Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Radio koris pirmatskaņos muzikālo izrādi Hotelis Atlantīda

Trešdien, 18. aprīlī Latvijas Radio koris aicina uz muzikālās izrādes Hotelis Atlantīda pirmatskaņojumu Spīķeru koncertzālē.

Iestudējumā skanēs Artura Maskata mūzika ar Aleksandra Čaka vārdiem. Iestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfe - Ieva Jurjāne, izrādes muzikālais vadītājs - Sigvards Kļava.

Izrādē Hotelis Atlantīda skanēs īpaši šim iestudējumam tapušas kompozīcijas ar Aleksandra Čaka vārdiem. Uz skatuves darbosies Latvijas Radio koris un kora solisti, vijolnieks Indulis Cintiņš, pianists Aldis Liepiņš, kontrabasists Jānis Stafeckis un perkusionists Ivo Krūskops.  

Komponists Arturs Maskats stāsta: "Atlantīda ir kas tāds, kas ir aizgājis un nekad vairs nebūs. Tā ir trīsdesmito gadu Rīga ar ilgām, mīlestību, sāpēm, atcerēšanos, Rīga ar cerībām, Rīga, kurai nav gājušas pāri divas okupācijas, Rīga, kura skan tik īpaši, ka kādreiz tā dēvēta par mazo Parīzi."

Diriģents Sigvards Kļava darbu pie izrādes raksturo šādi: "Mēs mēģinām apstāties un saprast, kas ar mums notiek ļoti personiski. Atrodoties starp Čaku un Maskatu, starp ideālo pasauli un realitāti, tā ir savdabīga sajūta: šī ideālā pasaule, mūsu iedomātās pilsētas vai vides ilūzija ir vienlīdz spēcīga ar to, kādu mēs varētu iedomāties dzīvi Latvijā pirms kara, kuru daudzi idealizē. Kāda bija šī pasaule un kas ir tagad? Vai šī pasaule ir nogrimusi, vai viņa pastāv tāda, kādu mēs to redzam, tāda, par kādu mēs sapņojam? Nosaukums Atlantīda piešķir ārkārtīgi dziļu dimensiju šim stāstam. Šī ir mūzika, ko nevar spēlēt un dziedāt no notīm, un tās dvēsele ir Artura [Maskata] dzejas lasījums."

"Daudz ir mītu par Aleksandru Čaku. Urbānais dzejnieks, modernists, traģiska figūra. Bet Čaks ir arī neiespējamu jūtu, smeldzes un vientulības dzejnieks. Krogus ar matrožiem, dejām, valšķīgām sievietēm, dažādām valodām... Jautājums, kur Čaks to visu redzējis, viņš neatstāj tāda cilvēka iespaidu, kas ar vaļā atrautu kreklu būtu dzērumā kādā krogā ārdījies. Kas tā ir – vai tā ir ilūzija, vai iedomu pasaule, vai tāda tiešām ir eksistējusi? Ne Čaks, ne Maskats nerunā par pilsētu kā urbānu veidojumu. Pilsēta – tā ir jūtu pasaule, kas it kā ir pazudusi vai arī būtiski mainījusies. Tā ir vieta, kurā notiek Artura Maskata un Aleksandra Čaka satikšanās Hoteļa Atlantīda tukšajās istabās, kur vēlreiz iepazīt savu iekšējo pasauli dziesmās par zudušo pilsētu sevī – juteklismu, mīlestību, izaicinājumu un bezgalīgu vientulības smeldzi," norāda Viesturs Kairišs.

Izrāde Hotelis Atlantīda būs Radio kora un Artura Maskata otrā sastapšanās skatuviskā iestudējumā kopš 2003. gada novembra, kad ar milzīgiem panākumiem uz Dailes teātra skatuves tika uzvesta izrāde Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts ar Artura Maskata mūziku un Ojāra Vācieša dzeju.

Muzikālā izrāde Hotelis Atlantīda būs skatāma Spīķeru koncertzālē 18., 19. un 20. aprīlī plkst. 19.30. Biļetes iegādājamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un Spīķeru koncertzālē stundu pirms koncerta. Plašāka informācija pieejama mājas lapās www.radiokoris.lv un www.latvijaskoncerti.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja