Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris gatavojas vasarnīcai un jubilejai

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) tikko sestdien piedzīvotais sezonas noslēgumkoncerts ar izcilo krievu maestro Vladimiru Fedosejevu pie diriģenta pults pārklājās ar vērienīgu nākotnes plānu izziņošanu.

Atzīmējot orķestra 90. dzimšanas dienu, šoruden no septembra līdz decembrim klausītājiem tiek piedāvāti pieci īpaši jubilejas koncerti, kuros katrā iekļauts kāds Latvijas komponista skaņdarbs. Pirmo no tiem 16. septembrī diriģēs pasaulslavenais latviešu maestro Mariss Jansons.

Stipram stipri draugi

LNSO jubilejas koncertos latviešu mūzika droši likta pasaules kultūras kontekstā. Pasaulslavenā diriģenta Marisa Jansona vadītā koncerta pirmajā daļā skanēs Hektora Berlioza Fantastiskā simfonija, savukārt otrajā daļā viņš beidzot īstenos sapni muzicēt vienā koncertprogrammā ar Raimondu Paulu pie klavierēm. Šajā daļā skanēs gan amerikāņu klasiķa Džordža Gēršvina, gan paša Raimonda Paula mūzika. Lai gan biļetes uz šo koncertu LNSO mājvietā Lielajā ģildē, kur ir tikai 600 vietu, tika pārdotas vienā acumirklī un bija, ui, cik dārgas - līdz pat 220 eiro! -, diriģents ir parūpējies, lai mūzikas studentiem un pedagogiem būtu pieejami divi koncerta ģenerālmēģinājumi. Diriģēt LNSO jubilejas koncertus atsaukušies arī tā kādreizējie mākslinieciskie vadītāji Vasilijs Sinaiskis un Olari Eltss. V. Sinaiskis, kurš LNSO vadīja no 1976. līdz 1989. gadam un pašlaik ir BBC filharmoniķu goda diriģents, diriģēs H. Berlioza dramatiskās leģendas Fausta pazudināšana un Pētera Vaska Cantabile atskaņojumu 28. oktobrī Rīgā un 29. oktobrī koncertzālē Cēsis. Igaunis Olari Eltss, LNSO galvenais diriģents no 2001. līdz 2006. gadam, viesosies 26. novembrī ar Gustava Mālera 5. simfoniju un igauņu ievērojamā simfoniķa Eduarda Tubina Kontrabasa koncertu, muzicējot kopā ar Gunāru Upatnieku, pirmo latvieti Berlīnes filharmonijas orķestrī.

Divi koncerti jubilejas sērijā būs LNSO pašreizējā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas ziņā. Koncertam 7. oktobrī viņš izvēlējies Riharda Štrausa simfonisko poēmu Varoņa dzīve (R. Štrausa krāšņais simfonisms ir mūzika, kas mūsu orķestrim piestāv īpaši), un Volfganga Dārziņa Otro klavierkoncertu, kura solists būs Reinis Zariņš. Jubileju 9. decembrī vainagos Ludviga van Bēthovena 9. simfonija un mūsu klasiķa Jāņa Mediņa Pie baznīcas. Top arī jubilejas CD un grāmata par orķestra vēsturi. "Lasīt būs tik interesanti kā detektīvu," sola LNSO direktore Indra Lūkina, jo par laiku kopš 1926. gada 5. septembra, kad Arvīda Pārupa vadībā notika pirmais Rīgas radiofona simfoniskā orķestra - tobrīd vēl tikai 14 mūziķu - koncerts, ir daudz interesantu stāstu.

Labirinti LNSO vasarnīcā

Jubilejas priekšvakarā augusta nogalē orķestris aicina uz otro vasaras festivālu LNSO vasarnīca Cēsu jaunajā koncertzālē. Programmas stūrakmeņi ir trīs lielie vakara koncerti un muzikāls uzvedums bērniem Vējš vītolos. Turpinot svinēt komponista Pētera Vaska apaļo jubileju, 26. augustā diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā skanēs vijoļkoncerts Tālā gaisma, kura soliste būs Parīzes konservatorijas maģistrantūrā studējošā Magdalēna Geka. Otrajā daļā atkārtojumu piedzīvos februārī Lielajā ģildē notikušais LNSO kinoseanss, kurš izsauca lielu publikas sajūsmu. Uz ekrāna atkal demonstrēs amerikāņu mēmā komiskā kino šedevru Safety Last! (Beidzot drošībā!, 1923), orķestrim spēlējot speciāli komponēto Platona Buravicka mūziku.

Relaksējošo chill-out vakaru 27. augustā iesāks Raimonda Tigula jaundarba Labirints pirmatskaņojums, kurā līdz ar LNSO stīgu kvartetu un citiem mūziķiem piedalīsies autors ar savu maģisko hangu. Turpinājumā - dziedātājs Daumants Kalniņš un ģitārists Kaspars Zemītis dažādu tautu un laikmetu balādēs. Festivāla noslēgumā 28. augustā, diriģenta Andra Pogas vadībā prezentējot jauno Sergeja Rahmaņinova mūzikas CD, ko izdod ASV izdevniecība Odradek Records, LNSO un Vestards Šimkus atskaņos Rapsodiju par Paganīni tēmu. Otrajā daļā - Fransisa Pulenka monoopera Cilvēka balss ar izcilo franču soprānu Karenu Vūru koncertiestudējumā Andreja Žagara režijā. 27. un 28. augustā dota arī iespēja baudīt jaunu muzikālo izrādi bērniem Vējš vītolos, kam mūziku komponē Edgars Mākens un režiju veidos Ģirts Šolis. Izrādē piedalīsies lelles, aktieri un LNSO kameransamblis Gunta Kuzmas vadībā. Būs arī muzikālās jogas nodarbības bērniem, mūzikas instrumentu meistardarbnīcas visai ģimenei, fotoizstāde. Vakara koncertu laikā darbosies radošā bērnistaba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja