Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Oriģinālversijā izdota Imanta Kalniņa 4.simfonija

Unikālu Imanta Kalniņa 4.simfonijas  ierakstu sagatavojusi mūzikas izdevniecība "Upe tuviem un tāliem", leģendāro simfoniju laižot klajā vienlaikus divos formātos - gan kā vinila plati, gan CD formātā. 

Simfonijas pirmatskaņojums dziļajos stagnācijas padomjlaikos simfoniskajā koncertā pulcēja klausītāju stāvgrūdām pilnu Lielo ģildi. Tas pievērsa simfoniskajai mūzikai jaunu auditoriju, jo spēcīgi uzrunāja ar simfoniskās un rokmūzikas sintēzi (simfonijā izmantots rokmūzikas bungu komplekts, nozīmīga ir ģitāra.) Arī šo rindiņu autore, tolaik vēl vidusskolniece, kopā ar vienaudžiem tikusi Lielajā ģildē, klausījās diriģenta Leonīda Vīgnera vadīto pirmatskaņojumu, sēžot bariņā uz balkona trepītēm. Tolaik pat nenojautām, ka simfonija skan ne tāda, kādu to iecerējis autors - tikai pēc Latvijas brīvvalsts atjaunošanas kļuva zināms, ka padomju cenzūra neatļāva izmantot simfonijai speciāli rakstīto un 4.daļā vokālajā partijā izmantoto amerikāņu dzejnieces Kellijas Čerijas dzeju. I.Kalniņa simfonija savulaik izdota gan vinilplates, gan kompaktdiska formātos, tomēr šis būs pirmais orģinālversijas studijas ieraksts. Spēlē Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Imanta Rešņa vadībā, kas arī pirmie Latvijā atskaņoja I.Kalniņa 4.simfonijas oriģinālversiju. Soliste ir Ieva Parša, avukārt roka bungu partija – Vilņa  Krieviņa pārziņā. 

"Pēdējos gados  pasaulē atdzimst  vinilplašu (LP) izdošana . Imanta Kalniņa  4.simfonijas ieraksts  nu pievienosies šai kolekcijai. Daļu tirāžas veidos ekskluzīvs mazā tirāžā iznācis kompaktdiska un  vinilplates  komplekts. Neliela daļa tirāžas būs tikai vinilplatē, bet plašākam klausītāju lokam būs pieejams ieraksta CD formāts," stāsta izdevniecības "Upe tuviem un tāliem" vadītāja Iveta Mielava. Izdevums tapis ar Latvijas Krājbankas atbalstu, banka ar to atzīmē savu 85 gadu jubileju.  "Šī simfonija savulaik – pirms gandrīz četrdesmit gadiem – piedzima kā brīnums, un laika ritumā savu brīnumaino burvestību ir saglabājusi tikpat svaigu un vienreizēju. Tai nekā nespēja padarīt vara, aizliedzot 4. daļu izpildīt ar kaislīgo un mīlestības apdvesto Kellijas Čerijas dzeju, tai nekā nespēj padarīt krīze, tai nekā nespēs padarīt laiks” - uzsver diriģents Imants Resnis.
 Darba vāku rotā  Laimas Eglītes gleznas  Deja reprodukcija  , bet Kellijas  Čerijas (Kelly Cherry) dzeju latviskojusi Aija Rozentāla. Ieraksta skaņu režisors ir Normunds Slava. Mūzikas veikalos jaunais izdevums būs nopērkams sākot ar ceturtdienu, 25.septembri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja