Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Operā notiks Jāzepa Vītola solodziesmu koncerts

Šodien plkst.15 Latvijas Nacionālās operas (LNO) Beletāžas zālē notiks izcilā latviešu komponista Jāzepa Vītola solodziesmu koncerts, informēja LNO Sabiedrisko attiecību daļā.Izcilā latviešu komponista 150 gadu jubilejā LNO sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) klausītājiem piedāvās trīs Vītola solodziesmu koncertus ar latviešu dzejnieku vārdiem.

Koncertos uzstāsies gan LNO solisti, gan talantīgākie JVLMA studenti.Šodien koncertā skanēs Vītola solodziesmas ar Jāņa Poruka, Aspazijas, Raiņa, Eduarda Zeibota, Gustava Šķiltera, Augusta Saulieša un Jāņa Jaunsudrabiņa vārdiem, ko izpildīs Viesturs Jansons, Marina Krempoha, Rihards Mačanovskis, Kalvis Kalniņš, Ieva Parša, Guntra Kuzmina, Baiba Berķe, Rihards Millers un Kristīne Gailīte.Nākamais koncerts notiks 12.martā. Šajā koncertā skanēs Vītola solodziesmas ar Annas Brigaderes, Friča Bārdas, Andreja Frīdenberga un Jāņa Akuratera vārdiem. Solisti būs Viesturs Jansons, Kalvis Kalniņš, Ieva Parša, Aira Rūrāne, Krišjānis Norvelis, Inga Šļubovska, Baiba Berķe, Jolanta Strikaite, Diāna Silova, Rihards Millers un Kristīne Gailīte.Noslēdzošais koncerts notiks 13.aprīlī, un šajā priekšnesumā skanēs Vītola solodziesmas ar Kārļa Skalbes, Andreja Kurcija, Elzas Stērstes, Edvarda Vulfa, Kārļa Jēkabsona, Antona Austriņa, Jāņa Ziemeļnieka un Zeltmata vārdiem. Kā solisti šajā koncertā piedalīsies Viesturs Jansons, Kalvis Kalniņš, Ieva Parša, Aira Rūrāne, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Sonora Vaice, Andris Ludvigs un Kristīne Gailīte.Visos koncertos pavadījumu uz klavierēm spēlēs Aldis Liepiņš, Herta Hansena, Mārtiņš Zilberts un Dace Kļava.Vītols ir iespaidīgākā personība latviešu mūzikā 20.gadsimta pirmajā pusē. Viņa darbību nevar uzskatīt tikai par lokālu, jo komponists ar savu darbu ietekmēja visas Eiropas garīgo dzīvi, akcentēja Kultūras ministrijas izveidotās darba grupas Jāzepa Vītola atceres organizēšanai vadītājs Arnolds Klotiņš.Jāzeps Vītols (1863-1948) bija latviešu komponists un mūzikas pedagogs, viņš ir izaudzinājis vairākas latviešu komponistu paaudzes, izglītojis daudzus cittautu mūziķus. Viņš radījis daudz pazīstamu skaņdarbu balsij un klavierēm, simfonijas un kora balādes. Vītols spēja vāciskas audzināšanas un krieviskas mūzikas kultūras krustojumā sevī izkopt savas tautas kultūras apziņu. Ar savu daiļradi viņš ir pacēlis līdz klasiskajam līmenim daudzus latviešu mūzikas žanrus un ar savu darbību strauji virzījis uz priekšu profesionālo mūziku Latvijā. Komponists bija goda profesors un goda biedrs dažādu kaimiņvalstu augstskolās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja