Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pa vīnsarkano jūru un ekstāzes ūdeņiem

Orķestris Rīga sezonu atklāj ar amerikāņu mūziku.

Amerikāņu pūtējmūzikas lielmeistaru Džona Mekī un Stīvena Braienta skaņdarbi – simfonija Vīnsarkanā jūra un skaņdarbs Ekstāzes ūdeņi pūtēju ansamblim un elektronikai – skanēs pirmoreiz Latvijā orķestra Rīga sezonas atklāšanas koncertā šovakar, 12. oktobrī, plkst. 19 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā diriģenta Valda Butāna interpretācijā un ar gaismu partitūru.

"Sezonas atklāšanas koncerts vienmēr ir īpašs notikums orķestra dzīvē. Es vēlējos parādīt kaut ko jaunu, nedzirdētu un tēlaini bagātu. Koncerta programmā iekļāvu trīs Latvijā līdz šim vēl neatskaņotus mūsdienu amerikāņu komponistu skaņdarbus, kas katrs savā veidā ļauj izcelt orķestra spilgtās skanējuma krāsas un kvalitāti. Patiess prieks, ka šogad koncertā mums varēs pievienoties pasaulslavenais solo klarnetists Hokans Rosengrens no ASV, kuram komponists Frenks Tičeli īpaši veltījis Koncertu klarnetei un orķestrim. Savukārt komponista Stīvena Braienta skaņdarbā Ekstāzes ūdeņi turpināsim meklēt jauna tipa skanējumu, orķestra akustiskajai skaņai mijoties ar elektronikas piedāvātajām iespējām. Koncertu vainagos Džona Mekī krāšņais un ļoti tēlainais simfoniskais opuss pūtēju orķestrim Vīnsarkanā jūra, kas patlaban pasaules labāko pūtēju orķestru repertuārā strauji iekaro paliekošu vietu," stāsta orķestra Rīga diriģents un mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns.

XX gs. 70. gados Amerikā dzimušie komponisti – vesela paaudze – tagad ir sasnieguši brieduma gadus. Orķestris Rīga jau ir iepazīstinājis savus klausītājus ar Skota Makalistera (1969) krāšņi atraktīvajiem opusiem Free Birds un Merkurijs uz Mēness, kuru atskaņojumus publikas pieprasījuma dēļ ir nācies atkārtot. 

Tagad publikas vērtējumam tiek nodoti vēl divu komponistu Stīvena Braienta (1972) un Džona Mekī (1973) jaunākie darbi simfoniskajam pūtēju koncertorķestrim. Ārkanzasā dzimušais komponists un diriģents S. Braients ir viens no četriem apvienībā BCM International esošajiem komponistiem līdzās ļoti populārajam, arī Latvijā pazīstamajam kormūzikas komponistam, diriģentam un šovmenim Erikam Vitekram, Džonatanam Ņūmenam un Džimijam Bonī. 

Pašlaik viņš izvirzījies starp ievērojamākajiem ASV komponistiem. Opusa Ekstāzes ūdeņi pūtēju ansamblim un elektronikai (2008) vēstījums saistīts ar Nobela prēmijas laureāta Viljama Batlera Jeitsa dzejas simbolisko valodu un amerikāņu datorzinātnieka, izgudrotāja Reja Kurcveila idejām. Simfonijā pūtēju koncertorķestrim Vīnsarkanā jūra (2014) Dž. Mekī mūzikā attēlo Homēra eposa Odiseja notikumus un varoņu pārdzīvojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja