Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pianiste Arta Arnicāne pie LNSO atgriežas Bēthovena 1. klavierkoncertā

Esmu ļoti laimīga, ka Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris mani uzaicināja spēlēt tieši Bēthovena pirmo klavierkoncertu. Tas mani ir pavadījis ļoti dažādos dzīves brīžos, un, lai kāds būtu noskaņojums, šī mūzika vienmēr iedvesmo, uzmundrina un pat sasmīdina. Tā piepilda ar gaismu kā saulaina pavasara diena - priecājas Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arta Arnicāne.

Viņa būs soliste koncertā LNSO. Brāmss. Bēthovens 22. aprīlī Lielajā ģildē, desmit gadu pēc iepriekšējās tikšanās ar šo orķestri.

Bēthovens un Andrīns

Koncerts noslēgs LNSO Johannesa Brāmsa simfoniju atskaņojuma ciklu - orķestris spēlēs arī Brāmsa Otro simfoniju un Ludviga van Bēthovena uvertīru Egmonts. Diriģēs izcilais krievu maestro Nikolajs Aleksejevs. Artas Arnicānes īpašie komponisti ir Ravels un Mocarts, bet kā veidojušās attiecības ar Bēthovenu? "Ar Bēthovenu saistās daudzas patīkamas konkursu atmiņas. Gan par solo, gan kamermūzikas un klavierkoncertu izpildījumu esmu saņēmusi daudzus apbalvojumus. Pirmo klavierkoncertu iestudēju Glāzgovā, ar nodomu piedalīties studentu konkursā ar iespēju uzstāties ar orķestri. Mana vēlme piepildījās, un tur arī notika mana pirmā uzstāšanās ar šo klavierkoncertu!" pianiste atminas. Meistarīgo muzicēšanu pie laikmetīgajām klavierēm Arta apvieno ar senlaicīgo āmuriņklavieru spēli, iedzīvinot autentiskā skanējumā Vīnes klasiķu un agrīnā romantisma mūziku. Šādi veikts Mocarta klavierkoncerta atskaņojums kopā ar Māri Kupču un Collegium Musicum Rīga tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2013.

Pašlaik Artai Arnicānei ir intensīvs laiks, jo tuvojas vairāki koncerti ar orķestri, top kamermūzikas un soloprogrammas. "Maijā un jūnijā uzstāšos ar Mocarta, Ravela un Viljama Alvina klavierkoncertiem. Cenšos arī daudz laika pavadīt ar savu ģimeni: mūsu dēliņš Andrīns nu jau paaudzies un var aizsniegties līdz klavierēm! Kad vingrinos, viņš nāk klāt (Andrīns staigā vēl pieturoties, bet ļoti ātri rāpo!) un mēģina spēlēt tāpat kā mamma! Sanāk interesanti un ļoti moderni ansambļi…" Līdzās solo koncertdarbībai Arta muzicē dažādos kameransambļos, visbiežāk Duo Artena kopā ar vācu vijolnieci Verēnu Mariju Ficu, Duo Arnicans kopā ar dzīvesbiedru - vācu čellistu Floriānu Arnicānu - un Latvian Piano Trio, kur saspēlējas ar vijolnieci Elīnu Bukšu un čellisti Guntu Ābeli.

Cīrihes mājīgums

Par Cīrihi, kur Arta tagad dzīvo, viņa saka: "Brīnišķīga pilsēta. Esmu atradusi savas un savas ģimenes mājas. Duets ar vīru (Duo Arnicans) ieņem ļoti nozīmīgu vietu mūsu karjerā. Šogad mūs ir uzņēmusi Quintessenz aģentūra Minhenē. Labi apzinos, ka visam vajag laiku, un gaidu, kad plānošana uzņems apgriezienus. Mūsu pirmais CD ir saņēmis atzinīgas recenzijas Vācijā, Francijā, Anglijā un pat Polijā, kas mūs īpaši iepriecina, jo albuma programmas lielākā daļa ir veltīta F. Šopēna mūzikai! Mēs jau gatavojamies jaunam ierakstam un koncertciklam Cīrihē." Pianistei lielu prieku sagādā arī organizēšana, šī gada augustā viņa pirmo reizi rīkos klaviermūzikas festivālu Cīrihē Zürichi Piano Express ar koncertiem, meistarklasēm, lekcijām un arī neparastāku programmu: klaviermūzikas koncerta un jogas apvienojumu. Festivālā viņa uzaicinājusi kolēģus no Lietuvas, Polijas, Ukrainas, Somijas un Itālijas. Ar jogu Arta Arnicāne nodarbojas jau vairākus gadus, turklāt jogas skolotāja Līza Tamminena, kuras nodarbības viņa apmeklējusi vēl Cīrihes Universitātes studiju laikā, ir arī profesionāla altiste un izcila kamermūziķe. "Abas reiz apspriedām veidus, kā koncerta apmeklējums varētu darīt labu gan dvēselei, gan ķermenim... Klausītāji veiktu kustības harmonijā ar mūziku!"

Arta Arnicāne ir sešpadsmit starptautisku konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja, bet tagad pati tos vērtē. Tikko Cīrihē viņa strādāja Steinway pianistu konkursa žūrijā un būtu gatava piedalīties plašākā diskusijā par konkursu gaišo un tumšo pusi. "Man pašai konkursu pieredze ir liela, un tagad esmu par to ļoti pateicīga. Konkursā galvenais ir iekšējā nostāja, ka jebkuru apstākļu rezultātā tu paliec ieguvējs. Protams, ir bijuši lieli pārdzīvojumi, pēkšņa vēlme visu pamest, dusmas uz netaisno žūriju un visu pasauli! Un tomēr konkurss ir vieta, kur var braukt un iegūt pieredzi jauni mūziķi ar talantu un vēlēšanos spēlēt." Artai Arnicānei lielu prieku sagādā dalība Rīgas Starptautiskajā jauno pianistu konkursa organizēšanā, palīdzot mātei - pianistei un klavierpedagoģei Norai Lūsei. "Katru gadu konkurss tiek pilnveidots, līmenis aug, un ir nostabilizējusies ļoti harmoniska un godīga žūrija. Man ir arī ļoti svarīgs konkursa estētiskais tēls, tādēļ nodarbojos ar noformējumu, komunikāciju un informāciju sociālajos tīklos. Šogad konkursa ietvaros būs divi koncerti: mans solokoncerts Kultūras pilī Ziemeļblāzma 25. oktobrī un noslēguma koncerts Spīķeru koncertzālē 28. oktobrī, kurā uzstāsies jaunie laureāti un pagājušā gada uzvarētāja Risako Sakamoto."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja