Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jubileja ar atbilstošu muzikālo vērienu

Dzintaru koncertzāle šogad svin nozīmīgu jubileju - 80 gadus kopš Mazās zāles - pirmās slēgtas konstrukcijas koncertzāles Latvijā - atklāšanas 1936. gadā.

Par godu šim notikumam Dzintaru koncertzāle un tās sadarbības partneri, mūzikas un kultūras notikumu producētāji, ir sagatavojuši plašu pasākumu programmu visam gadam ar izcilu Latvijas un pasaules mākslinieku piedalīšanos. Vasaras sezona lepojas pat ar tādām zvaigznēm kā mūsu pasaulslavenā operdziedātāja Elīna Garanča, kura uz Dzintaru Lielās koncertskatuves ArtForte rīkotajā koncertā 29. jūnijā uzstāsies kopā ar Krievijas zvaigzni - baritonu Dmitriju Hvorostovski.

"Dzintaru koncertzāles nākotne saistās ar lielu uzdevumu un mākslinieciski augstvērtīgu ieceru piepildījumu. Jau šobrīd Dzintaru koncertzāli apmeklē aptuveni 180 000 klausītāju gadā, un esmu pārliecināts, ka mūsu draugu loks kļūs aizvien plašāks. Mēs svinēsim 80 gadu jubileju, radot jaunas un paliekošas vērtības, aicinot tuvus un tālus draugus, kā arī visai pasaulei stāstot par Baltijas jūru, Jūrmalu un Latviju!" gatavojoties jubilejas pasākumiem, saka Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis. Piedāvājums ir iespaidīgs - trijos vasaras mēnešos kopā 71 notikums, izvēle visdažādākajām gaumēm.

Andra Pogas diriģētais vasaras sezonas atklāšanas koncerts 4. jūnijā sola tikšanās ar populāriem un iemīļotiem mūziķiem - maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Antonu Ļahovski, Daumantu Kalniņu, Latvijas Radio bigbendu, Intaru Busuli. "Koncerta pirmajā, simfoniskajā daļā spēlēsim ļoti interesantu, zīmīgu programmu, jo abi latviešu mūzikas skaņdarbi - Ādolfa Ābeles Vīzija un E. Dārziņa Melanholiskais valsis - būs tie paši, kuri skanēja vēsturiskajā koncertzāles atklāšanas koncertā 1936. gada 27. jūnijā Jāņa Mediņa vadībā," stāsta Andris Poga. Meklējot piemērotāko, kur orķestrim krāšņi parādīties skaistā vasaras vakarā, diriģents izvēlējies R. Štrausa simfonisko poēmu Tils Pūcesspieģelis un S. Rahmaņinova Rapsodiju par Paganīni tēmu, kuras solists būs Antons Ļahovskis.

Plašajā vasaras piedāvājuma klāstā ir gan klasiskās un džeza, gan popmūzikas koncerti un izklaidējoši humoršovi. Būs gan baleta māksla, gan tautas deja. Arī šovasar notiks jau tradicionālie starptautiskie festivāli: Summertime - aicina Inese Galante, Artissimo un Baleta zvaigznes Jūrmalā. Festivāls Artissimo sāksies ar trīs koncertu maratonu 5. jūnijā, svinīgajā atklāšanā uzstāsies pasaulslavenais čellists Miša Maiskis, mūsu spožā vijolniece Elīna Bukša, pie orķestra diriģenta pults būs Aleksandrs Vederņikovs. Jau nākamajā vakarā uzstāsies zviedru The Real Group, kurā dzied arī latvietis Jānis Strazdiņš. Savukārt Inese Galante intensīvā augusta nedēļā aicina tikties gan ar jau iemīļotiem māksliniekiem - džeza pianistu Danielu Krāmeru ("duelī" ar pianistu, Valēriju Grohovski no ASV), unikālo afrikāņu dziedātāju, sitaminstrumentālisti un dejotāju Dobē Njaorē -, gan jaunām sejām. Īpaša "odziņa" būs čigānu ģitāristu The Rosenberg trio, gaidāms arī bosanovas un fadu vakars. Pianists Reinis Zariņš muzicēs kopā ar orķestri Maskavas virtuozi (Vivaldi, Pjacollas un Čaikovska Gadalaiku krustpunktā).

Vērienu savā otrajā gadā uzņem pašas Dzintaru koncertzāles izlolotais Jūrmalas festivāls, kura galvenais mākslinieks ir Aleksandrs Antoņenko (tenora solokoncerts notiks Mazajā zālē 14. jūlijā). Šis festivāls sarūpējis tikšanās ar pianistu Vestardu Šimkus un nepārspējamo trompetes virtuozu Sergeju Nakarjakovu, akordeona pasaules zvaigzni Kseniju Sidorovu, Intaru Busuli, Brodvejas mūziklu zelta izlasi. Jūlija sākumā skatuvi rībinās 8. Starptautiskais tautas deju festivāls Sudmaliņas, trīs dienas augustā noritēs starptautisks romu kultūras festivāls. Kopā ar domubiedriem viesosies Krievijas pianisma zvaigzne Deniss Macujevs, šurp pošas J. Bašmets kopā ar K. Habenski un orķestris Novaja Rossija programmā Paralēlās pasaules. Krievu māksla XX gs. Popkultūras piedāvājumā izceļas festivāli Bigbank Latvijas pērles, Laima Rendez Vous, kurā Laima Vaikule pulcēs skatuves kolēģus, kā arī Kvartals 95, ko piedāvā izklaides producenti no Ukrainas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja