Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sākas pieteikšanās Jāzepa Vītola 6. starptautiskajam kordiriģentu konkursam

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kordiriģēšanas katedra izsludina pieteikšanos Jāzepa Vītola 6. starptautiskajam kordiriģentu konkursam, kas notiks no 22. līdz 26. oktobrim – laikā, kad Kordiriģēšanas katedra svinēs 75. jubileju, bet JVLMA – savu simtgadi, informēja JVLMA sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Bičule.

“Šī konkursa mērķis ir stiprināt Latvijas un Eiropas kordiriģēšanas tradīciju pēctecību un profesijas prestižu. Mūsu reģionā – Baltijas valstīs, Skandināvijā, Austrumeiropā – ir sevišķi augsti kordiriģēšanas profesionālie kritēriji, kam līdzīgus nemaz nav tik viegli atrast. Citviet pasaulē izcili kordiriģenti drīzāk ir izņēmumi, nevis sistēma. Turpinot vairāk kā gadsimtu senās Baltijas valstu kora dziedāšanas un kordiriģēšanas skolas tradīcijas, ir svarīgi veicināt jauno profesionāļu izaugsmi,” stāsta JVLMA Kordiriģēšanas katedras profesore Aira Birziņa.

Jāzepa Vītola 6. starptautiskajā kordiriģentu konkursā aicināti piedalīties kordiriģenti, kuri dzimuši ne agrāk kā 1989. gadā. Konkurss notiks trīs kārtās, un to vērtēs starptautiska žūrija piecu cilvēku sastāvā. Konkursa dalībniekiem būs izcila iespēja strādāt un koncertēt gan ar JVLMA jaukto kori un simfonisko orķestri, gan labākajiem Eiropas koriem – Latvijas Radio kori, Rīgas kamerkori Ave Sol un Valsts Akadēmisko kori Latvija. Oficiālā konkursa valoda darbā ar kori ir angļu valoda (arī Latvijas dalībniekiem), un visas konkursa norises būs atvērtas publikai.

Pieteikums dalībai konkursā jāiesniedz līdz 2019. gada 1. jūnijam elektroniski vai pa pastu. Detalizētu informāciju par konkursa nolikumu, prasībām dalībniekiem un pieteikšanās kārtību, kā arī pieteikšanās veidlapu meklējiet www.vitolakonkurss.lv.

Konkursantu saraksts tiks publicēts konkursa mājaslapā un uzaicinātie dalībnieki tiks elektroniski informēti līdz 2019. gada 1. jūlijam.

Kopš katedras dibināšanas un profesionālas Latvijas kordiriģēšanas skolas izveides piedzīvota liela izaugsme: Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju un JVLMA absolvējuši ap 700 kordiriģentu, bet Latvijas kora māksla guvusi plašu starptautisku atzinību. Pasaules kormūzikas vēsturē savu vārdu ierakstījuši Teodors Reiters, Teodors Kalniņš, Imants Kokars un Ausma Derkēvica, Edgars Račevskis, Sigvards Kļava, Kaspars Putniņš, Andris Veismanis un Māris Sirmais, iepriekšējo Jāzepa Vītola starptautisko kordiriģentu konkursu laureāti Mārtiņš Ozoliņš, Ainārs Rubiķis, Kaspars Ādamsons, Jānis Ozols un daudzi citi Latvijas kordiriģenti.

Konkurss nes latviešu mūzikas klasiķa, Latvijas Konservatorijas dibinātāja un pirmā rektora, komponista, kordziesmu radītāja un diriģenta Jāzepa Vītola (1863–1948) vārdu. Iepriekšējo reizi konkurss notika 2014. gadā, kad tajā 1. vietu dalīja Dmitrijs Matvijenko (Baltkrievija/Krievija) un Martīns Staķonis (Lietuva). Konkursa laureātu vidū bijuši tādi pazīstami latviešu diriģenti kā LNOB galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, kora Sōla mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons, kora Maska mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols, kā arī Latvijas publikai labi pazīstamais lietuviešu diriģents Modests Pitrens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja