Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kalvis Kalniņš – Belvederes konkursa finālā

Izstāde Aspazija. Vētra iepazīstina ar dzejnieces mutuļojošo personību Latvijas Nacionālās operas baritons Kalvis Kalniņš kļuvis par 38. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa finālistu.

Viņš ir trešais latviešu dziedātājs, kurš ar panākumiem piedalījies šajā prestižajā ikgadējā konkursā, kur pirmais 1989. gadā 3. vietu izcīnīja pasaulē pieprasītais basbaritons Egils Siliņš.

38. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss šogad norisinājās Fillahas pilsētā Austrijā. Sacensība norisinājās trīs kārtās pēc pretendentu atlases 74 pasaules valstīs. Finālam, kas notika aizvadītās svētdienas (7. jūlija) vakarā, 151 dalībnieka konkurencē bija kvalificējušies 15 dziedātāji no 11 valstīm.

"Tas ir ļoti liels notikums gan pašam māksliniekam Kalvim Kalniņam, gan visai Latvijas muzikālajai sabiedrībai kopumā, jo pēc 30 gadu pārtraukuma Latvija atkal var lepoties ar tās mākslinieku konkursa finālā. Kalvja sniegums mani ļoti pārliecināja, un, kā redzams, to atzinīgi novērtēja arī pārējie 14 žūrijas locekļi," uzsver Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, kurš vērtēja dziedātājus žūrijā. Belvederes konkursu žūrijā arvien ir pasaules lielo opernamu direktori no Ņujorkas Metropolitēna operas, Milānas La Scala, Londonas Karaliskās operas, Berlīnes, Montekarlo, Dortmundes, Esenes, Drēzdenes, Barselonas, Sietlas, Maskavas Lielā teātra.

"Fināls bija ļoti spraigs. Diemžēl paliku aiz pirmā trijnieka, taču esmu ļoti gandarīts par sniegumu. Dziedāju Renato āriju no Džuzepes Verdi operas Masku balle. Šis ir pirmais, kurā esmu ticis tik tālu. Iepriekš esmu piedalījies Starptautiskajā Tulūzas operdziedātāju konkursā," stāsta Kalvis Kalniņš.

Kopš Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa dibināšanas tas ir izšķirošs notikums jauno dziedātāju starptautiskajā karjerā, jo jaunie opermākslinieki iegūst ne tikai naudas balvas, bet arī pastāvīgus sadarbības piedāvājumus. Iepriekšējo dalībnieku un laureātu vidū ir tādas operzvaigznes kā Egils Siliņš, Elīna Garanča, Andžela Georgiu, Marina Meščerjakova, Ildiko Raimondi, Irina Samoilova, Staņislavs Švecs. Arī Kalvis Kalniņš neslēpj, ka ir pamanīts un uzrunāts.

Kamēr atļauj konkursu noteiktais dalībnieku vecuma slieksnis, patlaban 31 gadu vecais baritons vēlas piedalīties vēl divos vai trīs konkursos. "Teikšu atklāti, man patīk konkursu spriedze un atlēta cienīga režīma ieturēšana, kā arī sportiskais gars. Bet pats galvenais ir iegūtā pieredze, kontakti un sapratne par pasaules vokālās mākslas līmeni," atzīst Kalvis Kalniņš.

Jau mācoties Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā Krišjāņa Norveļa klasē, ko ar izcilību beidza 2013. gadā, Kalvis Kalniņš bija vairāku vietējo un starptautisko konkursu laureāts. J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas bakalaura grādu viņš ieguva K. Norveļa klasē, savukārt maģistra grādu – Andžellas Gobas klasē, kā arī mācījies Vīnes Mūzikas un mākslu akadēmijā pie profesora Pētera Edelmana un turpina slīpēt meistarību vokālās pedagoģes Margaritas Gruzdevas vadībā. K. Kalniņa repertuārā LNO ir Valentīns un Vāgners Šarla Guno operā Fausts, Figaro Džoakīno Rosīni Seviljas bārddzinī, Malatesta G. Doniceti operā Dons Paskvāle, Pēteris Skudrics Zigmara Liepiņa Turaidas Rozē, Biterolfs Riharda Vāgnera Tanheizerā, Orlovskis Johana Štrausa Sikspārnī un citas lomas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja