Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pianists Andrejs Osokins izvirzīts Beļģijas Karalienes Elizabetes pianistu konkursa finālam

Latvijas pianists Andrejs Osokins izvirzīts prestižā Beļģijas Karalienes Elizabetes pianistu konkursa finālam, kurā Briselē, Daiļo mākslu pilī par laureāta godu sacentīsies 12 pianisti sešos koncertos no 24.līdz 29.maijam - šodien izziņots konkursa mājaslapā. A.Osokina konkurenti ir pianisti no Bulgārijas, Krievijas, ASV, Nīderlandes un Korejas, kura finālā pārstāvēta ar veseliem pieciem pretendentiem.

Šajā konkursā, ko uzskata par prestižāko izpildītājmūziķu konkursu Eiropā, Andrejs Osokins ir vienīgais pārstāvis no Latvijas, kā arī līdz šim pirmais Latvijas pianists, kam izdevies tikt slavenā konkursa finālā. Iepriekš Karalienes Elizabetes konkursos spožus panākumus guvuši Latvijas vijolnieki — Baiba Skride, Vineta Sareika, Gidons Krēmers un Filips Hiršhorns.     

Karalienes Elizabetes konkursa fināls sāksies 24.maijā un norisināsies līdz 29.maijam koncertos Briseles Daiļo mākslu centrā, katrā piedāvājot divu finālistu uzstāšanos ar Beļģijas Nacionālo simfonisko orķestri, ko diriģēs Merina Alsopa. Andrejs Osokins muzicēs 27.maijā, uzstājoties kā pirmais. Koncerta otrajā daļā muzicēs korejiešu pianists Kim Tae-Hyung. Laureātus paziņos vēl naktī pēc fināla sacensības pēdējā koncerta.

Katram fināla dalībniekam šajā koncertā jāatskaņo trīs skaņdarbus: klasisko sonāti, tieši pirms fināla vienas nedēļas laikā apgūtu obligāto jaundarbu klavierēm un simfoniskajam orķestrim, kā arī paša izraudzītu klavierkoncertu ar simfonisko orķestri. A.Osokins atskaņos V.A.Mocarta 5.sonāti Sol mažorā un S.Prokofjeva 3.klavierkoncertu Do mažorā.

Par visiem 12 finālistiem obligāto skaņdarbu, kas piedzīvos pirmatskaņojumu pianistu finālsacensībā, ir izraudzīts Beļģijas Karalienes Elizabetes konkursu sistēmā pagājušā gada decembrī notikušā komponistu konkursa uzvarētājs. Tas noteikts 147 skaņdarbu konkurencē. Tā autoru publiski paziņos piektdien, 21.maijā. Pianistiem šo skaņdarbu jāiemācās dažās dienās, norobežotiem no pasaules (arī no visa veida telefonsakariem) un šim nolūkam viņus nometina Karalienes Elizabetes Mūzikas koledžā, kuras teritoriju apsargā.   

Fināla koncertu biļetes ir jau pārdotas, taču šos koncertus varēs noklausīties Belgacom interneta tiešraidēs, konkursa mājaslapā. Pianistu priekšnesumus vēlāk varēs vērot arī video. Šobrīd konkursa mājaslapā videoierakstos ir apskatāmi pusfināla koncerti.

Beļģijas Karalienes Elizabetes pianistu konkursa sacensība rit trijās kārtās jau kopš maija sākuma. Pēc ierakstu atlases konkursam Briselē izvirzīja 83 pretendentus, taču pēc dalībnieku reģistrācijas reāli sacensību Briselē uzsāka 63 pianisti no 19 valstīm. Pusfinālam tika izvirzīti tikai 24 dalībnieki, finālam — 12.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja