Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Holivudas dievu armija. Svinam Džūdijas Gārlendas dzimšanas dienu Rūfusa Veinraita kompānijā

Ceturtdien, 10. jūnijā, digitālajā platformā Veeps tiks demonstrēts dziesminieka Rūfusa Veinraita koncerts, kas veltīts Džūdijai Gārlendai viņas 99. dzimšanas dienā

Kanādiešu un amerikāņu mūziķis Rūfuss Veinraits savā tiešsaistes koncertā Rufus Does Judy at Capitol Studios izpildīs Džūdijas Gārlendas programmu, ar kuru viņa uzstājās 1961. gada 23. aprīlī Ņujorkas Kārnegija zālē. Šī uzstāšanās ir ierakstīta populārās mūzikas vēsturē: koncerta liecinieki atceras to kā reliģisku pieredzi – visi piedzīvojuši svētlaimi. Džūdija Gārlenda (1922–1969) ir viena no visu laiku slavenākajām amerikāņu dziedošajām aktrisēm un Holivudas ikonām. Tajā svētdienas vakarā Kārnegija zālē orķestra pavadījumā viņa dziedāja estrādes un džeza klasiku (Džordžs Gēršvins, Ričards Rodžerss, Ērvings Berlins, Harolds Ārlens, Noels Kauards u. c.) – mūziku, par kuru jūsmo Raimonds Pauls un miljoniem klausītāju pasaulē. Koncertā tapušais ieraksts Judy at Carnegie Hall ir ieguvis balvu Grammy prestižākajā kategorijā Gada albums – Džūdija Gārlenda ir pirmā sieviete, kura uzvarējusi šajā nominācijā.

Viena VIP viešņa

Tāpat kā daudzi skatītāji, Rūfuss Veinraits bērnībā vispirms ir iepazinis Džūdiju Gārlendu Dorotijas lomā filmā Oza zemes burvis (1939). Vēlāk, kad viņš pats jau bija kļuvis par neatkarīgās mūzikas zvaigzni, viņam ienāca prātā brīnišķīga, drosmīga ideja – precīzi atkārtot Džūdijas Gārlendas 1961. gada koncertu turpat Kārnegija zālē. Dziedātājs īstenoja šo ieceri 2006. gada 14. un 15. jūnijā – tas bija viņa triumfs. Uz skatuves bija orķestris, zālē – sajūsmināta publika. Rūfusa Veinraita Kārnegijā zālē tapušais ieraksts ir noformēts līdzīgi Džūdijas Gārlendas koncertalbumam, tas nodrošināja mūziķim viņa pirmo Grammy nomināciju (balvu gan viņš neieguva). Vēlāk ar Džūdijas programmu viņš uzstājās Londonas koncertzālē Palladium un Londonas Karaliskajā operā, kā arī Parīzē, Losandželosā un citur. 2016. gadā, atzīmējot sava Džūdijas šova pirmizrādes desmitgadi, viņš atgriezās Kārnegija zālē.   

Rūfusa Veinraita koncertalbums Rufus Does Judy at Carnegie Hall (2007), kas tika ierakstīts Kārnegijā zālē 2006. gadā. Publicitātes foto 

Tagad klausītājiem būs vēl viena iespēja dzirdēt Džūdijas Gārlendas programmu Rūfusa Veinraita interpretācijā. Koncerts tiešsaistē tiks demonstrēts 10. jūnijā – Džūdijas Gārlendas 99. dzimšanas dienā. Ieraksts tapis viņai nozīmīgā vietā – Holivudas studijā Capitol Studios, kurā Džūdija ierakstījusi daudzas savas dziesmas. Rūfuss Veinraits dziedās tajā pašā mikrofonā, kurā ir dziedājusi Džūdija. Šoreiz viņu pavadīs nevis orķestris, bet maza grupa – klavieres, bass, ģitāra un bungas. Klātienē pirms dažām nedēļām notikušo koncerta ierakstu vēroja viena VIP skatītāja – Rūfusa Veinraita draudzene aktrise Renē Zelvēgere. Par Džūdijas Gārlendas lomu biogrāfiskajā drāmā Džūdija (2019) viņa ir saņēmusi savu otro Oskaru. Filmas skaņu celiņā ir iekļauts arī Renē Zelvēgeres duets ar Rūfusu Veinraitu. 

"Viņa pasniegšanas maniere ir tik dzidri emocionāla, ka tas uzreiz aizkustina un paņem savā varā. Tas ir kopīgs Rūfusam un Džūdijai," saka Renē Zelvēgere.

Rūfuss Veinraits un Renē Zelvēgere koncerta ierakstā Holivudas studijā Capitol Studios. Publicitātes foto 

Gara atmodināšana

Rūfuss Veinraits atceras, ka pirms piecpadsmit gadiem, kad viņš gatavojās Džūdijas programmas pirmatskaņojumam, viņa fani bija sajūsmā par šo ideju, savukārt viņa vecāku – slaveno folkmūziķu Keitas Makgeriglas un Laudona Veinraita III – attieksme bija skeptiskāka. "Pieļauju, tas bija saistīts ar to, ka Džūdija bija ievainota, viktimizēta figūra šovbiznesa pasaulē, viņas liktenis bija traģisks. Es arī esmu cietis no narkotiku un alkohola atkarības, bet man to ir izdevies pārvarēt," skaidro Rūfuss. 

Džūdijas koncertprogrammu viņš uztver kā dziesmu ciklu. Viņa iecienītākās kompozīcijas tajā ir The Man That Got Away, A Foggy Day un If Love Were All. "Izpildot The Man That Got Away un Over the Rainbow, es pat neuzdrošinos sapņot, ka varētu pietuvoties vai līdzināties Džūdijai, taču esmu radījis savu interpretāciju. Dažiem klausītājiem par iecienītākajām ir kļuvušas manas versijas, galvenokārt tie ir jaunās paaudzes cilvēki, kuri nav tik labi pazīstami ar Džūdijas Gārlendas mākslu. Esmu atvēris viņiem šo pasauli, un viņiem patīk mans izpildījums. Var pārfrāzēt slaveno teicienu – skaistums ir klausītāja ausīs!" Rūfuss stāsta, ka šī programma viņam ir palīdzējusi uzlabot vokālo tehniku – gan dikciju, gan elpošanu: "Apzinos, ka tekstam, kuru dziedu, ir jābūt saprotamam un elpai nav jāaizņem visa telpa starp vārdiem."

"Džūdija Gārlenda un citas leģendāras kinozvaigznes ir dievu armija, kas mūs apciemoja Holivudas zelta laikmetā. Šajā panteonā katram ir sava vieta – Merilinai Monro, Gregorijam Pekam... Džūdija noteikti būtu mūzikas dieviete. Viņa ir absolūti īpatnēja, savāda skaņu pasaules sirēna. Džūdijai piemīt kaut kas dievišķs, viņa ir kā svētā," apgalvo Rūfuss Veinraits. Viņš atklāj, ka ir piedzīvojis dīvainas emocijas, uzstājoties ar Džūdijas Gārlendas programmu Londonas zālē Palladium. Džūdija ir mirusi Londonā 47 gadu vecumā. "Palladium aizkulisēs mani pārņēma drūmas, satraucošas sajūtas – tā, it kā es būtu nedaudz aizvainojis Džūdijas gara jūtas vai atmodinājis to. Varu teikt, ka Londonā viņa mani apciemoja," uzskata dziedātājs. 

Mākslinieks neslēpj, ka Džūdijas Gārlendas meita Laiza Minelli pirms piecpadsmit gadiem ir mēģinājusi apturēt viņa koncerta norisi Kārnegija zālē, lai gan agrāk viņiem ir bijušas draudzīgas attiecības. Laizai Minelli neesot patikusi doma, ka kāds varētu uzstāties ar Džūdijas programmu: "Kāpēc jūs to gribat darīt? Ko jūs gribat darīt ar manu māti?" Taču Rūfusa šovā Kārnegija zālē – vēlāk arī Londonā, Parīzē un Holivudā – labprāt piedalījās Džūdijas otra meita Lorna Lufta: duetā viņi izpildīja programmas priekšpēdējo kompozīciju After You’ve Gone.

"Es uzstājos ar šo programmu īpašos gadījumos, tagad mēs to piedāvājam cerībā, ka pandēmija drīz beigsies," piebilst dziedātājs. 2020./2021. gadā viņš ir sniedzis daudz koncertu tiešsaistē, un šis būs Rūfusa Veinraita noslēdzošais attālinātais šovs – vasarā viņš būs sastopams uz skatuves Eiropā.    

Koncerta Rufus Does Judy at Capitol Studios tiešsaistes biļete maksā 30 eiro (no 10. jūnija – 35 eiro), ierakstu varēs noskatīties līdz 14. jūnijam. 

Informācija: rufuswainwright.veeps.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja