Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Radio koris ar kora operu NeoArctic uzstāsies Londonā

Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros prestižajā mākslas un kultūras centrā Southbank Centre 24. un 25. maijā Latvijas radio koris uzstāsies kora operā NeoArctic, informēja kora pārstāve Dagne Indāne.

Kora opera NeoArctic pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un kopš tā brīža iespaidīgā muzikālā perfomance izrādīta Dānijā, Norvēģijā, Beļģijā, Nīderlandā un Francijā.

Muzikālais projekts tapa kā dāņu producentu apvienības Hotel pro Forma un Latvijas Radio kora kopdarbs ar komponistu Krista Auznieka un Endija Stota (Andy Stott) mūziku, Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) režijā.

Kora opera NeoArctic ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas NeoArctic galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par “dabas spēku”, kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Divpadsmit izcili Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā, un atrodot īsto vietu starp elektroniskā skaņu celiņa faktūrām un ritmiem, veido poētisku stāstu divpadsmit ainās, divpadsmit performatīvās dziesmās.

Kora opera NeoArctic jau sākotnēji iecerēta kā sinkrētisks opuss, kurā vizuālais baudījums nav pakārtots mūzikas vēstījumam, kur katram elementam ir būtiska nozīme. Vizuāli jaudīgajā un neparastajā muzikālajā kosmosā koris skan vairākos līmeņos, arī elektroniskā mūzika tiek ģenerēta no koristu balsīm.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi un talantīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un Lielās Mūzikas balvas 2017 laureāts, komponists Krists Auznieks. Mūzikas žanriskā puse būs negaidīts pārsteigums pat tiem klausītājiem, kuri jau neskaitāmas reizes pieredzējuši Latvjas Radio kora skaņisko daudzveidību.

Kā akcentē iestudējuma pirmatskaņojuma diriģents Kaspars Putniņš, “komponists Krists Auznieks iemieso sevī gandrīz visus mūzikas žanrus, viņa muzikālā pieredze ietver sevī gandrīz visu to spektru, ko mēs varam iedomāties. Viņa mūzikas valoda ir nobriedusi, ar ārkartīgi spēcīgu raksturu, skaidru identitāti.” Kaspars Putniņš atzīst, ka neskatoties uz savu bagāto pieredzi kormūzikā, “tādu kormūziku es līdz šim nekad neesmu dzirdējis. Tā iemieso daudz amerikāņu minimālisma elementus, bet vienlaicīgi arī ir cilvēciska, spēka un enerģijas pilna.”

Latvijas Radio kora kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri Hotel Pro forma un režisori Kirstenu Dēlhomu desmit gadu laikā vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba Operācija: Orfejs’ (2007) panākumiem tika veidotas izrādes War Sum Up (Kara daba 2011) un NeoArctic (2016).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja