Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kārtu kārtām – kā torti

Ģitāristu dueta Bague Duo albums pirmo reizi tiks atskaņots koncertā Mūzikas namā Daile

Sēžu mājās uz dīvāna, kustinu pirkstus, spēlēju kādus vingrinājumus, pamazām sāk veidoties harmoniskas secības, tām pievienojas melodiska līnija – stāsta jau vairākas desmitgades pazīstamais un pieredzējušais ģitārists Aivars Hermanis, kurš kopā ar vēl vienu, par sevi gandrīz ceturtdaļgadsimtu jaunāku ģitāristu Ēriku Upenieku nupat ierakstījis instrumentālās mūzikas albumu, kura skaņdarbi pirmo reizi plašākai publikai tiks atskaņoti 1. novembrī koncertā Mūzikas namā Daile. Tur muzicēs ne tikai Aivars Hermanis un Ēriks Upenieks jeb Bague Duo, kā viņi nosaukuši savu ģitārduetu ("bague" katalāņu valodā nozīmē "gredzens", un abi spēlē mūzikas instrumentu darbnīcas H. Bagué ģitāras), bet arī dziedātāja Aija Vītoliņa, perkusionists Ainis Zavackis un taustiņinstrumentālists Juris Kristons – viņš veidojis stīgu aranžējumus albuma ierakstā, kurā piedalījušies arī Artis Orubs (perkusijas), Raimonds Macats (mikss) un Vjačeslavs Mitrohins (māsters), kurš pirms gada pēc Aivara Hermaņa iniciatīvas iespēlējis un iedziedājis soloalbumu ar latviešu blūziem.

"Tēmas instrumentāliem gabaliem pārsvarā rodas, kad improvizēju uz ģitāras. Bieži vien, kad, liekas, sāk veidoties kādi tēmas aizmetņi, piefiksēju tos mobilajā telefonā, lai neaizmirstos. Vēlāk attīstu tālāk, izdomājot skaņdarba formu, basa līniju, piebalsis, ritmu. Kad tas viss iztēlē ir noformējies, mēģinu ierakstīt datora skaņu ierakstu programmā, izveidojot demo ierakstu. Tad uztaisu ātro miksu, lai varu noklausīties auto mp3. Pēc kāda laika daļu no uzmetumiem, kas neliekas pietiekami labi, nodzēšu. Kas liekas pieņemams – saglabāju. Rakstīšanas process notiek daudzceļu ierakstu programmā ar playback metodi – katram jau ierakstītam skaņu celiņam raksta klāt nākamo, līdz visi instrumenti ir ierakstīti. Kā tādu torti – kārtu kārtām," procesu raksturo Aivars Hermanis, kuram šis nav pirmais instrumentālās ģitārmūzikas albums. 2000. gadā iznāca Mans laiks, 2014. gadā – Liepājas iela, kas ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu kā labākais instrumentālās mūzikas ieraksts.

Aivars Hermanis sācis sadarboties ar Ēriku Upenieku, pateicoties Igo, ar kuru kopā gan muzicējuši 80. gados izveidotajā grupā Remix, gan uzrakstījuši un ieskaņojuši dziesmas klasiskajam erotiskās noskaņās veidotajam albumam Klusums starp mums (1990), kurā Igo dziedāja duetā ar Ievu Akurateri. "Igo bija iecere izveidot kamerprogrammu ar nosaukumu Tu esi atnākusi, ko spēlējām Latvijas pilīs un muižās. Pavadījumu atskaņojām uz divām akustiskajām ģitārām, un atsevišķos skaņdarbos Ēriks spēlēja arī kontrabasu. Vēlāk kopā ar Ēriku sākām patstāvīgi spēlēt instrumentālo mūziku – iesākumā korporatīvajos pasākumos, vēlāk arī koncertos. Mums ir līdzīga muzikālā domāšana. Ēriks ir profesionāls mūziķis ar lielu pieredzi dažādos projektos," saka Aivars Hermanis.

Ēriks Upenieks bijis dziedātāju Normunda Rutuļa un Igo pavadošajās grupās, spēlējis projektā Viva la Bomba, aktīvi darbojies kā sesijas mūziķis dažādos ierakstos un ieskaņojis divus soloalbumus. "Bague Duo disks ir tipisks studijas albums. Tā aranžējumi un instrumentācija tika veidota ierakstīšanas procesā, mums eksperimentējot. Savus septiņus albumā iekļautos gabalus es pirmo reizi mūžā ierakstīju pats savā mājas studijā. Man ir diezgan liela teorētiskā bāze un zināšanas par ierakstīšanas procesu, jo daudzus gadu desmitus esmu darbojies gan kā studijas mūziķis, gan producents neskaitāmiem ierakstiem, bet praktiski paša rokām vēl nekad neko nebiju ierakstījis. Ērikam ir daudz lielāka pieredze skaņu režisora darbā. Savukārt mūzikas sacerēšanā Ēriks sper pirmos soļus – ceru, ka nākotnē mēs vēl dzirdēsim ne vienu vien viņa kompozīciju," Aivars Hermanis stāsta par Ēriku Upenieku. Viņš ir sacerējis trīs no desmit albumā iekļautajiem skaņdarbiem – arī ievadošo, kura nosaukums ir Pilns aplis.

 

Bague Duo

Mūzikas namā Daile 1.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–18

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja