Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dzīve tās ekstremālākajā formā. Ainārs Rubiķis Berlīnē diriģē Enesku operu Edips

Berlīnes Komiskā opera atklājusi jauno sezonu ar rumāņu komponista Džordžes Enesku liriskās traģēdijas Edips pirmizrādi maestro Aināra Rubiķa vadībā. 2021./2022. gada sezona būs pēdējā, ko latviešu diriģents aizvadīs Berlīnes Komiskās operas muzikālā vadītāja amatā, kuru ieņem kopš 2018./2019. gada sezonas

Operu Edips iestudējis krievu režisors Jevgeņijs Titovs, kurš studējis režijas mākslu Vīnē un aktīvi strādā Austrijas un Vācijas teātros. 2019. gadā viņš guva panākumus ar Maksima Gorkija Vasarnieku iestudējumu Zalcburgas festivālā. Operas režijā Jevgeņijs Titovs debitēja 2020. gada oktobrī ar Dmitrija Šostakoviča Mcenskas apriņķa lēdijas Makbetas izrādi Vīsbādenē. 

Enesku operas Edips libreta pamatā ir Sofokla lugas Valdnieks Oidips un Oidips Kolonā. Savu vienīgo operu komponists rakstījis divdesmit piecus gadus. Tā skan franču valodā, Edipa pirmizrāde notika Parīzē 1936. gadā (Enesku ir studējis Parīzē, viņa skolotāju vidū ir bijuši Žils Masnē un Gabriels Forē). Edips tiek uzskatīts par XX gadsimta pirmās puses šedevru, kas ir pelnījis vietu līdzās Albāna Berga Vocekam un Kloda Debisī Peleasam un Melizandei, kaut gan nav sasniedzis tādu slavas un atzinības pakāpi kā šie darbi. Opera aptver visu Edipa dzīvi – no piedzimšanas līdz nāvei – un uzsver likteņa nenovēršamo dabu.

Režisors Jevgeņijs Titovs iestudējumā akcentē – tā ir dzīve tās ekstremālākajā formā. Tik emocionāli intensīva, psiholoģiski satricinoša izrāde nebūtu iespējama bez pašaizliedzīga titullomas atveidotāja – grieķu traģisko antivaroni Edipu fenomenāli atveido britu baritons Lī Melrouzs, kurš ir izcils aktieris un XX–XXI gadsimta mūzikas interprets. Kritiķi slavē gan solistus, gan kori un orķestri Aināra Rubiķa vadībā.

Edips Berlīnes Komiskajā operā iestudēts saīsinātā versijā – izrāde ilgst divas stundas bez starpbrīža. Tas ir pirmais lielās formas jauniestudējums, kas šajā teātrī tapis kopš pandēmijas sākuma. Enesku operu varēs dzirdēt 11. un 26. septembrī.

Savā pēdējā sezonā Berlīnes Komiskās operas muzikālā vadītāja amatā Ainārs Rubiķis sagatavos vēl trīs jauniestudējumus – Kurta Veila Mahagonijas pilsētas spožumu un postu, Džuzepes Verdi Falstafu un Jaromīra Veinbergera Dūdinieku Švandu. Viņš diriģēs arī vairākas repertuārā esošās izrādes – Verdi Traviatu, Šostakoviča Degunu, Čaikovska Jevgeņiju Oņeginu un Mocarta Burvju flautu.

Ainārs Rubiķis diriģēs četrus no astoņiem šajā sezonā paredzētajiem Berlīnes Komiskās operas orķestra simfoniskajiem koncertiem, solistu vidū būs vijolniece Baiba Skride un akordeoniste Ksenija Sidorova. Ainārs Rubiķis stāsies pie pults Berlīnes Komiskās operas Jaungada koncertā 1. janvārī, kurā skanēs Artura Onegēra, Sergeja Prokofjeva, Alfrēda Šnitkes, Ralfa Vona-Viljamsa, Ēriha Volfganga Korngolda un Nino Rotas mūzika no filmām.      

Informācija: www.komische-oper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja