Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Mūzikas un teātra abstinence

Aktrise Ilona Balode uzsāk dziedātājas karjeru


Agrākā ventspilniece Ilona Balode (26) jau vairākus gadus par savām mājām sauc Rīgu — studiju laikā pavadījusi vairākus gadus slavenajā Baltajā kazā, tagad kopā ar kaķi mitinās pie Lielajiem kapiem un jau gadu ir viena no Dailes teātra "dziedošajām aktrisēm". Lai arī teātrī izrādes jau beigušās, tomēr tā telpās valda rosība — notiek gatavošanās gaidāmajam Dailes teātra vasaras festivālam Siguldā. Ilona šajā pasākumā uz skatuves kāps ne tikai aktrises ampluā, jo 21.jūnija pašā vakarā viņa debitēs kā grupas Abstinence vokāliste.

Ūdens un asinis


Līdz šim Ilona epizodiski, bet spilgti uzplaiksnījusi Dž.Dž.Džilindžera izrādēs Tas trakais, trakais Harijs, Drakula.Svešās asinis un Lodes pār Brodveju, kā arī Baņutas Rubesas iestudētajā mūziklā Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis, taču aktrises ceļš līdz šai skatuvei bijis raibs. "No sākuma malos mūzikas jomā, beidzu diriģentus Ventspils mūzikas koledžā," atceras Ilona, kura par spīti muzikālajai izglītībai, tomēr alkusi arī pēc teātra. "Man šīs abas lietas vajadzīgas, gluži kā ūdens un asinis," tā Ilona. Tā kā togad Latvijas Kultūras akadēmijā aktieru kurss nav uzņemts, viņa iestājusies Latvijas Mūzikas akadēmijā, taču vēlāk izturējusi arī konkursu aktieros. Tas bijis eksperimentālais kurss, kurā pirmo reizi nav gatavoti aktieri kādam konkrētam teātrim — viss bijis atkarīgs no paša veiksmes. Tagad Ilona atzīstas, ka Dailes teātris bijis viņas lielais, svētais sapnis, par ko viņa pat nav uzdrīkstējusies skaļi runāt — tik neiespējama šķitusi iespēja spēlēt uz šīs skatuves. Taču vēlēšanās piepildās — abas ar tagadējo kolēģi Ilzi Ķuzuli jau eksāmenu laikā noskatījuši teātra atbildīgie vīri, un pēc pusgadu gariem pārbaudījumiem, nedēļu pirms izlaiduma, abām pateikts: "Apsveicam, jūs esat uzņemtas Dailes teātra kolektīvā!"

Abstinence ir kosmoss


Dailes teātrī Ilona pieskaitīta "dziedošo aktieru" pulciņam — viņas spēcīgā balss skan, gan izdziedot jaunās, naivās Alises van Helsingas sajūsmu par Drakulu, gan koķetējot ar Potifaru Vebera muzikālajā stāstā par Jāzepu un viņa brāļiem. Taču Ilona dzied arī ārpus lomām — līdz ar viņas un Ilzes parādīšanos teātrī aktrises Ieva Pļavniece varējusi realizēt savu ilgi loloto ideju, dziedošo aktrišu ansambļa izveidošanu. Pieaicināta vēl dziedātāja Rudīte Būmane, un izveidota apvienība Zelta lapsiņas, gluži kā ironiska atbilde Dailes teātrī mūžam klātesošajai puišu grupai Dzelzs vilks. Taču Ilonai ar to nav pieticis. "Sapratu, ka vēlos izteikt sevi mūzikas žanrā, kas neatbilst vieglajai teātra mūzikai," stāsta aktrise, turklāt vairāki mūziķi, ar ko viņai nācies sastrādāties, iedrošinājuši — balss materiāls esot labs, viss izdošoties. Tā arī tapusi Abstinence — mūziķu apvienība, kas spēlē "industriāli gotisko nākotnes rokmetālu". Bez Ilonas tajā par muzikālo skanējumu atbildīgi arī Valērijs Cīrulis (ģitāra), Gatis Gaugers (taustiņi), Kaspars Grīnbergs (bungas) un Ivars Ozols (basģitāra). Dzirdot šo grupu vēl mēģinājumu telpās, rodas sajūta, ka viņi aizpildīs to nišu, kurā savulaik stabili atradās Skumju akmeņi, un kuru jau pirms laba laika pameta Dzelzs vilks.

Kāpēc izvēlēts šāds nosaukums? "Medicīniski abstinence nozīmē kaut kā trūkumu — mīlestības, alkohola, mūzikas… Un tajā pašā laikā tā ir tiekšanās pēc nepieciešamām sajūtām, var pat teikt, ka abstinence sevī ietver visu kosmosu!" Dziesmas esot par dažādām tēmām, vairākām no tām arī Ilona ir tekstu autore — kā pati atzīst, viņai vārdi rodas, dzirdot mūziku. Debijas uznāciens vēl priekšā, aktrise stāsta, ka sajūtas gluži kā pirms pirmizrādes, neiztrūkstot arī lampu drudzis. Turklāt ģenerālmēģinājuma nebūšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja