Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Skaistākie jubilejas akordi Rīgā un Cēsīs

Krēmerieši, austrumu ainas, Zodiaks, gadalaiki, koki un Orfejs.

Pasaulslavenajam vijolniekam Gidonam Krēmeram un viņa izlolotajam kamerorķestrim Kremerata Baltica šis gads īpašs: maestro atzīmē savu 70. dzimšanas dienu, bet kamerorķestris – dibināšanas 20. gadadienu. Dubultjubileja nosvinēta ar globālu vērienu – pasaulslavenās koncertzālēs un festivālos Eiropā, ASV un Āzijā. Nu viņi atgriežas Latvijā, lai vienā nedēļā mums piedāvātu divus spilgtus, ļoti atšķirīgus mūzikas notikumus. Vispirms ar kolorītu koncertprogrammu Lielajā ģildē 7. jūnijā plkst. 20 tiks atklāts ikgadējais Rīgas festivāls, bet jau pēc divām dienām sekos koncertuzvedums Veltījums Orfejam Margo Zālītes režijā koncertzālē Cēsis 9. jūnijā plkst. 19.30.

Rīgas festivāla atklāšanas koncertā Kremerata Baltica uzburs Roberta Šūmaņa izsmalcinātās Austrumu ainas kopā ar multiplikācijas filmu – poētisku stāstu par karu, mieru un bēgļu gaitām sīriešu tēlnieka Nizara Ali Badru darbos, kā arī pamīšus ar leģendārā avangardista Karlheinca Štokhauzena cikla Zodiaks daļām. Gidona Krēmera domubiedra, smalkās psiholoģijas meistara Leonīda Desjatņikova Krievu gadalaikus izdziedās lieliskais mecosoprāns Oļesja Petrova. Jaundarbu jubilāriem dāvājis viens no spilgtākajiem latviešu jaunajiem komponistiem Jēkabs Jančevskis. Autors atklāj, ka skaņdarbs Lignum ir viņa saruna ar kokiem. "Tā ne tik ļoti ir verbāla komunikācija, cik drīzāk vēlme ieklausīties, saprast, atklāt. Skaņdarbs ir mana saruna un vērošana. Par to, kā koku dižie stāvi met savas ēnas, par to, kā tie sarunājas un elpo, par to, kā tie klusē," J. Jančevskis saka par stīgu orķestrim, trim lieliem svilpauniekiem un vēja zvaniem radīto opusu. Visi šie dabas instrumenti ir izgatavoti speciāli, roku darbs.

Savukārt koncertuzvedums Veltījums Orfejam mūzikā un dzejā apcerēs sengrieķu mitoloģijas varoni, kurš ar savu spēli spēj apburt gan dzīvās, gan nedzīvās būtnes. Orfeja ceļojums Rainera Marijas Rilkes dzejā un dažādu laikmetu komponistu mūzikā vedīs no XVIII gs. drāmas (G. F. Tēlemaņa opera Orfejs jeb Mīlestības brīnišķīgā pastāvība) līdz XX un XXI gs. kinematogrāfiskam tēlojumam (Filipa Glāsa operas Orfejs mūzika, Andreja Puškareva un Georga Pelēča skaņdarbi, kā arī pārsteidzošā franču pianisma ģēnija Likā Debarga Orfeo di Camera pasaules pirmatskaņojums autora izpildījumā). Režisore Margo Zālīte vēlējusies īpaši izcelt mākslas fenomenu, kurā Gidona Krēmera spēle ir kā daba, kas piepildīta ar radītāja mieru. Uzvedums noslēgs Gidona Krēmera un viņa orķestra pasaules koncertturneju un Latvijā būs skatāms tikai vienu reizi. Tajā iesaistīti arī soprāns Inga Kalna, franču pianists Likā Debargs, lietuviešu obojiste Juste Gelgotaite, aktrise Guna Zariņa un koris Kamēr...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja