Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koncertzālē Lielais dzintars skanēs Kārļa Lāča Latvju simfonija un Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts

Piektdien, 4. oktobrī, pulksten 19 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā koncertēs ar pianistu Vestardu Šimku, kopā atskaņojot pasaulslaveno Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu. Šajā vakarā Liepāja piedzīvos arī Kārļa Lāča Latvju simfonijas pasaules pirmatskaņojumu, informēja Liepājas Simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

“Visu Latvijas orķestru vidū tieši Liepājas Simfoniskais orķestris pēdējo desmit gadu laikā ir aicinājis mani kopīgi uzstāties visbiežāk, tādēļ mākslinieciski esam iemācījušies saprasties īpaši labi. Tas pats attiecas arī uz diriģentu Atvaru Lakstīgalu, kurš gandrīz vienmēr šajos koncertos ir stājies pie diriģenta pults. Tad nu katru nākamo kopīgo uzstāšanās reizi gaidu ar īpašu prieku. Pēc kopīgi aizvadītās vērienīgās un ļoti veiksmīgās Latvijas koncerttūres pagājušā gada nogalē šoreiz uzstāsimies tieši Liepājā, lai atskaņotu grandiozāko, iespaidīgāko, romantiskāko un saviļņojošāko no visiem jelkad uzrakstītajiem klavierkoncertiem – Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu, kura bezgalīgā melodijas straume nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu,” stāsta Vestards Šimkus, piebilzdams “Jau sen esam sapņojuši ar Atvaru Lakstīgalu šo klavierkoncertu kopīgi izpildīt.”

Starp citu, būdams trīspadsmitgadīgs zēns, Vestards šo skaņdarbu pirmo reizi izdzirdējis un iemīlējis tieši Liepājā, kad to Starptautiskajā Pianisma zvaigžņu festivālā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Imanta Rešņa vadībā atskaņojis izcilais krievu pianists Staņislavs Igoļinskis. Pēc minētā koncerta viņš nekavējoties ķēries pie šī klavierkoncerta apgūšanas.

Īpašs notikums šajā vakarā būs komponista Kārļa Lāča Latvju simfonijas pasaules pirmatskaņojums. Jaundarbā ievijas latviešu tautas dziesmu tēmas un etniskie motīvi. Latvijas vēsture, valsts tapšana un tās simtgade  pusstundu garajā simfonijā savijas ar šī brīža Latvijas laika plūdumu. Skaņdarbs tapis simtgades simfoniju cikla ietvaros, ko pēc unikālā Liepājas koncertu cikla (kurā jau ietilpst 12 opusi un būs vēl 13. – Ērika Ešenvalda Saksofona koncerts!) Liepājas Simfoniskais orķestris aizsāka, lai veidotu latviešu simfoniskās mūzikas fondu nākamajām paaudzēm. “To visu mēs darām, lai šodien taptu jauni darbi, no kuriem kāds, iespējams, kaut kad nākotnē kļūtu iemīļots un slavens. Tāpēc kā nākamais pienesums simfoniju ciklā ir Kārļa Lāča simfonija. Līdz šim orķestris ir bijis pagodināts pirmatskaņot Andra Vecumnieka, Imanta Kalniņa, Riharda Dubras, Andra Dzenīša, kā arī Jāņa Lūsēna simfonijas,” saka Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis, un atzīmē “Simfonijas top ilgi, lēni un pamatīgi, tāpēc bieži negadās, kad šādi brīnumi notiek.”

Biļetes uz LSO rīkotajiem koncertiem pieejamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja