Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ģirts Ķesteris. Žannas vietā — jūs pats

Ģirts Ķesteris brāļa Dominika lomā dramatiskajā oratorijā Žanna d"Arka

Aktierim Ģirtam Ķesterim jaunā teātra sezona atnesusi dažas sirdij tīkamas sentences. "Sirdij tīkamas" skan sentimentāli nejēdzīgi, cilvēkiem vajadzētu mazāk domāt šāda veida klišejās, teiktu viņš pats. Taču fakts paliek fakts: izrāde Mazie laulību noziegumi, kas pirmizrādi piedzīvos 16.septembrī Dailes teātrī, kā arī Žanna d"Arka uz sārta — muzikālā izrāde šovakar Sv.Pētera baznīcā — aktierim radījusi zināmas pārdomas.

"Saprāts mums liek mīlēt tieši tik ilgi, cik tas ir patīkami," viņš gardēža intonācijā citē Laulību noziegumus. Kas pēc tam? Brīvība. Kad viss beidzas, vienkārši šķiramies! Tas ir mīlestības racionālisms, uzskata aktieris.

Kāds tam sakars ar visnotaļ nopietno franču komponista Artūra Onegera muzikāli dramatisko oratoriju par Žannu d"Arku, kurā Ģ.Ķesterim uzticēta brāļa Dominika loma? Vistiešākais! Arī varoņstāstos nepieciešams racionālisms. Kaut vai tāpēc, lai pēcāk pašam varonim (ne tikai Žannai, bet katram no mums) būtu skaidrs, kā dzīvot tālāk. Ko darīt ar sajūtu — varonis? Kāda tam jēga?

Jautājums par mūsu katra kā varoņa, vienlaikus arī ikdienas cilvēka identitāti ir ļoti būtisks. Lielāku vai mazāku varoņdarbu kaut reizi dzīvē paveic ikviens. "Nav svarīgi, ka izrāde ir par vēsturisku personību Žannu. Svarīgi, ka izrāde notiek šodienas Latvijā un skatītājiem vēlamies nodot kādu ideju ar mūzikas un mīlestības mistērijas palīdzību," saka Ģ.?Ķesteris.

Mistērija ir tuvākais nosaukums, kas raksturo šo izrādi, aktieris uzskata. Kopā ar viņu skatītājus uzrunās aktrise Rēzija Kalniņa (Žannas d"Arkas lomā), operdziedātāja Kristīne Gailīte, Baiba Berķe, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, franču tenors Fabriss Dalī, kā arī Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rīgas Doma skolas zēnu koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Māra Sirmā vadībā. Izrādes režisore ir Indra Roga. Šis iestudējums ir viens no centrālajiem 12.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla notikumiem.

"Viss, kas ar Žannu noticis, — nodevība, cēlās idejas degradācija — ir šobrīd ļoti aktuāli Latvijā. Baigi sāpīgi. Mēs taču arī likām savus varoņus uz pjedestāla Tautas frontes laikā... Kas ar mums visiem notika pēc tam?"

Žanna d"Arka, pēc aktiera domām, izvēlējās vienīgo pareizo ceļu: palikt dialogā ar Dievu, ne cilvēkiem, kuri viņu pievīla. "Jēgas mērogs mūsu dzīvei ir daudz lielāks, nekā iedomājamies. Vienīgais, uz ko var paļauties un kas nekad nepievils, ir Dievs," uzsver aktieris. Pasaulē patlaban ļoti populāri ir nopietnās mūzikas uzvedumi, kuru tapšanā sadarbojas mūziķi un aktieri. Uz izrādi Ģ.Ķesteris aicina visus — gan racionālos, gan emocionālos prātus. "Patiks," viņš ir pārliecināts.

Mūzika

Artūrs Onegers

Žanna d"Arka uz sārta Rīgas Sv.Pētera baznīcā

28.VIII plkst.19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā

Ls 10—15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja