Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Skaņas no visām pusēm

Liepājas Mākslas forumā kultūras namā Wiktorija notiks telpiskās skaņas seansi. Varbūt tā ir elektroniskās mūzikas koncertu nākotne?

Elektroniskās mūzikas iespējas ir neierobežotas ne vien no izmantojamo skaņu viedokļa, bet arī ar iespēju vienam cilvēkam radīt mūsu acu priekšā skaņdarbus, kas izklausās pēc vesela orķestra. Vizuāli gan tur parasti nav nekā daudz, ko redzēt, – mūziķis darbojas ar skaņas radīšanas ierīcēm, ieurbies tajās, un nereti pat visas šīs ierīces, lai studija nebūtu jāved līdzi un ik reizi katrā vietā jābūvē no jauna, sabāztas jeb apslēptas datorā, kura ekrānā tad šis mūziķis lūkojas. Gluži tāpat kā cilvēki ikdienā birojos, ar to atšķirību, ka varbūt nedaudz pakustas mūzikas ritmā un par galveno varoni uz skatuves kļūst nevis cilvēks, kurš par savu pseidonīmu nereti izvēlējies kādu nesaprotamu burtu kombināciju, bet spīdošais aizkostais ābols uz atvērtā datora vāka. Turklāt, neredzot cilvēku darbošanos ar stīgām, taustiņiem, pūšamajiem vai sitamajiem instrumentiem, mēs nekad nezinām, cik daudz no visa dzirdamā top uz vietas, cik sagatavots jau iepriekš un skan gatava fonogramma.

Lielās elektroniskās mūzikas zvaigznes, lai nebūtu pūļa priekšā jājūtas tik vientuļi, izmanto bagātīgas projekcijas vai mūziķu un dejotāju sastāvus, kas vienatnē radītajiem skaņdarbiem koncertos piešķir citādu skanējumu. Var, protams, klausītājs aizvērt acis un savā iztēlē uzburt visādas ainavas, bet tikpat labi var uzlikt jaudīgas austiņas un sajusties kā koncertā, iespiests starp citiem pasažieriem sabiedriskajā transportā.

Apreibsti bez vielām

Interesantu risinājumu, lai elektroniskās mūzikas priekšnesums kļūtu par piedzīvojumu, kas iespējams tikai konkrētā laikā un vietā, 26. un 27. septembrī piedāvā Dirty Deal Audio kultūras namā Wiktorija Liepājas Mākslas forumā. Tur notiks divi imersīvās jeb telpiskās skaņas seansi, kuri tiks apskaņoti ar septiņpadsmit sfēriski izvietotiem skaļruņiem, klausītājiem atrodoties un pārvietojoties skaņas sfēras iekšienē, nevis skaļruņu priekšpusē, kā tas būtu tradicionālā koncertā, savukārt mūziķi savu priekšnesumu sniegs, atrodoties skaņas sfēras centrā. Tas pat matemātiski ir krietni vairāk par stereo, kvadro vai mājas kinozālēs izmantoto 5+1 skaņu sistēmu.

Koncertos piedalīsies septiņi mūziķi, producenti un komponisti. Katrs izpildīs divdesmit minūšu programmu. Instalācijas koncepts un saturs tiek radīts septembra otrajā pusē elektroniskās mūzikas nometnes Baltic Trail nedēļas ietvaros. Telpiskās skaņas grupas darbs norisināsies Dirty Deal Audio Liepājas telpiskās skaņas apstrādes studijā, kurā paviesojos pirms pāris nedēļām, – kad apsēdies krēslā un aizver acis, skaņu kustība, rotācija, ņirboņa daudzajos pie sienām visās pusēs izvietotajos skaļruņos rada iespaidu, ka pats vairs neatrodies statiskā pozā, bet griezies līdzi šim virpulim gan horizontāli, gan vertikāli, apreibis bez jelkādu ķīmisku stimulatoru palīdzības.

Šāda pieredze patiešām izbaudāma tikai konkrētā vietā, to nevari nopirkt diskā un paņemt līdzi uz mājām, tāpēc iespējams, ka šādām tehnoloģijām pieder elektroniskās mūzikas koncertu nākotne. Kultūras namā Wiktorija abos vakara koncertos, kas sāksies plkst. 18, savus skaņdarbus septiņpadsmit skaļruņos piedāvās Elvi, Glociks, Demaui, Teodors Pārkers, Mantauts Krukausks, Pijus Džugs Meižis un Platons Buravickis, kura Valsts kamerorķestrim Sinfonietta Rīga aranžētais Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas 1985. gada albums Kuncendorfs un Osendovskis piedzīvos savu otro atskaņojumu Liepājas Mākslas foruma noslēgumā koncertzālē Lielais dzintars 29. septembrī.

Telpa kā instruments

27. septembrī no plkst. 12 līdz 17 kultūras namā Wiktorija būs iespēja apmeklēt imersīvās skaņas instalāciju, kurā skanēs Glocika (Latvija), Fumes (Lietuva) un Teodora Pārkera (ASV, Igaunija) sadarbībā ar pianistu, komponistu un Lietuvas Mūzikas akadēmijas Mūzikas inovāciju centra vadītāju profesoru Mantautu Krukausku radītie skaņdarbi. Koncertprogrammas un instalācijas tiks veidotas, izmantojot skaņas formātu Ambisonics, kas ļauj uzburt pilnīgu skaņas sfēru, līdzās horizontālajai plaknei aptverot skaņas avotus gan virs, gan zem klausītāja, – skaņas signāls nav piesaistīts konkrētam skaļrunim, tas var ceļot neatkarīgi skaņas sfērā, kas tiek atkodēta konkrētās telpas skaļruņu izkārtojumā.

Par jau notikušo šīs skaņu sistēmas izmēģinājumu Viļņā stāsta viens no gaidāmo koncertu dalībniekiem Elviss Zants jeb Elvi: "Pirmo reizi dzīvē es pieredzu skaņu sistēmu, kurā dzirdu mūziku tā, it kā spēlētu to austiņās vai tā skanētu galvā. Esmu izpildījis mūziku dažādā skaļumā un dažādas ietilpības telpās, taču vienmēr skaņu sistēmām ir bijis jāpieskaņojas un ierobežojumi radošā veidā jāpārvērš par priekšrocībām, pamatā izvēloties vienkārši pagriezt skaļāk. Taču pieredze Viļņā bija pavisam citāda. Galvenokārt pateicoties Mantauta zināšanām un vienlaikus arī jaunatklātajai sfēriskajai domāšanai par enerģijas izplatību telpā, dzīvās uzstāšanās projekts, pie kura šobrīd strādājam, iegūst trūkstošo dimensiju. Varētu teikt – pievienojas vēl viens ļoti skanīgs instruments – telpa!" 

Baltic Trail noslēguma naktī, kas notiks 28. septembrī kultūras centrā Wise, kas, tāpat kā Wiktorija, izvietots bijušā kinoteātra telpās, uzstāsies Pijus Džugs Meižis, Karkasas, Distorted Noise Architect (visi Lietuva), Ratkiller (Igaunija), kā arī Latvijas mākslinieki Evija Vēbere, Elvi, SKD un Multilux. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja