Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Koncertzālē Cēsis Imanta Kalniņa jubileju atzīmēs ar komponista jaundarbiem

30. janvārī koncertzālē Cēsis notiks Imanta Kalniņa jubilejai veltīts koncerts, informēja koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova. Liepājas Simfoniskā orķestra, solista Pētera Endzeļa un diriģenta Māra Sirmā izpildījumā skanēs trīs komponista jaundarbi – Septītā simfonija, Koncerts obojai un miniatūra Santakrusa.

Koncerta pirmās daļas muzikālais centrs būs Koncerts obojai. Ar žanra apzīmējumu "koncerts" Imanta Kalniņa darbu sarakstā līdz šim rodami vien divi opusi – studiju laikā 1963. gadā sacerētais Čellkoncerts un 1966. gadā radītais viendaļīgais Koncerts orķestrim. Vaicāts, kādēļ tapis koncerts ar obojas solo, Imants Kalniņš atzīst, ka obojas tembrs ir īpašs: "Tam ir noslēpumains, orientāls valdzinājums un tas nav salīdzināms ne ar vienu citu pūšaminstrumentu." Šajā skaņdarbā būs iespēja dzirdēt Latvijas Nacionālās operas orķestra oboju grupas koncertmeistara un Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmās obojas Pētera Endzeļa solo.

Īpaši šai reizei tapusi arī simfoniskā miniatūra stīginstrumentu orķestrim Santakrusa, kuras galvenā tēma skanēja 2007. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī. 

Koncerta otrajā daļā skanēs Imanta Kalniņa Septītā simfonija, kuru no Sestās šķir piecpadsmit gadu. Tās ieceri autors neatklāj, sakot, ka pārstāstīt ar vārdiem to, ko vēsta mūzika, ir apmērām tas pats, kas mēģināt aprakstīt, kā smaržo puķe. Klausītāju gaida pārsteigums, kas Imantam Kalniņam šajā žanrā būs sakāms tiem, kas labi atceras dinamiskas enerģijas pārpilno, roķīgo Ceturto simfoniju (1973), zīmīgi citēto tautasdziesmu Caur sidraba birzi gāju Piektās simfonijas finālā (1979), kā arī Balli pilī Rabindranata Tagores dzejas iedvesmotajā Sestajā simfonijā ar kora līdzdalību (2001).

Par koncerta krāšņo skanējumu rūpēsies Liepājas Simfoniskais orķestris, kas vienmēr bijis spožs Imanta Kalniņa mūzikas interprets, un publikas atzinības lutinātais maestro Māris Sirmais – prasmīgs un iejūtīgs Latvijas komponistu daiļrades tulks.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīze tirdzniecības tīklā un koncertzāles Cēsis kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja