Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Operdīvas satiksies Dzintaros

"Ir mirkļi, kad arī mums uz skatuves laiks apstājas. Ceram šeit kaut ko tādu izdzīvot," pasaulslavenais latviešu soprāns Elīna Garanča saka par šovakar, 11. jūlijā, plkst. 20 Dzintaru koncertzālē gaidāmo koncertu, kurā viņa uzstāsies kopā ar izcilo abhāziešu soprānu Hiblu Gerzmavu.

Pirmais viņu kopīgais koncerts Eiropā ar muzikālo un temperamentīgo maestro Karelu Marku Šišonu pie festivāla orķestra diriģenta pults kļūs par īstu vasaras sezonas pērli, priecājas koncerta rīkotāji, kompānija ART Forte, kas šo notikumu klausītājiem piedāvā fonda Baltijas muzikālās sezonas vasaras pasākumu programmā.

  

Draugu ugunskurs

Abas operdīvas pirmo reizi sastapās 2014. gadā, dziedot galā koncertā Klasika Pils laukumā Sanktpēterburgā, bet šoruden abas dziedās Kšištofa Varļikovska iestudētajā Džuzepes Verdi operā Dons Karloss Parīzes Nacionālajā operā, kur Hibla Gerzmava būs karaliene Elizabete, bet Elīna debitēs savā sapņu lomā, atveidojot princesi Eboli. Pērnvasar Dzintaros Elīna Garanča spoži uzstājās kopā ar Dmitriju Hvorostovski, vēl citus gadus dziedājusi Džuzepes Verdi Rekviēma un Ludviga van Bēthovena 9. simfonijas solistu ansambļos. Elīna Garanča nenoliedz, ka labprāt vēlētos arī turpmāk aicināt uz koncertiem Jūrmalā savus tuvākos skatuves kolēģus, jo "draugu ugunskurs vajadzīgs vienmēr".

Elīna Garanča ir labākais mecosoprāns mūsu valsts vēsturē. Pasaules ievērību un slavu viņa izpelnījās, jau debitējot Zalcburgas Operas festivālā 2003. gadā. Dzimtenē divreiz izpelnījusies Lielo Mūzikas balvu (2000, 2010), dziedātāja 2010. gadā tika atzīta par MIDEM Classical un Musical America Gada dziedātāju, izcilāko Karmenas lomas interpreti uz ASV skatuvēm 25 gados. Ierakstu kompānija Deutsche Grammophon desmit gados laidusi klajā jau septiņus Elīnas Garančas soloalbumus, turklāt trīs no tiem ir saņēmuši Vācijas mūzikas ierakstu industrijas galveno ECHO Klassik balvu. Šobrīd Elīna Garanča jau izvēlas nākamā mūzikas albuma saturu.

Abhāziešu soprāns Hibla Gerzmava bija pirmā vokāliste, kam izdevās ne tikai uzvarēt prestižajā Čaikovska konkursā, bet arī iegūt tā Grand Prix. Jāpiebilst, ka tobrīd viņa bija mācījusies dziedāt tikai sešus gadus, jo sākumā apguva klavieru un ērģeļu spēli. Kopš agras jaunības viņa savu radošo likteni saistījusi ar Maskavas Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko muzikālo teātri, kļuvusi par tā operas trupas spožāko dārgakmeni. Viņas brīvi plūstošais, lidojošais, visā diapazonā brīnišķīgi ietonētais liriskais soprāns sajūsmina publiku gan Ņujorkas Metropolitēna operā, gan Parīzes operā, Londonas Koventgārdenā un Milānas La Scala, Krievijas Lielajā teātrī Maskavā un Sanktpēterburgas Marijas teātrī. Hibla Gerzmava Latvijā ieradās tikai pašā pirmdienas vakarā no Londonas.

 

Spilgtas reprezentācijas

Kopīgajā koncertā 11. jūlijā Dzintaru koncertzālē izskanēs visskaistākās operu ārijas un dueti. Karela Marka Šišona diriģētā koncerta programmā iekļauti Bellīni, Verdi, Bizē, Masnē un citu komponistu skaņdarbi. "Koncerta programmā atspoguļojas labākais, ko mākslinieki var parādīt. Mūzika, ko atskaņosim, ļoti spilgti izsaka katru no mums. Elīna Garanča dziedās fragmentus no Karmenas, Hibla Gerzmava – no Otello, kur spoži atveidojusi Dezdemonu. Es diriģēšu klausītāju iemīļotus skaņdarbus. Izvēlējāmies mūziku, kas piestāv šai vietai, brīvdabas koncertzālei un ko cilvēki grib dzirdēt," Karels Marks Šišons stāsta par šāvakara koncertu. "Man ļoti patīk saskaņoties ar skatuves partneri. Man ir svarīgi sadziedāties. Cerams, rīt nelīs. Tā ir mūsu vislielākā cerība," piebilda Elīna Garanča.

Šī vasara dziedātājai ir intensīva, tomēr līdzās Eiropas koncertturnejai un izrādēm viņa piekritusi strādāt Eirovīzijas koru konkursa žūrijā Rīgā. "Tas ir liels pārdzīvojums un ārkārtīgi laikietilpīgs process, lai varētu sagatavoties. Es esmu Jaunava pēc horoskopa, man ir jābūt zināmai skaidrībai un kārtībai par visu, ko daru. Pirmo reizi sēdēšu žūrijā, pirmo reizi komentēšu priekšnesumus. Katrā ziņā man ir kora dziedāšanas pieredze, daudzus gadus biju pirmais, atbalstošais alts tēta korī, un domāju, ka man ir zināma saprašana par kora dziedāšanu. Ar ziņkārību gaidu šo pasākumu," atzina Elīna Garanča.

Kā sev visnozīmīgākos piedzīvojumus un nākotnes notikumus Elīna Garanča atzīmēja Riharda Štrausa operas Rožu kavalieris jauniestudējumu un tā starptautisko translāciju 13. maijā Ņujorkas Metropolitēna operā, kurā Renē Fleminga atvadījās no operskatuves, bet Elīna Garanča – no 18 gadus dziedātās Oktaviāna lomas. "Ļoti skaists bija brauciens uz Meksiku pagājušā gada janvārī, nākamgad janvārī atkal došos turp. Nākamajā sezonā ir daudz ļoti skaistu notikumu. Pirmais – Verdi Dons Karloss oktobrī Parīzē, kur dziedāšu Eboli lomu, pēc tam Verdi Rekviēms kopā ar Rikardo Muti, kuru es vienkārši dievinu un cienu. Ļoti gaidu tieši šo Rekviēmu kopā ar viņu. Aprīlī – Dalilas partijas debija Vīnes Valsts operā (Sensānsa operā Samsons un Dalila). Gatavoju jaunu repertuāru, pirmoreiz dziedāšu R. Vāgnera Vēzendonkas dziesmas (klaviervakarā). Par daudz. Bet man bija liela vēlme četras nedēļas atpūsties un neatvērt muti, dziedātājiem tas ir nepieciešams. Balss ir kā labs vīns, ko katru nakti nevar grozīt. Šad un tad ir labi vienkārši paklusēt," stāstīja Elīna Garanča. Šovasar jubilejas svinēja arī viņas un Karela Marka Šišona iekoptais mūzikas festivāls Austrijas Alpos. "Šogad bija desmit gadu jubileja Gotveigā un piecu gadu jubileja Kicbulā. Mums ir idejas, kā iesaistīt arī dziedātāju jauno paaudzi." Pie nākotnes apvāršņa vīd arī īpašā sapņu loma – Amnerisa Dž. Verdi Aīdā, kur debija paredzēta 2020. gada martā. "Bet tik tālu vēl nedomāju. Galvenais mērķis man pašlaik ir Dons Karloss oktobrī Parīzē."

 

 

 

Top komentāri

atkal jautājumi
a
Ledusauksta upe tek, man negribas tajā kājas mērcēt un slimam būt... Tādas asociācijas manī izraisa garančas dziedāšana. Bet par ezotērisko: varbūt abas ir iestājušās kāda totalitārā sektā? Varbūt sātaniskā, lai sponsorē "gara mākslu? Jo kāpēc tāda, atvainojiet, muldēšana?
Radio intervijā
R
dīva Garanča dīvu Hiblu Gerzmavu haksturoja kā "ezotērisku". Būtu interesanti saprast, ko dīva Garanča saprot ar šo terminu. Nekā personīga.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja