Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Liepājas Lutera baznīcā notiks Latvijā ražoto Hammond ērģeļu atklāšanas koncerts

Piektdien, 12. maijā, plkst. 19 Liepājas Lutera baznīcā notiks Latvijā ražoto Hammond ērģeļu atklāšanas koncerts.

Hammond ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. Taču Latvijas kultūras vēsturē īpašs ir fakts, ka šī slavenā zīmola elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī pie mums Rīgā – Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcas Hammond, kurš, pateicoties Antrai Dreģei un biedrībai Spektrs, šogad ir atkal sācis skanēt. Lai nosvinētu šo notikumu, piektdien, 12. maijā plkst.19.00 Liepājas Lutera baznīcā notiks Hammond ērģeļu atklāšanas koncerts, kurā ar īpaši šim unikālajam instrumentam veltītu programmu uzstāsies Atis Andersons (Hammond ērģeles), Santa Šillere (vokāls), Āris Ozols (ģitāra) un Andris Buiķis (sitaminstrumenti). Koncertam pievienosies arī īpašais viesis, pianists Bence Vašs (Bence Vas, Polija/Ungārija), kurš spēlēs Latvijā ražotās Hammond ērģeles.

Bence Vašs ir komponists, Hammond ērģelnieks, vairāku ansambļu līderis un gleznotājs. Viņš ir ierakstījis un izdevis sešus mūzikas albumus, uzstājies Prāgā, Berlīnē, Štutgartē, Budapeštā, Krakovā, Varšavā un citur; spēlējis kopā ar vairākiem mūsdienu džeza izpildītājiem. Pašlaik dzīvo, muzicē un glezno Polijā.

12. maija koncertā būs iespēja dzirdēt Liepājas Hammond unikālo skaņu, novērtēt līdz šim restaurācijā paveikto, iepazīties ar Liepājas ērģeļu stāstu un tālāko instrumenta atjaunošanas plānu. Koncertā klausītāji dzirdēs mūsdienu komponistu oriģinālmūziku groove ritmos – gan kompozīcijas izsmalcinātās džeza tradīcijās, gan darbus ar fusion elementiem harmonijā un improvizācijās.

"Pasaulslavenās Hammond ērģeles ansambļa skanējumam piešķir unikālu krāsu," atzīst koncerta programmas autors Atis Andersons. "Šī instrumenta dinamikas un tembrālās iespējas ir ļoti plašas, sākot ar trausli maigu krāsu līdz pacilājoši spēcīgam skanējumam. Šī iemesla dēļ Hammond ērģeles ir apbūrušas māksliniekus dažādos mūzikas žanros un uzrunājušas klausītājus daudzu gadu garumā."

Liepājas Hammond ir unikāls VEF ražots eksemplārs, ko 1937. gadā Liepājas Lutera baznīcai dāvājis Kārlis Ulmanis. Kā to atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators no Nīderlandes Ganderts de Bo (Gandert de Boo), Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, uz kuriem parasti muzicē pasaulē, tādēļ tām ir īpaša vērtība. Diemžēl ērģeles jau vairāk nekā 15 gadus nav darba kārtībā, tādēļ 2021. gada nogalē mūzikas producente Antra Dreģe kopā ar ērģelnieku un jauno džeza mūziķu skolotāju Ati Andersonu iniciēja Liepājas Hammond atjaunošanas projektu.

Projekta turpinājumā vēl jāparūpējas par instrumenta koka daļu restaurāciju, kā arī atbilstošu gaismas un skaņas aprīkojumu pie ērģelēm, lai instrumenta lietošana būtu mūziķiem ērta un atbilstu mūsdienu tehniskajām prasībām. Vienlaikus nepieciešams risināt arī ērģeļu telpas siltuma jautājumu ziemas periodā, kas ir ļoti svarīgi, lai uzturētu kārtībā atjaunotos mehānismus. Tāpat ir uzsāktas sarunas par sadarbību ar Liepājas mūzikas koledžas džeza nodaļu un plānots, ka topošie mūziķi varēs vingrināties uz oriģinālā Hammond instrumenta, kā arī veidot jaunas kompozīcijas un koncertus, kuru centrā būtu VEF ražoto ērģeļu īpašā skaņa.

Novērtējot Hammond nozīmīgo vietu Latvijas kultūras vēsturē un apkopojot vērtīgos restaurācijas procesā iegūtos materiālus (rasējumus, instrumenta detaļas, aprakstus, fotogrāfijas), tiek domāts par to, lai pēc instrumenta restaurācijas darbu paveikšanas ērģeļu telpā varētu izveidot pastāvīgu ekspozīciju par Hammond ērģelēm Latvijā. Kopējā ērģeļu atjaunošanas projektam nepieciešamā summa ir 16 425 eiro. Projektu ar 4000 eiro atbalstījusi Liepājas pilsēta, 3600 eiro piesaistīti VKKF projektu konkursā. Šie līdzekļi kopā ar koncertos saziedoto naudu jau izlietoti, lai savestu kārtībā skaņas mehānismus un iegādātos Leslie skaļruni. Lai varētu pabeigt iecerētos darbus, nepieciešami vēl ap 7913 eiro, kas tiks izlietoti instrumenta koka daļu restaurācijai, regulārai tehniskai apkopei un apsildes jautājumu risināšanai.

Projekts notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Kultūras projektu līdzfinansējumu. Konts ziedojumiem ar norādi Liepājas Lutera baznīcas Hammond ērģeļu remontam:

Kultūras biedrība SPEKTRS
Reģ. Nr. 40008050207
A/S Swedbank, HABA LV22
LV24HABA0551009477455

Koncerta biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja