Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kā mākoņu skavās. Siguldas pilsdrupu estrādē uzstāsies grupa The xx

Britu trio The xx atgriežas Latvijā, kur reiz jau sniedza neaizmirstamu koncertu festivālā Positivus. Šoreiz mūziķi gaidīs mūs 15. augustā festivālā Sunset Siguldas pilsdrupās.

Grupas The xx mūzika spēj iedarboties kā nomierinošs, pat gandrīz iemidzinošs līdzeklis, bet tas nav saistīts ar apreibinošu vielu iedarbību, nogurumu vai garlaicību – vienkārši tā izraisa tādu eiforijas sajūtu, ka klausītājam pazūd saikne ar realitāti un savu fizisko ķermeni. To pirmoreiz izbaudīju 2009. gadā festivālā Pukkelpop Beļģijā, tieši līdz ar pirmā albuma xx iznākšanu – toreiz kolektīvs uzstājās diezgan vēlā vakara stundā uz vienas no nelielajām skatuvēm. Abu melnbaltā tērpto dziedātāju harmoniski saplūstošo, it kā naivi biklo, bet fatālo balsu duets un spēlētie instrumenti – Romijas Medlijas-Kroftas ģitāra un Olivera Sima basģitāra – ieaijāja tā, ka ļima kājas un prasījās pēc kāda ar salmiem piebāzta vai – vēl labāk – ar gaisu piepūsta maisa, kur atlaisties un sajusties kā mākoņa skavās, lai peldētu Džeimsa Tomasa Smita elektronisko skaņu un perkusiju ritmā.

Nākamā gada sākumā The xx uzstājās festivālā All Tomorrow’s Parties, kurā māksliniekus pēc savas gaumes parasti atlasa kāds kurators – mūziķis vai cits ar kultūru saistīts cilvēks. 2010. gadā tas bija rakstnieks, animators un arī paša radīto varoņu balsu ierunātājs Mets Grūnings, kura lielākais favorīts mūzikā ir Frenks Zapa.

Ekrāns piešauj benzīnu

2013. gadā The xx dziesma Together tika iekļauta Beza Lurmena filmas Lielais Getsbijs skaņas celiņā, un, kā tas parasti mēdz būt, iekļūšana kulta filmās ir kā jau degošam popularitātes ugunskuram piešauts spainis benzīna. Tajā pašā gadā, uzstājoties tepat Latvijā festivālā Positivus pēc otrā albuma Coexist iznākšanas, grupas dalībnieki jau bija superzvaigznes, kas burvīgi noslēdza vienu no festivāla dienām uz lielās skatuves.

Romija ir kā sievietes veidolā pārmiesojies Roberts Smits, kas daudz pa skatuvi nepārvietojas, savukārt Olivers ar savām basģitāru kā deju partneri dancinošajām ķermeņa kustībām un auksti neprātīgo mīmiku ir īsts šovmenis – viņu vērojot, man nāk prātā jaunā viļņa un postpanka pirmās ēras mantojums no Kraftwerk līdz Joy Division. Romijas un Olivera dueta izraisītā noskaņa brīžiem izraisa asociācijas ar Dead Can Dance. Interesanti, ka paši The xx dalībnieki par saviem favorītiem un gaumes veidotājiem līdzās Siouxsie and the Banshees, Cocteau Twins, Džimijam Hendriksam un The Slits min arī R&B un soulmūzikas dziedātājas Āliju un Meraiju Keriju.

Šogad iznākušajā albumā I See You droši vien augošās popularitātes iespaidā The xx mūzika kļuvusi deju zālēm draudzīgāka – īpaši ievadgabals Dangerous. The xx noskaņa ir saglabājusies – šī ir viena no retajām mūsdienu grupām, kas ir nekļūdīgi pazīstama, jo liela daļa populāru grupu izklausās ļoti līdzīgi cita citai, kas būtu paškritiski jāsaprot jau pašā sākumā, bet laiks diemžēl diktē noteikumus, kuru apvienošana ar unikālu skanējumu ir liela veiksme, kas prasa arī meistarību.

Kopā no skolas sola

Šogad pieredzētais The xx koncerts festivālā Opener Polijā šķita zaudējis iepriekšējo gadu burvību, bet Siguldas pilsdrupu estrāde un ainava aiz tās noteikti būs vairāk piemērota vieta viņu muzikālā snieguma baudīšanai nekā skatuves klucis milzīgas pļavas vidū ar spoguļsienu scenogrāfiju Polijā, kas piedevām vēl notika lietus laikā, un tas arī kavē dubļos līdz potītēm iestigušo klausītāju atslēgšanos no realitātes, bet tas ir lielākais piedzīvojums, ko ķert The xx koncertos. Romija gan teica, ka pašus mūziķus lietus netraucē, jo viņi ir nākuši no lietus zemes, kaut arī Džeimsa Tomasa Smita aparatūra bija pat jānosedz ar dvieļiem, lai nesamirktu. Viņš atrodas skatuves dziļumā, un tas nozīmē, ka abi dziedātāji vispār bija galīgi samirkuši, tāpēc arī Olivera elegantais dejas solis izpalika, lai slidinoties nepakluptu un nesalauztu kaklu vai astes kaulu.

Romija un Olivers sāka uzstāties kā duets, kad abi bija piecpadsmit gadu veci, vēlāk viņiem pievienojās Džeimss. Viņi visi mācījās Eliota skolā Londonā, kura izaudzinājusi vairākas slavenības, to vidū ir aktieris Pīrss Brosnans, mūziķis Kīrens Hebdens jeb Four Tet, grupu Hot Chip un Burial dalībnieki.

Džeimss Tomass Smits uzstājas arī kā elektroniskās mūzikas solomākslinieks un dīdžejs ar pseidonīmu Jamie xx. Viņš izdevis divus soloalbumus, kuros iesaistījis arī savus grupas biedrus Romiju un Oliveru. Džeimsa otrais ieraksts – In Colour (2015) – izpelnījies lielu popularitāti visos kontinentos. Izcils ir arī The xx veidotais grupas Florence and The Machine hita You Got The Love remikss, kas tik ļoti paticis pašai autorei Florensai Velčai, ka iekļauts dziesmas singla otrā pusē, kaut arī no Florensas balss palikuši tikai apstrādāti sempli, un galvenās vokālās partijas arfas un elektronisku skaņu pavadījumā izpilda Romijas un Olivera duets.

The xx

Siguldas pilsdrupu estrādē 15.VIII plkst. 19.30

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 49

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja