Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ešenvalda oratorija vienā dienā atskaņota trīs kontinentos

Latviešu komponista Ērika Ešenvalda oratorija Kristus ciešanas un augšāmcelšanās Pūpolsvētdienā, 29. martā, izskanēja koncertzālēs Eiropā, Austrālijā un ASV, informēja kora Latvija pārstāve Ieva Vītiņa.

Berlīnes Filharmonijas kamerzālē diriģenta Štefana Šuka vadībā to atskaņoja vācu soprāns Barbara Kinda, Hugo Distlera Berlīnes koris un Berlīnes kamersimfoniķi; Sidnejas Universitātes Lielajā Aulā – soprāns Belinda Montgomerija, Sidnejas kamerkoris, kamerorķestris Sydney Camerata un diriģets Pols Stenhoups; savukārt, Misūri štata lielākajā pilsētā Kanzassitijā, ASV, Vilidžas presbiterāņu baznīcā diriģenta Metjū Šeparda vadībā to atskaņoja soliste Esteli Gomeza, Te Deum kamerkoris un kamermūziķi.

Pēc Valsts Akadēmiskā kora Latvija pasūtinājuma un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu oratorija soprānam, jauktajam korim un stīgu orķestrim rakstīta speciāli 8. Starptautiskajam garīgās mūzikas festivālam. 2005. gada 27. augustā Sv. Pētera baznīcā Rīgā to pirmatskaņoja soprāns Kristīne Gailīte, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Liepājas simfoniskā orķestra stīgu grupa un diriģents Māris Sirmais. Desmit gadu laikā opuss atskaņots vairāk nekā 30 reizes un ticis ierakstīts divās ciešripās.

Pēc atskaņojuma Austrālijā klasiskās mūzikas žurnāla Limelight apskatnieks Klaivs Pedžets recenzijā raksta: "Opusa beidzamās lappuses neapšaubāmi bija emocionālā kulminācija. Pēc kora skanīgi dziedātā Tas Kungs ir augšāmcēlies! kvartets klusi vaicāja solistei: "Sieva, ko raudi? Ko tu meklē?" Soprāns Montgomerija atbildēja:"Kungs, kur tu Viņu esi licis?" Sekoja kora vairākkārt dziedātais "Mariam", kam atbalsojās soprāna pamazām attālinošais "Rabuni!". Ļoti aizkustinošs mirklis!"

Oratorija Kristus ciešanas un augšāmcelšanās ir evaņģēlijos paustā Lieldienu stāsta skatījums caur Marijas Magdalēnas personību. Darbā izmantoti teksti gan no renesanses komponista K. de Moralesa opusa Parce mihi, Domine, gan no Svētajiem Rakstiem un Ciešanu laika liturģijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja