Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Grupa Black Sabbath. Metalurģijas rokasgrāmata

Savā atvadu turnejā smagās mūzikas aizsācēji – grupa Black Sabbath – otrdien uzstāsies Rīgā. Turpinājuma nebūšot

Pusotru nedēļu pirms Rīgā gaidāmā Black Sabbath koncerta – tieši Jāņu nedēļas nogalē – tviterī izplatījās ziņa, ka miris grupas ģitārists Tonijs Aiomi. Zinot par mūziķa veselības problēmām, kuru dēļ lielā mērā The End patiešām būšot ne vien Black Sabbath visu laiku ievērojamākā, bet arī pēdējā turneja, daudzi šai ziņai noticēja, un vairāki simti pauda skumjas par šādu iznākumu. Nākamajā dienā klajā nāca paziņojums, ka Tonijs Aiomi ir dzīvs un vesels – tās esot bijušas vienīgi baumas. Daļa fanu, protams, bija nikni par šādu nelāgu joku, bet daļa šai lietai piegāja racionālāk – masveidīgā reakcija uz šādu ziņu atgādina par Tonija Aiomi un Black Sabbath nozīmīgumu pasaules mūzikas vēsturē, un, iespējams, klausītāji izķers biļetes uz vēl neizpārdotajiem pēdējās turnejas koncertiem.

Papildus tas ir atgādinājums tiem, kuriem grupa saistās vienīgi ar solistu Oziju Osbornu, kurš kopā ar savu ģimeni guva milzu popularitāti kā MTV realitātes šova komiksa zvaigzne, ka tajā ne mazāk svarīgi ir arī citi dalībnieki: ģitārists un dziesmu mūzikas autors Tonijs Aiomi un basģitārists Gīzers Batlers, kurš sarakstījis lielāko daļu tekstu. Šie trīs no četriem oriģinālsastāva varoņiem piedalījušies gan pēdējā albuma 13 ierakstā, gan spēlē turnejā The End. Trūkst vien sākotnējā bundzinieka Bila Vorda, kuru neesot apmierinājuši līguma nosacījumi, savukārt Ozijs Osborns kā iemeslu minējis Bila Vorda veselības problēmas, kuru dēļ viņš neesot spējīgs doties garā turnejā.

Grupas palicēji izteikušies, ka Black Sabbath durvis Bilam Vordam vienmēr būs atvērtas, bet pats no vilciena izlēkušais (vai izmestais) esot joprojām gatavs uzturēt sakarus ar Toniju Aiomi un Gīzeru Batleru, bet Ozijs Osborns gan viņam draugs vairs neesot.

Jāpiebilst, ka grupas seja Ozijs Osborns nebūt nav bijis tās dziedātājs visos periodos – Black Sabbath solisti bez viņa bijuši vēl astoņi: Deivs Volkers, Ronijs Džeimss Dio, Īans Gilans, Rons Kīls, Deivids Donato, Glens Hjūss, Rejs Gilens un Tonijs Mārtins. Vienīgais dalībnieks, kurš bijis nemainīgs visos sastāvos, ir Tonijs Aiomi.

Ozijs par naudu

Pirms 46 gadiem Birmingemā dibinātās grupas ieraksti sen kļuvuši par klasiku un piedzīvojuši vairākus pārizdevumus – plašu un lenšu vietā ienākot kompaktdiskiem, fani tos iegādājās atkārtoti, pēc tam nāca remāsterēto digitālo izdevumu bizness, taču sekoja atzinums, ka jaunā uzlabotā skaņa tomēr nekam neder, un tagad, atgriežoties vinila popularitātei, vecie albumi atkal tiek labi pārdoti gan jaunos izdevumos, gan oriģinālajās platēs, kuru cena turpina pieaugt.

Visu laiku dižākā metālmūzikas grupa ir paziņojusi, ka The End koncerti pārspēs visas iepriekšējās turnejas ar "hipnotizējošāko skatuvi grupas vēsturē" un tās patiešām būšot beigas. Ņemot vērā Tonija Aiomi slimību, tam var noticēt. Janvārī Ziemeļamerikā sākusies Black Sabbath turneja vasarā turpinās Eiropā, arī Latvijā. Vislielākajiem faniem pat tiek dota ekskluzīva iespēja paklausīties mēģinājumu, kā arī paviesoties aizkulisēs, parunāties un nofotografēties ar Oziju Osbornu – atļauts ienest pat fotokameras. Par šo prieku jāmaksā 1304,35 eiro. Krietni jaunākas paaudzes zvaigzne Lana del Reja gluži fanu rokās nedevās, bet suvenīru tirdzniecības vietās varēja nopirkt dažādas lietas ar viņas autogrāfu. Ko tik neizdarīsi par naudu, ja ar ierakstiem digitālajā formātā šodien piemētāts viss internets?

Defekts pārtop efektā

Unikālas lietas mākslā un citās jomās nereti mēdz izveidoties to radītāju fizisko vai – vēl biežāk – mentālo trūkumu (korektāk izsakoties – īpatnību) iespaidā, kad defekts pārtop efektā. Piemēram, pazaudējot kādu no maņām, cilvēkiem dabiskā pašsaglabāšanās instinkta ietekmē pastiprinās un saasinās citas, kā tas bijis, piemēram, acu gaismu zaudējušajiem izcilajiem mūziķiem Moondog, Rejam Čārlzam un Stīvijam Vonderam. Nākamais Black Sabbath ģitārists Tonijs Aiomi 1965. gadā, strādājot metāla plākšņu rūpnīcā, nelaimes gadījumā zaudēja divu labās rokas pirkstu galus.

Būdams kreilis, Tonijs sākotnēji bija pārliecināts, ka viņa gadījumā īpaši svarīgo labās rokas pirkstu zaudējums nozīmē ģitārista karjeras beigas, un bija apdraudēta arī iecerētā džudo, karatē un boksa treniņos iegūto iemaņu izmantošana, strādājot par ārā sviedēju klubos. Un tad mūziķi sakropļojušās metalurģijas rūpnīcas menedžeris atskaņoja Tonijam Beļģijas čigānu tautības džeza ģitārista Džango Reinharta (1910–1953) ierakstus – šis mūziķis atzīts par vienu no visu laiku izcilākajiem ģitāristiem, kaut viņam pēc apdegumiem bija paralizēti divi pirksti. Līdzīgi kā Grateful Dead ģitārists Džerijs Garsija, Tonijs Aiomi, Džango Reinharta iedvesmots, pārvarējis neciešamas sāpes, spiežot ar sakropļotajiem pirkstiem pie ģitāras grifa stīgas, palaida to spriegotājus vaļīgāk, lai būtu vieglāk, un izgatavoja sev piemērotas pirkstu protēzes.

Rezultātā par parasto zemākā ģitāras skaņojuma dēļ tika iegūts Black Sabbath raksturīgais skanējums, kas padarīja māksliniekus īpašus komplektā ar centieniem ienest mūzikā šausmu filmu noskaņas. Viņi kļuva ne vien par komerciāli veiksmīgiem hipiju laikmeta varoņiem, bet arī par visas smagā metāla kustības aizsācējiem ar albumiem Black Sabbath (1970), Paranoid (1970) and Master of Reality (1971).

Sākums un beigas

Mūzikas kritiķis Artēmijs Troickis savā nesen notikušajā lekcijā Rīgā uz kāda apmeklētāja jautājumu par heavy metal atbildēja visai skarbi: "Šī žanra sākums un beigas ir Black Sabbath – viss turpmākais man nav interesants." Televīzijas kanāls MTV šo apvienību atzinis par visu laiku labāko metāla grupu, kanāls VH1 – par otrajiem labākajiem hārdroka māksliniekiem, žurnāls Rolling Stone iekļāvis simt visu laiku labāko mākslinieku saraksta 85. vietā. Grupa pārdevusi 70 miljonu albumu, pierakstīta Rokenrola slavas zālē 2006. gadā un ieguvusi divas balvas Grammy. Viena no tām piešķirta 2000. gadā par klasiskās 1970. gada dziesmas Iron Man koncertversiju, otra – par 2013. gada dziesmu God Is Dead?, tādējādi tika atdots gods miljonus iedvesmojušajiem, joprojām dzīvajiem veterāniem, jo pats nozīmīgākais no paveiktā, kaut aktuāls vēl šodien, jau vairāk nekā četrdesmit gadu senā pagātnē.

Ozijs Osborns savā solokoncertā kopā ar ģitāristu Zaku Vaildu Rīgā jau ir bijis, taču koncerts ar Black Sabbath ir notikums, ko īsti roka cienītāji nedrīkst palaist garām. Otras tādas iespējas, visticamāk, vairs nebūs, jo tās taču ir beigas.

Black Sabbath
Turnejas The End koncerts Arēnā Rīga
5.VII plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 59–1304,35 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja