Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mūžam jaunie veterāni

Festivāls Bildes joprojām piedāvā visplašāko ieskatu pašmāju mūzikā

Kopš Liepājas dzintars, Sinepes un Medus, Valmieras rokfestivāls un pat par tiem krietni jaunākie Zvērā un Fonofest vairs nenotiek, Bildes palicis vienīgais festivāls, kura koncertos iespējams vienkop redzēt un dzirdēt tik daudz dažādu paaudžu un žanru mūziķu no Latvijas. Tas iespējams, jo katra uzstāšanās ilgst ne vairāk kā ceturtdaļstundu. Protams, pilsētas centrā rudens un ziemas pārejas perioda drēgnumā izpaliek nakšņošana pie dabas krūts, turklāt nez vai pie Rīgas Kongresu nama, kas jau gadiem ilgi ir Bilžu koncertu mājvieta, kāds ļautu sliet teltis vai vienkārši "atplīst" zālītē, par iekrišanu glauni izgaismotajā strūklakā nemaz nerunājot.

Kopš pirmsākumiem gandrīz trīsdesmit gadu senā pagātnē, kad Bildes notika Anglikāņu baznīcā, festivāls saglabājis savu saistību ar vizuālo mākslu – ik gadu notiek izstādes, kurās mūziķi rāda savus darbus, ko izgatavojuši vasaras nometnēs, kas ik gadu tikušas organizētas dažādās viesmīlīgās vietās Latvijas laukos un ārzemēs. Līdz šim par mākslas darbiem padarīti krēsli, galdi, šķīvji, pogas un citi funkcionāli priekšmeti. Šogad izstāde Bilžu sēta līdz 28. oktobrim skatāma tirdzniecības centrā Spice un lielo koncertu laikā – no 30. oktobra līdz 1. novembrim – Kongresu namā.

Divdesmit devītā mūzikas un mākslas festivāla Bildes koncerti sāksies 21. oktobrī ar folkkoncertu Kongresu nama Jaunajā zālē. Dalībnieki labi pazīstami – kopš pirmā festivāla aktīvais Kaspars Dimiters, Haralds Sīmanis, Helēna Kozlova, Austra Pumpure, Arnis Miltiņš, Ēriks Loks, Uldis Kākulis, Anta Enģele un citi.

Nākamajā dienā turpat notiks Jauno dziesminieku saiets. Jāatzīst, ka arī viens otrs šī koncerta dalībnieks jau uzskatāms bezmaz par veterānu, tomēr viņi ar savām radošajām, mūsdienīgākajām izpausmēm pārstāv jauno dziesminieku vilni un vairāk iederas šajā koncertā. Tie ir Kārlis Kazāks, Māra Upmane-Holšteina, Goran Gora, Mikus Frišfelds un it īpaši kādreizējais M. Gvardes, Kartāgas un Hospitāļu ielas, tagad Mantas līderis Edgars Šubrovskis kopā ar komponisti, flautisti un dziedātāju Sniedzi Prauliņu, ar kuru viņš sadarbojies gan Māra Šverna dziesmu albumā Brāļi un māsas, gan Mantas ierakstā, un tagad abi ir precēts pāris. Kopā ar grupu DJ Krankenwagen Šubrovskis uzstāsies arī Jauno grupu un Bilžu veterānu kopprojektu koncertā 30. oktobrī. Arī Imants Daksis kāps uz skatuves divas reizes dažādos ampluā – gan Jauno dziesminieku saietā, gan Bilžu veterānu koncertā 1. novembrī projektā Smagi kopā ar Juri Riekstiņu un Juri Kroiču no K. Remonta. Viņu sadarbības augļi jau izskanēja K. Remonta koncertos koncertzālē Palladium un festivālā Laba daba, kur Imants bija visemocionālākais savulaik Viļņa Linuža dziedāto dziesmu izpildītājs.

23. oktobrī blūza koncertā uzstāsies vakara vadītājs, līdz šim nenovērtētais latviskā blūza meistars Ainars Pūpols & π Blues, Mitrokhin’s Master Band, The Blues Gang, pianists Gints Žilinskis u. c. Viena no blūza kultūras popularizētāja Dailes Ziga bīdītajām grupām Coolmans Report šajā koncertā neuzstāsies, toties tā būs dzirdama Bildēs sevi jau pieteikušo grupu un radošo personību kopprojektu koncertā 31. oktobrī kopā ar žurnālistu Jāni Domburu. Šajā vakarā kopā ar mūziķiem uz skatuves kāps un, iespējams, pirmo reizi mūžā publiski muzicēs vēl vairāki žurnālisti, aktieri, režisori, raidījumu vadītāji.

Joprojām mīkla – kāpēc Bilžu blūza koncertā nespēlē Gundars Rullis? Cits ģitāras virtuozs ar stāžu – Jānis Vanadziņš – arī Bildēs uzstāsies divreiz – gan blūza koncertā ar savu grupu Mozambika, gan kopā ar reperi Pikaso, kas solās būt viens no muzikāli interesantākajiem priekšnesumiem šīgada festivālā, blūza ģitārai satiekoties ar hiphopu. Sadarbības projektu koncertā ar jaunajām grupām katrs atsevišķi uzstāsies arī vai visi Pērkona dalībnieki – Juris Kulakovs, Nauris Puntulis, Ieva Akuratere un Raimonds Bartaševics, kā arī Guntis Veits, Juris Kaukulis, Viktors Lapčenoks, Zane Dombrovska, Juris Lasinskis, Artis Dvarionas, Armands Alksnis, Jānis Bukums, kurš šogad atgriezies uz skatuves pēc ilgāka pārtraukuma, u. c. Viena vērienīga atgriešanās gaidāma arī festivālu tradicionāli noslēdzošajā Bilžu veterānu koncertā – pēc ilga pārtraukuma tur uzstāsies astoņdesmito gadu simforoka grupa Krasts, kuru pazīstamākā dziesma bija patriotiskais šedevrs Tavas saknes tavā zemē, kā arī Dzidriņas megasistēma, Karakums, Keksi, Lolita Novikova, Juris Pavītols, Pērkons, Raxtu Raxti, Rīgas Viļņi, Aija Vītoliņa, UFO grupa, Varis Vētra un daudzi citi.

Festivāls Bildes
Koncerti Rīgas Kongresu namā 21.–23.X; 30.X–1.XI
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā
Informācija www.bildes.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja