Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Simfonija un pastkartes Rīgai. Orķestra Rīga jubilejas Galā koncertā – tikai jaundarbi

Orķestra Rīga 50. jubilejas sezonas Galā koncertā Latvijas Nacionālajā teātrī 3. septembrī plkst. 18.00 gaidāmi tikai pirmatskaņojumi – Simfonija Rīgai un dziesmu cikls Rīgas pastkartes.

"Piecdesmitās jubilejas gada noslēguma koncertu orķestris Rīga ir iecerējis aizvadīt īpaši un ar vērienu, godinot sava nosaukuma pamatā esošo Rīgas vārdu, kuru ar lepnumu un atbildību nesam jau pusgadsimtu," saka orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. "Īpaša ir gan svinību norises vieta – mums kaimiņos esošā krāšņā Latvijas Nacionālā teātra ēka –, gan koncerta programma, kura pilnībā veidota no šim notikumam par godu pasūtītiem jaundarbiem."

Koncertu krāšņos arī līdz šim nebijusi sadarbība ar īpašiem viesiem – orķestra Sinfonietta Rīga stīgu grupu, dziedātāju Aiju Vītoliņu un dziedošajiem aktieriem Zani Dombrovsku, Raimondu Celmu un Uldi Siliņu. Reiņa Suhanova režijā viņi pirmatskaņos dziesmu ciklu Rīgas pastkartes, ko ar Marta Pujāta dzeju komponējuši Kārlis Lācis, Valts Pūce un Jānis Lūsēns.

"Jauns dziesmu cikls, kas veltīts Rīgai raksturīgākajām vietām, likās ļoti piemērots veids, kā šādu muzikālu svētku sveicienu padarīt asprātīgu un krāsainu, un trīs dažādu komponistu atšķirīgie rokraksti to īpaši bagātinātu," pauž Jānis Lūsēns. "Satikšanās ar jaunu dzejas valodu man ir sava veida izaicinājums. Mani iedvesmoja Marta Pujāta radītie dzejas tēli, kurus caurstrāvo viegla ironija, gaišums un mīlestība pret Rīgu. Un atraktivitāti izpildījumam noteikti piešķirs aktieru balsis un interpretācija."

Sevišķi gaidīts ir koncerta pirmatskaņojums – sešdaļīgā Simfonija Rīgai diviem orķestriem, ko komponējusi Ilona Breģe. Viņa ir orķestrim Rīga īpaši tuvs cilvēks, jo četrpadsmit gadu (no 2006. līdz 2020. gadam) bija tā direktore. Priecādamās, ka pirmatskaņojumā kopspēlē muzicēs divi orķestri, kuru nosaukumā ir Rīgas vārds, viņa atklāj, ka "Simfonija Rīgai ir orķestrim Rīga veltīts skaņdarbs, kura centrā ir pats orķestris, – mūzika dod iespēju apliecināt orķestra fantastiski krāšņo skanējumu, spēcīgo kopskaņu, kā arī daudzo instrumentu tembrālās nianses, solistu un saspēles smalkumu. Komponējot domāju par Rīgas pilsētu, pirmkārt sev tik mīļo Vecrīgu, un vispirms sacerēju dzejoli, kas izsaka sešdaļīgās simfonijas saturu emocionālā un programmatiskā aspektā: "Skan zeltā ērģeļu stabules un dziļzilais ūdens viļņojas balti./ Zem kājām man – gadsimti tāli, pelēkos akmeņos kalti./ Te esmu es savās mājās, melns balzams ar kafiju sasildīs./ Te dakstiņu jumti augšup kāpj dzidrajās debesīs.""

Biļetes uz koncertu – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja