Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kā elpo Latvijas roks. Radīts jauns interneta resurss Grupusaites.lv

Apvienības DJ Krankenwagen dalībnieki piedāvā Grupu saites – neatkarīgu avotu, kurā iespējams uzzināt vairāk par latviešu mūziku un tās radītāju mijiedarbību

Cilvēkiem, kurus pastiprināti interesē mūzika un tās tapšanas vēsture, vienmēr patīk lasīt mākslinieku biogrāfijas, atklājot faktus, bet jo īpaši – pētīt grupu sastāvus un to izmaiņas. Ideālā variantā grupa, kurā spēlē vairāki cilvēki, ir kā vienots organisms, kurā katram iesaistītajam ir sava loma. Kāda mūziķa aiziešanu no kolektīva tā cienītāji mēdz uzskatīt par zaudējumu, nespējot pieņemt jaunpienācēju, ja tas uzreiz tiek pasludināts par pastāvīgu dalībnieku. Ja kādas stabilas apvienības mūziķis paralēli spēlē arī citā ansamblī, tā bieži vien nav profesionāla darbība, bet sirdslieta. Neviens taču neizvēlēsies sev tik dārgu hobiju kā muzicēšana, ja viņam pašam tas nesagādās nekāda veida apmierinājumu, kas var būt gan bauda, gan arī šķīstīšanās, atbrīvojoties no negatīvajām emocijām, lai pēc koncerta justos kā no jauna piedzimis un gandarīts, ka arī no malas tas ir izklausījies labi un kādam ir sagādājis patīkamu piedzīvojumu.

 

Tā būs plauša

Grupas DJ Krankenwagen dalībnieki Toms Gaļinauskis un Linards Kalniņš ir izveidojuši Latvijas grupu saišu lapu, kurā var iepazīt mūsu rokmūzikas – un ne tikai – personāliju iesaisti dažādos projektos. Apvienības savienotas ar līnijām, ja tām ir vismaz viens kopīgs dalībnieks. Lūk, daži piemēri. Inokentijs Mārpls ir savienots gan ar Dzeltenajiem pastniekiem, gan Fuck Art, jo šajās visās grupās spēlējis vai joprojām spēlē Uģis Vītiņš. Prāta vētra ir savienota ar Time After Time un The Sound Poets, jo šajos sastāvos ir spēlējis basģitārists Ingars Viļums.

Viss sākās ar DJ Krankenwagen plakātu, ko 2015. gadā izveidoja Linards, kuram patīk pētīt dažādas norises, parādības, statistiku, tendences. Pēc atgriešanās no triju gadu studijām Vācijā viņš tika uzaicināts spēlēt grupā , kuras dalībnieki Staņislavs Kuļikovs un Kārlis Heimrāts viņu ir iepazīstinājuši ar saviem favorītiem, kas Linardam bijuši sveši. Sākot pētīt sastāvus, viņi ir atklājuši, ka daudzās grupās dalībnieki pārklājas. Vēlāk, turpinot studijas Dānijā, Linards saņēmis uzdevumu savienot ar līnijām filosofus, kuri cits citu ir pieminējuši, un sapratis, ka šis ir veids, kā varētu apkopot un savienot arī latviešu grupas.

Meklējot un lasot internetā atrodamo informāciju par grupām, Linards ir licis visu kopā Excel tabulā. "Domāju, kā to visu uztaisīt, un ienāca prātā, ka tā būs plauša, – iedvesma ir nākusi no filmas Elpojiet dziļi!. Rokmūzika ir kā svaigs gaiss sasmakušā telpā," stāsta Linards. Palūdzis māsai Renātei (viņa arī ir DJ Krankenwagen dalībniece) radīt dizainu, un ir tapis plakāts, kas izraisījis milzu interesi – gan sajūsmu, gan pārmetumus par tur vēl nepieminētām grupām. Linards turpināja vākt informāciju, lai plakātu pilnveidotu, konsultējoties ar vairākiem cilvēkiem. 2021. gadā viņam pievienojās Toms Gaļinauskis, kurš ir iededzies par šo ideju un pārņēmis galveno grupu saišu lapas izveides darbu, ik dienu to papildinot. Nu jau lapa ir gatava apskatei un tika prezentēta Aleponijā 30. septembrī.

 

Uzspied uz bumbulīša!

"Atver lapu Grupusaites.lv, tur parādīsies aplīši, no kuriem katrs nozīmē grupu. Aplīši ir dažādās krāsās, kas attiecīgi dala kategorijās jeb kopienās, piemēram, trimdas un Torņa grupas, hiphops, Liepāja, Ādmiņu iela un jaunā Rīgas panku scēna. Uzspiežot uz katras grupas bumbulīša, parādīsies visi dalībnieki – gan bijušie, gan esošie. Grupas pagaidām nešķirojam aktīvajās un neaktīvajās, kas izbeigušas darbību, pirms bijām dzimuši. Grupas ir savienotas ar līnijām, uz kurām uzbraucot ar peli parādīsies dalībnieks, kas tās vieno. Daudziem būs pārsteigums, ka vienai no jaunās panku scēnas grupām ir tieša saite ar Līviem," ieintriģē Toms.

Linards piebilst, ka nu jau viņi tuvojoties diviem tūkstošiem grupu un četriem tūkstošiem mūziķu. Nākotnes plānos ir izveidot īsceļus uz straumēšanas kanāliem, kuros paklausīties attiecīgo grupu mūziku, kā arī atrast visādas citas interesantas lietas, kas tās saista, piemēram, divi saksofonisti, viena meitene sastāvā, vienojoši tekstu autori, iekļaušana izlasēs vai raidījumā Zibens pa dibenu, saņemtie Zelta mikrofoni, fiziskā formāta pieejamība Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, ar ko jau ir sāktas sarunas par turpmāko sadarbību. Lai kāds atbalstītājs nesāktu vilkt deķi uz savu pusi, mēģinot ietekmēt informācijas klāstu (rokmūzikai ir jāļauj brīvi elpot), entuziastu mērķis ir saglabāt neatkarību no dažādām institūcijām, bet cilvēkiem, kuri zina kaut ko vairāk, ļaut iesaistīties, papildinot datus.

Melomānus šādas spēlītes spēj aizraut tiktāl, ka var aizmirst par visu pārējo. Pamēģiniet paši! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja