Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gadu tūkstošu satikšanos meklējot

Sintezatoru un gongu skaņu performance Meklētājs

Gongs ir jau vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras austrumu un dienvidaustrumu zemēs dzimis, galvenokārt apaļas formas perkusiju instruments, kura izmērs ir no pavisam neliela līdz tādam, kas diametrā pārsniedz cilvēka augumu. Skaņa, pa to uzsitot, var rezonēt ilgi un spēcīgi – līdz 8-10 minūtēm. Savukārt elektronisko instrumentu vēsture sākusies vien pagājušajā gadsimtā. 7. aprīlī plkst. 20 kinoteātrī KSuns tiks atklāta vairāku koncertu turneja – skaņu performance Meklētājs, kurā uzstāsies jaunizveidots duets – mūziķi Dace Straume, kura aizraujas ar gongiem, un Kaspars Tobis, kurš pazīstams kā grupu Dzelzs vilks un Jauno Jāņu orķestris, kā arī projekta Dabas koncertzāle taustiņinstrumentālists.

"Ar šo mūziku mēs radām vidi, kurā klausītājs pats meklē savu meklējamo, – tajā nav vārdu un uzstādījumu. Koncertā būs seši gongi, kas izgatavoti no dažādu metālu sakausējuma – bronzas, vara, alvas, zelta, sudraba. Tas ir roku darbs, un skaņu viļņi tiek mērīti, lai tie atbilstu konkrēto planētu vibrāciju viļņiem. Mums būs Saule, Zeme, Jupiters un arī stihiju gongi – uguns, ūdens, gaiss," stāsta Dace, kurai ir mūzikas skolā iegūta izglītība, bet kura dzīvē ilgus gadus ar mūziku nav nodarbojusies – bijusi skolotāja un uzņēmēja. "Būvēju karjeru un tad kādā brīdī sapratu, ka statuss sabiedrībā mani laimīgu nedara. Iepazinos ar gongu skaņu meistariem no Lietuvas, un tā sākās mana atgriešanās pie mūzikas. Uzskatu gongu par skolotāju, kas atvēra mani jaunajai būtībai un atbildēm, kas es esmu. Sāku arī kokli spēlēt un apgūt dažādus netradicionālus instrumentus, pamazām izzinot skaņu terapiju, ko studēju Pēterburgā."

Dace ar gongiem pazīstama astoņus gadus un līdz šim apvienojusi tos ar čellu, arfu, ērģelēm un perkusijām. "Tagad esmu satikusies ar Kasparu – klausoties, ko viņš dara klātienē, es jau pilnīgi ausīs dzirdēju, kā tas viss skan kopā. Tā ir tāda fantastiska skaņu mistērija, kurā apvienojas zemes lietas ar ne šīs zemes lietām," saka Dace. Kaspars ar savu soloprojektu 7 Synths, kas 2013. ieguvis balvu Zelta mikrofons labākā elektroniskās mūzikas albuma kategorijā, reiz viesojies kādā koncertu mājā Cēsu pusē, kur notikusi spēlēšanās ar gaismām un lāzeriem, un viņam pievienojusies Dace. "Mazliet "padžemojām", un tie seši vai septiņi gongi izklausījās iespaidīgi. Es tur arī savas frekvences un tekstūras sāku likt, un kādā brīdī kļuva interesanti. Tāds mikss starp elektroniku un visādām zemfrekvences svārstībām. Gongi jau katru reizi citādi skan – Dace tos arī skrāpē un rada brīžiem industriālas skaņas. Papildus viņa rada efektus ar balsi, izmantojot to kā instrumentu," stāsta Kaspars.

Performance būs dzirdama arī 22. aprīlī centrā Lizari Vircavas pagastā, 26. maijā koncertmājā Vecozoli Priekuļu pagastā, 18. augustā mākslas dārzā Nekurienes vidū Abavas pagastā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja