Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Meistarkursu 20 gadu jubilejas vēriens

Tas bija liels iedrošinājums un ļoti liels atbalsts manos studiju gados - Ēriks Ešenvalds, viens no šodien pasaulē vispazīstamākajiem latviešu komponistiem, vērtē Starptautiskos latviešu jauno mūziķu meistarkursus, kuros pats šonedēļ skolo jaunos komponistus.

XI Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi Siguldas Mākslu skolā un koncertzālē Baltais flīģelis šonedēļ pulcē ap 90 audzēkņu un krietnu pulku pasniedzēju, mūzikas meistaru no 11 valstīm. Meistarkursi notiks jau vienpadsmito reizi un atzīmēs divdesmit gadu jubileju, kopš tie norit Latvijā: šī tradīcija iesākās Kanādas austrumos, Orfordā, kur pēc sabiedriskā darbinieka Mārtiņa Štauvera un viņa kundzes Ilgas Štauveres iniciatīvas no 1985. gada līdz 1990. gadam notika trīs latviešu mūzikas nometnes; ievērojamais komponists Tālivaldis Ķeniņš bija padomdevējs un lektors. Pirmā šāda radošā nometne Latvijā tika noorganizēta 1994. gadā Jaungulbenē, pēc tam (divu gadu ciklā) bija septiņi meistarkursi Ogrē, bet kopš 2010. gada šī tradīcija turpinās Siguldā.

"Mūsu nometnēs esam kļuvuši par vienu lielu ģimeni, kurā kādreizējie audzēkņi atgriežas kā pasniedzēji. Šī ģimene ir ļoti paplašinājusies, bet dvēsele nav mainījusies - mūzikas mīlestība ir mūsu kopīgā saikne. Tā iedvesmo un liek mums saskatīt svarīgo latviešu mūzikas brīnišķīgajā izpausmē daudzos veidos," saka Štauveru meita, komponiste un meistarkursu mākslinieciskā vadītāja Dace Aperāne, kura turpina vecāku iesākto svētīgo darbu.

Šāgada nometnes tēma ir latviešu mūzika un mūziķi pasaulē, liekot uzsvaru uz latviešu mūzikas un mūziķu sasniegumiem, turklāt mācībspēku vidū būs daudzi kādreizējie meistarkursu audzēkņi, kuri šodien ir ievērojami mūziķi. Par savu dzīvi operas pasaulē stāstīs pasaulslavenā operdīva Maija Kovaļevska, jaunos mūziķus izglītos čellists Mārcis Kuplais, kurš vēl tikai pirms dažiem gadiem te bija audzēkņa statusā, bet tagad izstudējis un dzīvo Šveicē.

Jau ieradušās divas no talantīgajām māsām Skridēm - pianiste Lauma Skride, kura tagad pārmaiņus dzīvo Vācijā un Turcijā, un altiste Linda Skride-Zondervane, kuras dzīve tagad rit Zviedrijā. No Vācijas ieradusies komponiste Ruta Paidere, savukārt viņas kolēģe Gundega Šmite līdzi no Grieķijas atvedusi arī savu draugu elektroniskās mūzikas komponistu Dimitriju Maronidi. Kādreizējie meistarkursu audzēkņi bijuši arī šodienas pasniedzēji - pianiste Agnese Egliņa, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs, pianisti Artūrs Cingujevs un Herta Hansena, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, komponisti Santa Bušs un Jānis Petraškevičs. Joprojām šie meistarkursi ir vienīgie Latvijā, kur pārstāvētas tik daudzas specialitātes: visi stīgu instrumenti, klarnete, fagots, sitaminstrumenti, vokālā māksla, kordiriģēšana, pedagoģija, kompozīcija.

Radošais pienesums, kas meistarkursu laikā no 1. līdz 9. jūlijam pieejams ikvienam, ir koncerti Siguldas Baltajā flīģelī un evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Izmantojiet iespēju, ieeja ir bez maksas.

Pirmajos divos vakara koncertos Baltajā flīģelī (1. jūlijā plkst. 17, 2. jūlijā plkst. 19) uzstāsies mācībspēki - ievērojami mūziķi no Latvijas un ārzemēm. Turpat 3. jūlijā plkst. 19 meistarkursu vadītāji un kamerkoris Anitas Kuprisas (ASV) vadībā sniegs koncertu pāragri mirušā komponista, diriģenta Imanta Mežaraupa un pedagoģes Aurikas Gulbes piemiņai. Meistarkursu audzēkņi rādīs, ko iemācījušies, trijos koncertos, sākot ar sestdienu, 5. jūliju, plkst. 19 Siguldas ev. luteriskajā baznīcā un beidzot ar 7. jūlija programmu Baltajā flīģelī. Garīgās mūzikas koncertā Siguldas ev. luteriskajā baznīcā 6. jūlijā plkst. 12.30 muzicēs meistari un kursu jaunums - senās mūzikas vokālais ansamblis, ko vada Guntars Prānis.

Mēdz apgalvot, ka humors un smiekli nav mūzikas stiprā puse. Pēdējo gadu meistarkursos sagatavotie Beztalanta vakari ir pierādījuši gluži pretējo. Jautrie mūziķu nedarbi būs baudāmi Baltajā flīģelī 6. jūlijā plkst. 19. Meistarkursu noslēgumkoncertu 8. jūlijā plkst. 16 krāšņos meistarkursu kamerorķestris diriģenta Normunda Dreģa vadībā, kamerkoris un senās mūzikas vokālais ansamblis.

Vairāk informācijas: www.baltaisfligelis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja