ko oriģinālu. Un Brauns vispār teica, lai labāk domāju un daru pats nemākulīgi, nekā kādu atkārtoju, un tas man uz visu dzīvi ir iesēdies prātā. Tāpat no Kalniņa un Lūsēna visādus domugraudus esmu ieguvis," stāsta mūziķis.

Uz jubileju Aivars kopā ar savu meitu – dziedātāju Zani Gudro – izdevis arī albumu Saucēja balss, kurā skan visu trīs komponistu un vēsturisko grupu dibinātāju dziesmas jaunās versijās. Savukārt koncertos dziedās arī Olga un Uģis no Turaidas Rozes, Zigfrīds Muktupāvels no Zodiaka, un arī paši komponisti būs uz skatuves – Brauns un Lūsēns visos koncertos –, bet Liepājā Aivars cer, ka vismaz uz kādu dziesmu izdosies izprovocēt arī Kalniņu. Turnejas Dvēseles stīgas koncerti notiks 6. maijā Ādažu kultūras centrā, 10. maijā Jelgavas kultūras namā, 11. maijā Valmieras kultūras centrā, 12. maijā Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, 18. maijā Rīgā, VEF Kultūras pilī, 19. maijā Vidzemes koncertzālē Cēsīs un 2. jūnijā Latgales vēstniecībā Gors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja