Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ieteikums negulēt nemaz

Baltkrievijas grupa Super Besse atgriežas ar koncertu Rīgā un otro albumu La Nuit*

Grupai Super Besse Latvija ir kā otrās mājas. Kopš pirmās uzstāšanās festivālā Positivus 2014. gadā baltkrievu trio šeit ieguvis cienītājus, kuru skaits ir pieaudzis ar katru koncertu, un to šeit bijis daudz, taču līdz šim nelielās Rīgas vietās – Krogā Aptieka un Depo. Grupas ierakstus izdod pašmāju kompānija I Love You Records, kuras pārstāvji baltkrievu māksliniekus atklāja Tallinas Mūzikas nedēļā un uzreiz saprata, ka Super Besse ir dārgakmens, kas jāved uz Latviju un jāiepazīstina ar to arī pārējā Eiropa. Latviešu apgāds tikko laidis klajā grupas plati La Nuit*, kas ir otrā pēc debijas albuma 63610*.

 

Mēs to nedarīsim

Joy Division iedvesmotu postpankroka grupu mūsdienās netrūkst (Interpol, The Horrors, Editors u. c.), savukārt baltkrievu trio dalībnieku trumpis ir augšana ar kulta grupu Kino un Zvuki Mu mūziku, turklāt Super Besse dziesmas ir krievu valodā, kas atšķir to no daudzām līdzīgām grupām, kuras dzied angliski. Pat ja labi saprotat krievu valodu, Super Besse dziesmu pašironiskajos tekstos saklausīt katru vārdu nav nepieciešamības, jo pirmām kārtām tie uztverami nevis kā stāsti, bet viena no mūzikas sastāvdaļām, tāpēc teksti nav izlasāmi arī plašu vāciņos. Kā gan citādi mūziķi būtu ieguvuši cienītājus Anglijā un it īpaši Francijā, kuras pilsētas vārdā grupa nosaukta?

"Ja kāds arī liks pārdziedāt dziesmas angliski, mēs to nedarīsim, pat ja tādā gadījumā paliksim par mazpazīstamu pašpietiekamu underground grupu. Iedosim tad ierakstus vismaz mazdēliem paklausīties," saka grupas solists un ģitārists Maksims Kuļša. Super Besse mūzika rodoties ļoti ātri – jau pašā pirmajā mēģinājumā 2013. gadā tapušas dziesmas, kuras trio dalībnieki ielikuši internetā, un drīz vien viņi tikuši pamanīti. Super Besse koncerts jau pieminētajā 2014. gada Tallinas Mūzikas nedēļā bija tikai trešais komandas vēsturē.

 

Gribas vēl un vēl

Elektronisks 70. gadu bungu mašīnas ritms, precīzs, ass un nesatricināms Aleksandra Siņicas bass, Pāvela Mihaloka sintezatoru skaņu virpuļi, kas kļuvuši arvien izkoptāki un sarežģītāki ar katru Rīgas apmeklējuma reizi, un Maksima Kuļšas fatāli, brīžiem histēriski izdziedātās vokālās partijas, artistiskās skatuves kustības, mīmika un no ģitāras stīgu raustīšanas līdz asinīm nobrāztie pirksti padara Super Besse koncertus par neaizmirstamu piedzīvojumu, kuru gribas atkārtot vēl un vēl.

12. oktobrī tas atkal būs iespējams Rīgas klubā One One, kur Super Besse prezentēs jauno albumu. Tieši uzstāšanās vērošana ir labākais veids, kā iepazīt šo grupu, pat ja tās mūziku līdz šim nav gadījies dzirdēt. Šopavasar kolektīvs piedalījās elektroniskās mūzikas festivālā Under Rīgā un nākamajā dienā atgriezās Kroga Aptieka pagrabā, kur notiekošais koncerts tika izziņots pēdējā brīdī un tik un tā bija pārpildīts.

Gandrīz visas Super Besse dziesmas ir dejojamas, taču jaunā albuma La Nuit* pirmais singls Doroga domoi ir samērā mierīgs, jo stāsta par tās varoņa došanos mājup streipuļojošā gaitā, kas, loģiski, bez kaut kādām nelegālām uzmundrinošām substancēm nekāda ņiprā nevar sanākt. Aptuveni pusstundu ilgo albumu La Nuit* var raksturot kā vakaru kāda cilvēka dzīvē, kurā nekas īpašs un galēji ekstrēms nenotiek, – viss sākas ar enerģijas pilnu ierosinājumu doties uz ballīti izdejoties un negulēt nemaz ("Jestj predložeņije sovsem ņe spatj"), cenšoties visu nakti baudīt šo jaunības mirkli, kurā zibenīgā ātrumā jautrību var nomainīt bailes, un beidzas ar jau pieminēto ne visai stabilo došanos mājās. Lai uzzinātu, kas notiek nākamajā rītā, laikam būs jāgaida grupas nākamais albums, kurā psihedēliskā valodā tiktu izstāstīti paģiru bezmiega rīta murgi, slāpes un halucinācijas. Tas būtu loģisks turpinājums – gandrīz katram pazīstams un saprotams, bet nereti slēpts.

Vēl viens iemesls apmeklēt šā vakara koncertu ir latviešu grupa Martas asinis, kas iesildīs Super Besse. Ansamblis pirms vairākiem gadiem bija ļoti ražīgs, izdeva digitālā formātā vairākus albumus, bet nu jau kādu laiku jaunas dziesmas nav dzirdētas. Šā gada sākumā Martas asinis mainījušas sastāvu – līdzšinējiem nemainīgajiem dalībniekiem Filipam Derumam (balss, ģitāra, taustiņinstrumenti) un Aigaram Valdmanim (bungas) pievienojies Staņislavs Kuļikovs, kurš iepriekš spēlējis grupās un DJ Krankenwagen, un atgriezies Aivis Iesalmanis (agrāk grupu Dun dun un Laika suns ģitārists), kurš apgalvo, ka tagad Martas asinīm esot daudz dzīvāks skanējums, kurā saprogrammētās skaņas nomainījušas ģitāras.

 

Koncerts

Grupas Super Besse un Martas asinis

Klubā One One (Šarlotes ielā 18a) 12.X plkst. 19.30

Biļetes www.311.lv EUR 9

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja